Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea zonală a profesorilor de religie

La Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, în sala decanală, a avut loc sâmbătă, 22 ianuarie 2011, întâlnirea profesorilor de religie romano-catolică din zona Iași, în vederea informării asupra calendarului activităților didactice la nivel diecezan și național pentru perioada care a mai rămas din anul școlar în curs, 2010-2011, cât și pentru a stabili traseul demersurilor didactice la nivel zonal pentru perioada următoare.

Acestă întâlnire a fost programată și planificată de noul inspector zonal de religie, pr. Benone Lucaci, și de inspectorul școlar diecezan, pr. prof. dr. Iosif Bisoc, OFMConv. La întâlnire s-au prezentat 16 profesori din zona Iași, respectiv județele Iași și Vaslui, profesori care predau disciplina religie romano-catolică și activează în parohiile din această zonă: Bălțați, Fărcășeni, Hălăucești, Horlești, Huși, Iași, Iugani, Izvoarele, Luncași, Oțeleni, Pașcani, Răducăneni și Răchiteni.

La acest eveniment a participat și părintele Iosif Enășoae, coordonatorul științific al profesorilor de religie care au în desfășurare lucrările metodice pentru susținerea gradului didactic I.

După momentul de rugăciune, părintele inspector diecezan a mulțumit profesorilor pentru activitatea depusă în vederea educării creștine a copiilor și tinerilor.

Pentru a stabili traseul activităților didactice al perioadei următoare, s-au adus la cunoștință ultimele decizii ale Oficiului:

- Olimpiada de religie romano-catolică județeană pentru clasele IX-XII se va desfășura la 19 martie 2011; subiectele vor fi transmise de Ministerul Învățământului;

- Olimpiada de religie, faza interjudețeană sau diecezană, va avea loc la 14 mai 2011, la Iași;

- Olimpiada de religie, faza națională, pentru clasele de liceu și pentru liceele teologice, va avea loc în perioada 28-30 aprilie 2011, la București;

- Întâlnirea anuală a profesorilor de religie din Dieceza de Iași va avea loc în perioada 21-22 mai 2011, la Pralea;

- Lansarea sitului Oficiului Pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli (www.opsprs.ro) destinat tuturor cadrelor didactice, profesorilor de religie, educatorilor, cateheților care va furniza informații, documente, articole, programe, planificări, proiecte;

- Concursul de eseuri sau sesiunea de referate pentru elevi, cu cele trei secțiuni: secțiunea I: "Sacramentul Căsătoriei"; secțiunea a II-a: "Sacramentul Botezului"; secțiunea a III-a: "Eu sunt Lumina lumii", etapa finală la Iași, la 14 mai 2011;

- Concursul de desene "Să trecem pragul speranței!" pentru clasele I-IV, ediția a II-a, etapa finală se va desfășura la Iași, în ziua de 14 mai 2011 și va avea tema: "Universul familiei";

- A fost stabilită și data pentru Missio canonica, profesorii din zona Iași fiind așteptați la 9 aprilie 2011, ora 10;

- Zilele de reculegere/exerciții spirituale vor avea loc în perioada 29-31 august 2011, la Gioseni;

- Cercul pedagogic al profesorilor de religie din zona Iași pentru semestrul II urmează să se desfășoare la Iugani, la 7 mai 2001;

- Inspecțiile curente și speciale în vederea susținerii și obținerii gradelor didactice pentru profesorii din județul Iași urmează să fie stabilite.

Întâlnirea a fost onorată și de prezența Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a adresat salutul său personal, dar și al Preasfințitului Petru Gherghel, episcopul diecezei.

Preasfințitul a mulțumit tuturor profesorilor prezenți pentru activitatea desfășurată, pentru munca depusă și pentru rezultatele obținute în anii școlari anteriori, în mod deosebit pentru cele de la olimpiadele și concursurile școlare organizate la nivel local, zonal, diecezan și național. Totodată a făcut apel către toți cei implicați în creșterea și educarea copiilor și tinerilor de a face cunoscut ecoul "Anului Pastoral al Familiei și Căsătoriei Creștine" prin găsirea diverselor modalități de practicare a planului educațional orientat întotdeauna spre binele comun al elevilor și spre trăirea valorilor umane acceptabile din punct de vedere creștin.

Părintele inspector diecezan și părintele inspector zonal au adresat profesorilor încurajarea de a contribui în continuare la creșterea și educarea copiilor, atât în cadrul activităților școlare, cât și extrașcolare, prin colaborarea rodnică cu parohiile de care aparțin.

Părinții inspectori au amintit și au subliniat faptul că Biserica locală se îngrijește mereu de formarea, susținerea și calificarea profesorilor de religie, pentru ca activitatea lor didactică și mărturia lor să fie ocazii reale de creștere culturală a elevilor, iar implicarea lor să fie constructivă și eficientă în realitatea școlară.

Pe parcursul anului școlar în curs vor fi desfășurate diferite proiecte, atât pentru profesori, cât și pentru elevi, toate având în vedere promovarea unor activități pentru un cât mai bun demers al procesului instructiv-educativ-religios.

Prof. Fulvina Blînda

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Ședință a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat