Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ședință a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli

Sâmbătă, 22 ianuarie 2011, în sala decanală a Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași s-a desfășurat, începând cu ora 11.00, ședința ordinară a Oficiului Pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, pentru anul școlar în curs.

A fost prima întrunire a oficiului din noul mandat, valabil pentru următorii cinci ani, și în noua formulă.

Sesiunea a fost prezidată de pr. prof. dr. Iosif Bisoc, OFMConv, inspector școlar diecezan, care a convocat inspectorii zonali și experții școlari, adică responsabilii cu problemele legate de învățământul religios preșcolar, școlar și liceal din Dieceza de Iași.

Întrunirea a fost onorată de prezența Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, care a deschis lucrările cu rugăciunea de început și cu salutul personal și al Preasfințitului Petru Gherghel, episcopul diecezei.

Punctele propuse la ordinea de zi, în conformitate cu planificarea activității Oficiului Pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, au fost:

  1. Rugăciunea de deschidere;

  2. Salutul adresat de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași;

  3. Salutul părintelui Iosif Bisoc, inspector diecezan;

  4. Intervenția Excelenței Sale episcop Aurel Percă;

  5. Citirea procesului-verbal anterior;

  6. Planificarea activităților Oficiului pentru perioada rămasă din anul școlar 2010-2011: olimpiada de religie romano-catolică, concursul de eseuri, înființarea asociațiilor școlare, consfătuirea/întâlnirea anuală a profesorilor, Missio canonica, revistele (pentru educatori și profesori), zilele de exerciții spirituale etc.;

  7. Programarea viitoarelor întâlniri ale sesiunilor Oficiului;

  8. Prezentarea activității grădinițelor și perspective de viitor;

  9. Prezentarea sitului Oficiului;

  10. Diverse.

La început, pr. Iosif Bisoc a prezentat componența și noii membri numiți ai oficiului și a subliniat câteva din reușitele și realizările mandatului anterior, în mod deosebit acele activități care au continuat proiectele începute, dar și cele care s-au desfășurat în premieră.

Componența actuală a oficiului este:

  1. Pr. Iosif Bisoc

  2. Pr. Benone Lucaci

  3. Pr. Eusebiu Țâmpu

  4. Pr. Ioan Balan

  5. Prof. Paula-Odette Müller Dogan

  6. Prof. Violeta Apostu

  7. Prof. Carmen Nedelcu

  8. Prof. Loredana Cojan

  9. Prof. Fulvina Blînda

  10. Prof. Cristian Scripcaru

În cuvântul său, Preasfințitul Aurel Percă a evidențiat rezultatele obținute în toate activitățile școlare și extrașcolare, activități care sunt o dovadă a ridicării calității învățământului în Dieceza de Iași și a implicării în soluționarea tuturor provocărilor și obstacolelor ivite. Totodată a mulțumit tuturor cadrelor didactice din Dieceza de Iași preocupate cu predarea disciplinei Religie Romano-Catolică și implicate în problemele legate de învățământul românesc, în general, și de învățământul religios, în mod special, persoane cu rol educațional de primă importanță.

Preasfințitul Aurel Percă a făcut apel către toți cei implicați în creșterea și educarea copiilor și tinerilor, de a face cunoscut ecoul "Anului Pastoral al Familiei și Căsătoriei Creștine", în toate situațiile și ocaziile. Astfel, toți preoții, cadrele didactice, profesorii, educatorii, cateheții prezenți în școală să caute și să găsească modalități de practicare a unui plan educațional orientat spre binele comun al elevilor, spre trăirea valorilor umane acceptabile din punct de vedere creștin. Toți cei menționați sunt chemați de Biserică să colaboreze în direcția educării copiilor și tinerilor pentru viață, pentru viața de familie.

În continuare, pentru anul școlar în curs au fost stabilite reperele activităților care se vor afla în atenția tuturor profesorilor de religie. Discuțiile purtate au punctat principalele obiective, strategiile de desfășurare și termenele de implementare după cum urmează:

  • Stabilirea următoarelor întâlniri sau sesiuni ale oficiului pentru martie și iunie 2011;

  • Olimpiada de Religie Romano-Catolică cu cele trei etape, etapa finală fiind stabilită pentru datele: 28-30 aprilie 2011, la București, pentru clasele de liceu și pentru liceele teologice (Olimpiada Națională), și pentru 14 mai 2011 la Iași pentru clasele V-VIII (Olimpiada Națională / Diecezană);

  • Sesiunea de referate pentru elevi sau Concursul de eseuri cu cele trei secțiuni: secțiunea I: "Sacramentul Căsătoriei"; secțiunea a II-a: "Sacramentul Botezului"; secțiunea a III-a: "Eu sunt Lumina lumii", etapa finală la Iași la 14 mai 2011;

  • Concursul de desene "Să trecem pragul speranței!" pentru clasele I-IV, ediția a II-a, etapa finală la Iași la 14 mai 2011 cu tema: "Universul familiei";

  • Întâlnirea anuală a profesorilor de religie va avea loc la Pralea în perioada 21-22 mai 2011;

  • Au fost stabilite datele pentru Missio canonica, pentru cele patru zone: Bacău, Iași, Onești și Roman;

  • Noile numere ale revistelor școlare care se află în curs de apariție;

  • Zilele de reculegere și exerciții spirituale care vor avea loc în perioada 29-31 august 2011 la Gioseni;

  • În ceea ce privește învățământul preșcolar, activitățile derulate și perspectiva grădinițelor, doamna Carmen Nedelcu a prezentat modalitățile de implementare a standardelor de referință ale ARACIP în grădinițele din dieceză.

Pr. Iosif Bisoc a subliniat colaborarea și sprijinul pe care Episcopia de Iași, prin Preasfințitul Aurel Percă, l-a arătat în derularea proiectelor și acțiunilor propuse în anii anteriori. Pentru o colaborare rodnică și în vederea unei comunicări eficiente, Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli are în curs de lansare un site pe care vor fi postate nenumărate materiale utile profesorilor și nu numai.

Următoarea întâlnire a fost stabilită pentru 12 martie 2011 la Roman.

Pr. Benone Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Ședință a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat