Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Promisiunea de la templu

I se spunea "bătrânul". Unii-i mai știau numele, alții cred că-l uitaseră. Dar toți îi spuneau așa, cu un fel de teamă și-l ocoleau de departe, cum îl zăreau pe drum. Anii nu-l încovoiaseră. Mergea drept, călca apăsat pe pietrele sticloase ca și cum nu le-ar fi simțit nici colțurile, nici fierbințeala și țin minte că ne întrebam dacă nu era dintr-un fel de piatră și el, fiindcă așa-i lucea fața, ca pietrele pustiului. Până și sprâncenele stufoase aveau culoarea pietrei. Doar ochii, vii și strălucitori, aveau când culoarea pustiului, când a cerului topit de arșiță, când a norilor de ploaie - dar parcă te puteai uita mai lung în ochii lui!...

Eram doar oleacă mai răsărit decât voi și tare mai eram curios să știu ce e cu el, fiindcă nu semăna cu nici unul dintre ai noștri - știți voi, cei cărora îți vine să le spui "moșul" - încovoiați, cu plete sure și ochi uneori blânzi, alteori pustii și triști, dar mai des răutăcioși sau ursuzi - ei nu, cu el era ceva...

Și cum vă spuneam, mă feream să mă uit în ochii lui - o făcusem de câteva ori și cum ajungeam acasă, nu-mi trebuia nici apă, nici mâncare, dormeam o zi întreagă și visam. Dar ce mai visam!... Numai grădini pline de verdeață și copaci cu fructe cum nu mai văzusem și cer albastru și ape multe și limpezi și când mă trezeam, parcă veneam din altă lume și dac-ar fi fost după mine, aș fi dormit mereu, numai să fiu mai departe pe acolo. Mă mai înghionteau ai mei să mă trezesc și să-i ajut, mai râdeau de mine ("Ia uite «visătorul»! Îi fi vrând și tu vreo haină colorată, ca a lui Iosif, nu cumva?! - Vezi să nu ți se-ntâmple și ție ceva!" Și râzi și râzi! - nu erau răi, doar erau frații mei, da' erau ca voi, dacă puteau să râdă de ceva sau cineva, las' pe ei!).

Așa că în ziua aceea, când l-am zărit, m-am făcut că mă uit numai și numai la pietrele drumului, am trecut repede pe lângă el, l-am lăsat să se îndepărteze da' nu știu cum, m-am întors deodată și m-am luat după el. Fie ce-o fi! Țin minte ca acuma. Mergea repede și mi-era frică să nu-l scap din ochi. Oare ce l-o fi făcut să plece spre templu așa de dimineață?! Nici măcar vreo sărbătoare nu era!

M-am oprit la intrare - m-am uitat în jur - erau cei pe care-i știam, fiecare cu treburile lui. Era și femeia aceea, Ana, căreia-i murise copilul când era mic, îi murise și bărbatul de un car de ani, rudele se duseseră și ele - așa că singură cum era, stătea zi și noapte în templu și slujea. M-am dat pe lângă ea, s-o ajut cu ce pot, dar cu ochii tot după bătrân eram, să văd ce face.

Rămăsese drept, uitându-se lung în josul drumului, parcă aștepta pe cineva. Sau ceva. Ei - mi-am zis, are dreptate lumea când zice că e puțin dus - uită-te la el. Se ridică soarele și el tot acolo stă, nemișcat - poate s-a săturat de zile și vrea să-și grăbească ceasul, că doar n-o să trăiască până vine Mesia, cum se zvonește pe la noi. -'Cică așa i-ar fi promis Dumnezeu! Auzi colo! ... Da' dacă stă el, stau și eu. M-am tras mai la umbră și m-am așezat.

De la o vreme, așa ca prin vis, am auzit-o pe baba Ana vorbind cu ceilalți slujitori despre nu știu ce copil care tocmai fusese adus pentru împlinirea Legii lui Moise și câte mai zicea de el! Dac-ar fi fost s-o crezi, chiar ai fi zis că e Mesia!

Mi-am aruncat ochii într-acolo și mi-am zis că biata de ea, i-o fi luat Dumnezeu mințile de tristețe. Și de bătrânețe. Că doar Mesia trebuie să fie rege, nu?! Or cei care-l aduseseră pe copil erau niște oameni săraci, abia dacă aduseseră ca jertfă doi pui de porumbel - de unde mă rog, să fie copilul acela de oameni săraci, Mesia?! Ei, da, mama lui era tare frumoasă, da' și soru'mea era frumoasă, și mama mea - că așa-s femeile pe la noi.

De unde stăteam eu, nu-l vedeam pe bărbat, că se strânseseră slujitorii templului în jurul lor - m-am ridicat și eu, m-am apropiat și ce să vezi! Am crezut că luase foc chiar templul cu totul! M-am repezit să dau ajutor, că dacă-i foc, sărim cu toții, da' unul din slujitori m-a îmbrâncit: "Ce dai buzna, mă?! Unde te crezi?!" Stăteau și se uitau în lumina aceea, care sigur - nu era foc, da' parcă nici unul n-o vedea! Și din lumina aceea, am auzit un glas plin de putere și bucurie, zicând să-l sloboade Dumnezeu, fiindcă a ajuns să vadă cu ochii lui mântuirea lui Israel! Și cum a tăcut glasul, lumina s-a stins și uite, nu mai erau decât cei doi cu copilul, slujitorii care se uitau cam ciudat la bătrân - fiindcă bătrânul era cel care vorbise - și... bătrânul, care trecu printre ei și plecă așa, pe drum în jos, cu pasul lui hotărât și drept.

A fost ultima dată când l-am văzut.

Mult timp nu m-am mai gândit la el.

Acuma am și eu vârsta lui, de atunci. Și am rămas să spun povestea acelui copil, ca să nu se uite nimic din ce a fost și a făcut în toată viața lui. Iar când a fost să moară acolo, pe cruce, doar soldatul acela roman a avut curaj să spună ca omul acela chiar a fost Fiul Lui Dumnezeu! L-am auzit cu urechile mele și m-am cutremurat. Erau chiar cuvintele bătrânului din templu, de atunci, când văzuse copilul și-l ținuse în brațe.

Vedeți voi, bătrânul și dreptul Simeon murise cum ajunsese acasă. Fiindcă Duhul Sfânt demult îl înștiințase că nu va muri înainte de a-l vedea pe Cristos Domnul.

Iar Dumnezeu își ține întotdeauna promisiunile.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat