Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia" anunță apariția volumului al IV-lea din colecția Dogmatica catolică

Editura "Sapientia" anunță apariția volumului al IV-lea din colecția Dogmatica catolică, publicată de Leo Scheffczyk și Anton Ziegenaus. Volumul IV este scris de prof. Anton Ziegenaus și are titlul: Isus Cristos, plinătatea mântuirii. Cristologie și soteriologie. Cartea apare în formatul 17x24 cm, are 416 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 40 lei.

"Persoana lui Cristos și lucrarea sa constituie nu doar centrul cristologiei, ci și al tuturor disciplinelor teologice și chiar al întregii realități".

Astfel își începe tratatul de cristologie și soteriologie părintele Anton Ziegenaus, profesor emerit de teologie dogmatică la Universitatea din Augsburg, distins cu titlul de prelat în 1989. Tradus din limba germană de Wilhelm Tauwinkl, tratatul susține importanța lui Cristos ca centrul și punctul culminant al descoperirii de sine a lui Dumnezeu în istoria mântuirii, după cum o spune și titlul tratatului "Isus Cristos, plinătatea mântuirii".

Această carte face parte din colecția "Dogmatica Catolică" publicată în limba germană de cardinalul Leo Scheffczyk și prof. Anton Ziegenaus în opt volume și devenită lucrare de referință pentru teologia dogmatică catolică.

Volumul Isus Cristos, plinătatea mântuirii. Cristologie și soteriologie este structurat în trei capitole.

În primul capitol, "Accesul la Isus Cristos", autorul explică centralitatea lui Cristos. De asemenea, tratează "Prefacerile chipului lui Isus Cristos în exegeza modernă", privind cu ochi critic doctrinele teologice ale lui H.S. Reimarus, Rudolf Bultmann, Herbert Braun, E. Käsemann. Tot în acest capitol, sunt analizate "Titlurile de noblețe" cu care Noul Testament îl desemnează pe Isus Cristos. În ultima parte a capitolului sunt descrise disputele cu schemele teologiei recente, precum cristologia lui Romano Guardini, evoluționismul lui Teilhard de Chardin, cristologia lui Piet Schoonenberg, accesul transcedental-teologic al lui Karl Rahner și abordarea hegelianizantă a teologului protestant Wolfhart Pannenberg.

Capitolul al doilea este o prezentare a lui "Isus Cristos în învățătura Bisericii". Sub acest titlu intră cristologia Noului Testament, prezentată ca într-o sită istorică, cu diferitele ei expresii, începând cu Evanghelia lui Marcu și până la Apocalipsul lui Ioan. În continuare sunt cercetate precizările cristologice din perioada patristică, ce culminează cu Conciliul din Calcedon.

Capitolul al treilea este o schemă sistematică despre "Tainele lucrării de mântuire a lui Isus Cristos". Punctul de plecare este tratarea vieții lui Cristos, acest parcurs incluzând, prin intermediul istoriei mântuirii, și sensul răscumpărător al evenimentelor. Urmează tratarea lucrării pascale de mântuire, precum și evenimentele vieții pământești și ale lucrării lui Isus. În această schemă narativă a misterelor lui Isus Cristos este introdusă și tema științei și a conștiinței sale. În sfârșit, transfigurarea lui Isus face să se întrevadă țelul existențial spre care se îndreaptă ucenicii lui Cristos.

Acest tratat de cristologie este o dezvoltare completă a rolului lui Cristos, plinătatea mântuirii, și este destinat în special studiului sistematic din facultățile de teologie catolică. De asemenea, se adresează și tuturor acelora care doresc să aprofundeze cunoașterea persoanei și acțiunii lui Isus Cristos.

Cosmin Cimpoeșu

*

Dogmatica catolică. IV. Isus Cristos, plinătatea mântuirii. Cristologie și soteriologie
Leo Scheffczyk și Anton Ziegenaus, Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-66-2, 17x24 cm, 416 p., 40 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat