Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru a XIX-a Zi Mondială a Bolnavului și a Seminarului "Asociaționismul sanitar catolic și cultura vieții"

Joi, 3 februarie 2011, în aula "Ioan Paul al II-lea" a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru a 19-a Zi Mondială a Bolnavului (11 februarie 2011).

În cursul Conferinței de Presă a fost prezentat și seminarul "Asociaționismul sanitar catolic și cultura vieții", programat pentru 5 februarie 2011 la Auditorium "Sfântul Pius al X-lea" (intrarea Via dell'Ospedale 1), manifestare de încheiere a aniversării a 25 de ani de la întemeierea Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastorația Sănătății).

Au intervenit la conferința de presă: ES Mons. Zygmunt Zimowski, președinte al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastorația Sănătății); ES Mons. José Luis Redrado Marchite, O.H., secretar al aceluiași consiliu pontifical; Mons. Jean-Marie Mpendawatu Mate Musivi, subsecretar al aceluiași consiliu pontifical; și Dr. Rosa Merola, consultant al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari, psiholog la Institutul Penitenciar de la Rebibbia, Roma.

Prezentăm în continuare textul intervenției președintelui Consiliului Pontifical:

"Prin rănile lui ați fost vindecați" (1Pt 2,24). Mesajul Sanctității Sale Papa Benedict al XVI-lea pentru a 19-a Zi Mondială a Bolnavului, care se va celebra vineri 11 februarie 2011, vrea desigur să dea elan nou reflecției asupra misterului suferinței umane în lumina credinței creștine. În același timp, el promovează o sensibilitate mai mare, în cadrul comunităților creștine și al societății civile, față de frații și surorile care trăiesc în condiții de suferință și de boală, pentru ca nimeni să nu fie lăsat singur și nici lipsit de îngrijiri corespunzătoare.

În această perspectivă, Papa scoate în evidență imediat trei idei fundamentale pentru a face o autentică reînnoire în îngrijirea sănătății, și asta pornind de la păturile cele mai slabe ale populațiilor din toată lumea.

Prima se referă la centralitatea persoanei umane, căreia i se datorează atenție și îngrijire, cu atât mai mult dacă ea se află în stare de necesitate, de pătimire, de marginalizare. O apropiere, un sprijin care trebuie oferit respectând demnitatea celui suferind și având conștiința că nimeni nu poate să fie uitat sau exclus.

În al doilea rând există necesitatea unei umanizări autentice a domeniului sanitar. Acest lucru trebuie făcut depășind afirmații facile și abstract și pentru că, așa cum afirmă Benedict al XVI-lea în scrisoarea enciclică "Spe salvi": "Măsura umanității se determină în mod esențial în raport cu suferința și cu cel suferind" (nr. 38).

A treia se referă la angajarea Bisericilor particulare și Papa invită diferitele dieceze răspândite în lume, pentru ca, în același timp cu Ziua Mondială a Bolnavului, să se străduiască pentru ca îngrijirea persoanelor suferinde și bolnave să fie îmbunătățită și făcută mai eficientă.

În Mesajul său din acest an, Sfântul Părinte invită în același timp să se efectueze o reflecție serioasă asupra unor teme fundamentale, pornind de la "misterul suferinței". De fapt acest lucru este necesar pentru a putea recunoaște izvorul luminii, al speranței și a găsi forța de a trăi condițiile de suferință, și, pe de altă parte, pentru a putea recunoaște mai bine motivațiile și modalitățile cu care suntem chemați cu toții să ne îngrijim de persoanele în stare de boală și/sau de suferință.

Câteva teme importante

a) Însuși titlul Mesajului, luat din prima scrisoare a sfântului Petru, este deosebit de semnificativ: "Prin rănile lui ați fost vindecați" (1Pt 2,24).

De fapt, este necesar, subliniază Sfântul Părinte, să pornim de la misterul lui Dumnezeu, revelat pe deplin în Fiul său, Isus Cristos, Răstignit și Înviat, pentru a putea lumina misterul omenității noastră, odată răscumpărată și "vindecată", și în ea să putem trăi în speranță condiția și experiența suferinței.

"Fiul lui Dumnezeu - scrie Papa în Mesaj - a suferit, a murit dar a înviat, și tocmai pentru aceasta rănile acelea devin semnul răscumpărării noastre, al iertării și al reconcilierii cu Tatăl..." (Mesajul pentru a XIX-a Zi Mondială a Bolnavului, nr. 1).

Papa Ioan Paul al II-lea, care a instituit în anul 1992 Ziua Mondială a Bolnavului, în scrisoarea apostolică "Salvifici Doloris" a dezvoltat și a aprofundat tocmai această temă în perspectiva "Răscumpărării" și a "Solidarității" lui Dumnezeu.

b) În Isus Cristos, Răstignit și Înviat, suferința este învinsă în iubire (SD, nr. 14-28).

Astfel, se înțelege pentru ce apostolul Paul, în prima scrisoare către Corinteni, rezumă "Vestea cea Bună" a Evangheliei în "Cuvântul Crucii": "Căci Cristos - afirmă apostolul - nu m-a trimis ca să botez, ci ca să vestesc evanghelia, nu cu înțelepciunea cuvântului, ca nu cumva să devină zadarnică crucea lui Cristos. Într-adevăr, cuvântul crucii este nebunie pentru cei care se pierd, dar pentru noi, cei care ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu" (1Cor 1,17-18).

În epistola către Galateni, el afirmă: "Am fost răstignit împreună cu Cristos. Așadar, nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine. Și ceea ce trăiesc acum în trup, trăiesc prin credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și s-a dat pentru mine" (Gal 2,19-20).

c) Iată că persoanele bolnave și suferinde sunt subiecți dar și martori ai unei Iubiri mai puternică decât răul și Papa, în Mesajul său din acest an, se adresează în mod deosebit și direct lor, recunoscându-le subiecți activi de valori atât în cadrul comunității creștine cât și al societății.

Le îndeamnă să privească orice formă de suferință și de boală "prin rănile lui Cristos" pentru a nutri și în ele însele speranța și forța de a deveni astfel, pe deplin, subiecți activi și martori ai credinței în Biserică și în societate cu o mare certitudine în inimă: Domnul cu învierea lui, chiar dacă nu a eliminat suferința și răul din lume, deja le-a învins la rădăcină, așteptând să le șteargă total prin venirea lui definitivă.

Dumnezeu în Fiul său Isus "a opus prepotenței răului atotputernicia Iubirii", ni s-a dăruit nouă din iubire și din iubire a luat asupra sa suferințele noastre pentru a ne vindeca și a ne mântui. Este și astăzi în comuniune cu orice persoană bolnavă și suferindă și acest lucru este pentru noi toți motiv și izvor de speranță, de energii noi și de consolare.

d) Starea de suferință și Ziua Mondială a Bolnavului, are mai evidențiat Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea în Mesaj, nu se referă numai la persoanele deja înaintate în vârstă și se adresează tinerilor, în special celor bolnavi, dar și celor sănătoși, pentru a crea punți de iubire și de solidaritate, pornind de la Euharistie. Adică a porni de la întâlnirea și de la recunoașterea în Euharistie a lui Isus Cristos, prezent și activ, care din iubire ni se dăruiește nouă pentru a ne face părtași de însăși viața lui. În același timp pentru a-i recunoaște și a-i sluji prezența în chipul și în condiția aproapelui sărac, suferind, slab.

Îi invită pe toți să nu le fie frică să privească la pătimirea și la Crucea lui Isus, ci dimpotrivă să vadă în Crucea lui Isus: "da-ul lui Dumnezeu spus omului", expresia cea mai înaltă și intensă a iubirii lui și izvorul unei vieți depline și veșnice.

Tot cu Mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului din acest an, Papa - în timp ce îi invită pe toți să recunoască și să contemple, prin "coasta deschisă a lui Cristos Răstignit, inima lui Dumnezeu, manifestare deplină a iubirii lui" și "izvor peren al mântuirii" - exprimă solidaritatea sa și participarea la suferințele și speranțele pe care zilnic persoanele bolnave le trăiesc în unire cu Cristos Răstignit și Înviat, invocând pacea și vindecarea inimii.

Mesajul se încheie cu un apel implicator adresat tuturor, și în mod deosebit tuturor celor care mai direct și cu diferite roluri și responsabilități - și între aceștia desigur voluntarii cărora le este dedicat Anul European inaugurat de puțin timp - sunt angajați în lumea sănătății și în îngrijirea persoanelor bolanve și suferinde.

Papa cere fiecăruia ca, prin propriile competențe specifice, să se întrebuințeze, colaborând cu toți ceilalți subiecți, pentru a promova o îngrijire a sănătății mai atentă și corespunzătoare necesităților reale ale persoanelor, și realizarea structurilor necesare pentru ca nimeni să nu fie exclus de la îngrijirile datorate. Pentru ca să se știe să se vadă pe chipurile celor suferinzi, Chipul chipurilor: cel al lui Cristos.

În sfârșit, pentru toți invocă mijlocirea și ajutorul Fecioarei Maria, "Tămăduitoarea bolnavilor" și "Mângâierea mâhniților": a Celei căreia Isus, de pe Cruce, ne-a încredințat ca fii.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului 2011


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat