Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii din pelerinaj de Crăciun la Betleem

"...Vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul" (Lc 2,11).

Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului este, în esență, o mare bucurie pentru toți creștinii, un timp al meditației și reflecției personale. Este momentul din an în care creștinii din întreaga lume se adună în familie, în jurul brazilor împodobiți, pentru ca în sunetul colindelor, să se închine soarelui dreptății. O dată pe an, în noaptea de 24/25 decembrie, inima întregii lumi creștine, de la un capăt al pământului la altul, devine Betleemul.

Crăciunul din 2010 a reprezentat pentru mine bucuria unui pelerinaj în Țara Sfântă, unde sfințenia locurilor creează emoții și sentimente aproape mistice pentru orice pelerin. Deși am fost un grup restrâns de pelerini români, am reușit să trăim clipe unice de profunda reculegere, avându-l ca ghid și îndrumător spiritual pe pr. Cristian Văcaru, din Dieceza Romano-Catolică de Iași.

Au fost șapte zile de înălțare sufletească, în care am participat zilnic la sfânta Liturghie, la momentele de comuniune în rugăciune, la adorații și alte forme de reculegere, fiind însoțiți permanent de lecturile din Sfintele Scripturi, care se refereau chiar la locurile în care ne aflam. Am vizitat toate locurile sfinte despre care face vorbire în Vechiul Testament, dar mai ales pe cele care au o semnificație divină pentru creștinism: Nazaret, Muntele Carmel din Haifa, Muntele Fericirilor, Marea Galileii, Tiberias, Muntele Tabor, Valea Iordanului, Ierihon, Pustiul Iudeii, Qumran, Marea Moartă, Betania, Ierusalim și Betleem. La Ierusalim, am făcut devoțiunea Căii Crucii pe Via Dolorosa, totul culminând cu Liturghia oficiată la altarul Maria Magdalena (aflat în custodia călugărilor din ordinul franciscan) din Biserica Sfântului Mormânt. Gândul că pașii noștri ne purtau prin aceleași locuri pe care însuși Mântuitorul Isus Cristos a călcat în urmă cu 2000 de ani, ne anima sufletele cu o puternică emoție interioară.

În seara de 24 decembrie, am plecat din Ierusalim spre Betleem, care se află la 9 km distanță, pentru a sărbători Crăciunul chiar în locul în care Fiul lui Dumnezeu a devenit om. La intrarea în oraș, din păcate, orice pelerin trebuie să ia contact cu realitatea politică dramatică a acestor zone: este vorba despre acel "zid de securitate", înalt de 7 m, care izolează Betleemul de restul Israelului. Intrările și ieșirile din oraș sunt strict supravegheate de armata israeliană, existând o atmosferă apăsătoare în spatele acelui zid. Este de remarcat că populația creștină a Betleemului a scăzut din 2002 până în 2010, de la 18.000 la 11.000 locuitori, reprezentând aproximativ 33 % din totalul populației de 30.000 locuitori. Față de procentul de 90 % creștini care exista în Betleem la începutul secolului XX, numărul actual al creștinilor este îngrijorător de mic.

În seara Ajunului Crăciunului, străzile orașului erau ca un furnicar, fiind aproape impracticabile pentru deplasarea cu autovehicule. Potrivit statisticilor armatei, s-a înregistrat un număr record de pelerini în acea noapte - peste 100.000. La miezul nopții, am avut privilegiul de a participa la Liturghia Solemnă, oficiată de Excelența Sa Fouad Twall - patriarhul latin al Ierusalimului, care s-a ținut în Biserica Sfânta Ecaterina, aparținând Ordinului Franciscan - din Custodia Țării Sfinte. A fost o noapte magică, în care fiecare dintre noi am simțit prezența pruncului Isus în inimile noastre. După sfânta Liturghie, atenția pelerinilor s-a îndreptat spre Grota Nașterii, care este amplasată sub altarul principal din Bazilica Nașterii. Această biserică se află în prezent sub incidența Status-Quo-ului din Țara Sfântă, fiind administrată în comun de Biserica Ortodoxă, Biserica Armeană și Biserica Catolică.

Bazilica Nașterii a fost construită de împăratul Constantin cel Mare în sec. IV, deasupra Grotei pe care creștinii o venerau din primii ani ai creștinismului, ca fiind locul în care s-a născut Mesia. Această primă mare bazilică a fost distrusă în anul 528 d.C. de către samariteni, în timpul revoltei împotriva Imperiului Bizantin, însă a fost reconstruită în anul 531 d.C. de către Iustinian. Sub ocupația arabă, până la Cruciada din anul 1099 d.C., Bazilica Nașterii și-a pierdut mult din splendoare, fiind restaurată apoi de către cruciați.

Sub pardoseala actuală din navata centrală a bazilicii s-a descoperit un frumos mozaic cu motive persane, care datează chiar din perioada bizantină. Este important de știut că această bazilică este cea mai veche biserică din Țara Sfântă, care s-a păstrat de 1700 de ani.

În Betleem - al cărui nume ebraic semnifică "casa pâinii" - mai există și alte locuri importante pentru creștini. Pentru a marca și a păstra autenticitatea și sfințenia lor, primele comunități de creștini au construit biserici peste aceste locuri, existând și astăzi urme ale acestora. Este vorba despre Câmpul păstorilor (o multitudine de grote unde păstorii au primit vestea nașterii) și Grota Laptelui (unde, potrivit tradiției, ar fi rămas Sfânta Familie până la fuga în Egipt). De asemenea, Betleemul este locul unde a trăit sfântul Ieronim, care a tradus Biblia în limba latină - celebra Vulgata.

Un Crăciun petrecut la Betleem își pune, într-adevăr, o amprentă puternică în sufletul oricărui pelerin. Cu atât mai mult, în aceste vremuri de lipsă de unitate spirituală, în aceste timpuri de desacralizare a lumii, Crăciunul la Betleem a fost și o ocazie de redescoperire a sensului autentic al Sărbătorii Nașterii Domnului.

Cristian Bălănean
seminarist, anul II
Seminarul Teologic Greco-Catolic Oradea


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat