Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Zi de formare despre castitate

Sâmbătă, 26 februarie 2011, la Oratoriul "Maria Bambina" s-au întâlnit pentru o zi de formare și reculegere 25 de tineri care au continuat itinerariul formativ Pe drumul iubirii. Tema zilei a fost: "Pe drumul iubirii, castitatea este un cuvânt demodat?"

Să vorbești astăzi despre castitate e cu adevărat nepopular. De cele mai multe ori se are impresia că, de fapt, "castitate" înseamnă exact contrariul "libertății". De aceea nici nu se mai vorbește în public despre castitate. Cum să spui: "castitatea este libertate" atunci când cultura noastră proclamă în cor cu voce tare: "sexul este libertate"?

În alte timpuri tot ceea ce era legat de trup și sex era înconjurat de o anume ambiguitate dar și pudoare. Despre "fapte necurate" se vorbea foarte puțin. Astăzi se vorbește mai mult. Aceasta poate să prezinte un aspect pozitiv doar că faptele necurate au dispărut...se vorbește mai mult despre "experiențe" mai mult sau mai puțin "intime".

Ziua am deschis-o cu un joc interactiv prin care tinerii, în mod individual, au reflectat asupra propriului corp și a imaginii pe care o au despre propriul corp, înțelegerea părților acestuia, specificul și funcția de cooperare între părți. Întrebări precum: Care este capitala? Care sunt regiunile cele mai bogate? Dar cele mai sărace? Ce exportă regiunile tale? Ai zone de turism? Care sunt zonele cele mai frumoase? Ai regiuni în conflict?... au condus munca fiecăruia și reflecția despre care, cu plăcere, au vorbit apoi în plen, prezentându-se ca o capodoperă a naturii, nu într-o stare statică, finită, ci una dinamică, în creștere. De asemenea, această formă simbolică a jocului i-a ajutat pe participanți să devină mai conștienți chiar și de lucrurile mai delicate și să-și verifice cu precizie atitudinea față de propriul corp.

Persoanele invitate să vorbească despre castitatea lor consacrată i-a ajutat pe participanți să înțeleagă mai bine că a trăi castitatea nu e o frustrare, ci un dar enorm pe care Dumnezeu îl oferă omului; și castitatea este un limbaj al iubirii, spațiu în care prieteniile sunt valide și profunde, relațiile adevărate.

Expunerea despre valoarea castității în timpurile noastre ne-a pus față în față cu dificultățile de care se lovește castitatea, amenințările, pericolele cu care se confruntă, dar și frumusețea și superioritatea splendidă pe care o are atunci când îmbogățește cu sens orice prietenie, relație de logodnă, viață de cuplu sau viața consacrată. Castitatea nu e un cuvânt demodat, ci "demontat"!

Pauza bine-meritată și gustarea oferită de surorile "Maria Bambina" a fost un surplus de energie pentru trup, dar și o posibilitate oportună pentru cei care, mai timizi fiind în grup, și-au clarificat unele ambiguități din temă prin colocvii cu părintele Sebastian și sora Silvia.

Parabola talanților, ca text din Sfânta Scriptură, ne-a ajutat să ne confruntăm cu posibilitățile pe care Dumnezeu le-a pus cu generozitate la dispoziția fiecăruia. De multe ori ni s-a spus că Dumnezeu ține cont de capacitățile fiecăruia atunci când împarte darurile sale, însă ecoul încrederii pe care o are în noi a avut un alt efect la această întâlnire. Stăpânul își cunoaște foarte bine slujitorii și le cere nimic mai mult, decât ceea ce în mod real pot da. Angajamentul se naște din conștiința că "Stăpânul" contează pe tine, îți încredințează lumea de construit și de transformat în fața căreia nu poți rămâne indiferent.

Nu toți slujitorii se comportă la fel: doi dintre ei pun în circulație imediat talanții primiți și câștigă dublu, celălalt preferă să îl ascundă așteptând întoarcerea stăpânului...mai mult decât leneș, acest slujitor se teme, are frică; are un raport greșit cu stăpânul său lucru care îl duce la faliment total.

După o scurtă reflecție personală pe text, tinerii au fost invitați să enumere "toți" talanții pe care îi poate avea un om. Dintr-o listă suficient de consistentă și bogată, ne-am dat seama cu toții că multe, foarte multe le are fiecare dintre noi și dacă nu le folosim, adesea în spatele alegerii noastre se află un fel de teamă care ne condiționează sau chiar ne blochează realizarea sau fericirea.

A fost interesant să vorbești cu tinerii deschis despre castitate. Și cuvintele lor au avut esență substanțială în mesajul educativ al zilei. Încă mai sunt tineri care prețuiesc castitatea: nu vorbim de personaje rare, ci de tineri răspândiți în multe locuri, care nu se lasă "încorsetați", care cred în viață, iar Isus, pentru ei, nu e doar un legislator sau un ideal oarecare, ci cel care te vrea fericit cu orice preț!

Castitatea nu e o invitație de a te disprețui pe tine însuți! Dimpotrivă! Este stimul pentru a folosi toate energiilor și talanții cu care fiecare e dotat, dar pe care nu le poate descoperi decât în relația de slujire cu alții.

Castitatea rămâne un dar extraordinar de la Dumnezeu și se păstrează cu sacrificiu și autodisciplină. Pe acest drum însă, nu suntem singuri: ne însoțește forța Duhului Sfânt pe care Isus ni l-a trimis și îl putem invoca continuu în rugăciune. Exemplul multor persoane care s-au angajat să trăiască sublimul dar al castității pentru toată viața, ne încurajează și ne demonstrează că iubirea adevărată e posibilă și deplină atunci când ea e pură și totală.

Surorile "Maria Bambina", Bacău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 februarie: Bacău: Zi de formare despre castitate


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat