Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea Prezentării Domnului în Roman Melodul

Cel care l-a creat pe Adam este ținut în brațe prunc

Manuel Nin

În Bisericile orientale sărbătoarea de la 2 februarie subliniază întâlnirea dintre umanitate și divinitate. Mărturisită deja de Egeria pe la sfârșitul secolului al IV-lea, sărbătoarea va intra la Constantinopol în anul 542 după o epidemie teribilă. Roman Melodul, mort în anul 555, are un singur kontakion pentru această sărbătoare.

Introducerea dă dimensiunea cristologică a sărbătorii: "Din înaltul cerurilor l-au văzut ființele incorporale și au spus: Astăzi asistăm la un spectacol minunat și extraordinar. Cel care l-a creat pe Adam este ținut în brațe prunc, cel care este fără margini este strâns între brațele acelui bătrân. Cel care este transportat pe umerii heruvimilor a luat locuință în mijlocul oamenilor. Cel care plăsmuiește pruncii în sânul mamelor a devenit prunc într-o fecioară, și a rămas unit cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, veșnic împreună cu ei".

Apoi Roman îi dă cuvântul Mariei care, imagine a Bisericii însăși, mărturisește divinoumanitatea celui pe care îl poartă în brațe: "Ce apelativ voi găsi pentru tine, fiul meu? Îți voi spune om perfect? Dar eu știu că a fost divină zămislirea ta. Și dacă te numesc Dumnezeu, mă uimesc văzându-te în toate asemenea cu mine. Trebuie să-ți ofer laptele meu sau lauda mea? Faptele tale te proclamă Dumnezeu fără timp, chiar dacă te-ai făcut om, sau prieten al oamenilor".

Apoi bătrânul Simeon se adresează lui Cristos pe care îl ține în brațele lui. Cuvintele lui demonstrează bucurie și frică "deoarece cu ochii sufletului vedea cetele de îngeri și de arhangheli care cântau gloria lui Cristos. Și rugându-se spunea: Ocrotește-mă și nu mă consuma, tu care ești foc al naturii divine și prieten unic al oamenilor".

Ca într-o anaforă euharistică este descris apoi misterul răscumpărării: "Tu ești imaginea absolut perfectă a substanței incomprehensibile a Tatălui, lumina inaccesibilă, sigiliul imutabil al divinității, tu care exiști din veșnicie și ai creat orice lucru, tu care odinioară ai primit ofertele lui Abel și ale celorlalți drepți ai tăi. Mare și glorios ești tu, născut de Cel Preaînalt în mod inexprimabil, o, fiu preasfânt al Mariei! Eu te proclam unul, vizibil și invizibil, finit și infinit; te cunosc și te cred Fiu veșnic al lui Dumnezeu după natură, dar te declar și fiu al Fecioarei dincolo de natură".

Simeon apoi explică Mariei ceea ce se întâmplă și se va întâmpla prin intermediul ei: "A rămas uimită Fecioară și vizionarul i-a spus ei: Toți profeții l-au vestit pe fiul tău, pe care l-ai născut fără sămânță. Despre tine vorbea profetul, pentru că poartă încuiată ești tu, Mamă a lui Dumnezeu! Prin tine a intrat și a ieșit Domnul. Fiul tău este viața, răscumpărarea și învierea noastră a tuturor. El a venit pentru că dorește să-i ridice pe cei căzuți răscumpărând din moarte creaturile sale".

Și tot Simeon se adresează lui Cristos: "Menține promisiunea cuvântului tău, o, Cuvântule, trimite-mă la Abraham și la patriarhi. Voind ca Enoh și Ilie să nu simtă moartea, o, Doamne, te-ai complăcut să-i iei de pe acest pământ în mod misterios pentru ca să fie într-un loc plin de lumină și fără plâns. Așa cum te-am văzut în mod fizic și am avut privilegiul de a te ține în brațe, fie ca eu să văd gloria ta împreună cu Tatăl tău și cu Duhul Sfânt, pentru că ai rămas acolo sus în timp ce coborai printre noi".

Răspunsul lui Cristos este o prevestire a coborârii lui Cristos în Ade, pentru care același Simeon devine un profet: "Și Regele ceresc a răspuns: Din lumea caducă te voi trimite la locuința veșnică, o, iubitul meu. Eu te trimit la Moise și la ceilalți profeți: lor vestește-le că eu, cel despre care ei au vorbit, iată am sosit și am fost născut de o fecioară. Curând voi ajunge la tine pentru a-i răscumpăra pe toți, eu care sunt unicul prieten al oamenilor".

(După L'Osservatore romano, 2 februarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat