Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Trăind credința printre tensiuni politice

Situația politică din Coasta de Fildeș este în continuare una tensionată datorită noilor alegeri care au avut loc la 28 noiembrie 2010. Actualul/fostul președinte, Laurent Gbagbo, a preluat puterea în anul 2002 și de atunci este la conducerea tării.

La al II-lea scrutin din 28 noiembrie alături de el a mai participat primul-ministru, Alassane Ouattara. Comisia electorală internațională l-a declarat câștigător pe Ouattara, dar Gbagbo a declarat că au existat neregularități în mai multe zone și a anulat toate voturile din acele regiuni, care toate erau în favoarea opozantului său. Domnul Gbagbo a fost declarat câștigător de către comisia electorală a Coastei de Fildeș și a fost investit drept președinte.

Observatorul ONU a explicat clar că alegerile au fost întoarse în favoarea lui Gbagbo și că cel care de fapt este câștigător este fostul prim-ministru, A. Ouattara. Drept urmare, nici SUA, nici Franța, nici o altă tară europeană sau africană nu l-au recunoscut pe Gbagbo drept președinte și l-au sfătuit să părăsească puterea, cedându-i locul celui care a fost ales de popor: Ouattara. Mai mult, SUA s-a angajat să-i asigure azil politic lui Gbagbo, dar acesta a refuzat. Drept urmare, toate conturile bancare i-au fost blocate atât lui, cât și mai multor persoane din anturajul său. Nemaifiind sigur pe protecția armatei, Gbagbo și-a angajat drept gardă de corp mercenari pe care ii plătește din banii proprii, căci conturile țării i-au fost blocate, după cum spuneam mai sus.

De la alegeri până azi au avut loc mai multe întâlniri între Gbagbo și reprezentatul Uniunii Africane, diferiți trimiși ai SUA și Franța care l-au îndemnat să părăsească puterea, oferindu-i-se alte poziții de conducere. Chiar și la 18 ianuarie 2011, a fost o nouă întâlnire între L. Gbagbo și primul-ministru kenyan, trimisul special al Uniunii Africane și al Africii de Vest. Toate aceste oferte au fost refuzate de fostul președinte până acum.

Oamenii sunt la rândul lor un pic confuzi și neliniștiți pentru că multe instituții, uzine și fabrici nu funcționează din cauza acestei crize. Cum era de așteptat, din cauza acestei situații de neclaritate, au existat și multe lupte între susținătorii celor două părți, și din nefericire a existat și un număr mare de morți și răniți. Oamenii cei mai expuși sunt cei care locuiesc în capitală, Abidjan, și tot ei sunt aceia care suferă cel mai mult datorită lipsei de alimente care nu mai ajung la timp datorită multor baraje pe care susținătorii celor doi le fac pe șoseaua care leagă nordul de sud.

Drept urmare, un număr ridicat de persoane s-au refugiat în partea de nord unde situația este mult mai calmă.

Bineînțeles că și Biserica s-a implicat atât cât a putut în aplanarea acestui conflict, îndemnând la pace, având în vedere că în cadrul fiecărei parohii există credincioși care îl susțin fie pe unul, fie pe celălalt. Pe teritoriul întregii țări se înalță zilnic rugăciuni pentru pace și o cât mai bună înțelegere. Și în parohia noastră zilnic ne rugam pentru pace în Coasta de Fildeș.

Această situație politică nu ne-a afectat direct pe noi, cei care ne desfășurăm aici activitatea pastorală, dar ne-a afectat în mod indirect, în sensul că oamenii sunt confuzi și puțin speriați de ce are să se întâmple. Oricum poziția geografică în care este misiunea din Djebonoua nu este una de conflict, așa cum este cazul parohiilor din sudul țării. Noi ne desfășurăm în continuare toate activitățile pe care pr. paroh, Gabriel Cimpoeșu, împreună cu consiliul pastoral parohial le-au stabilit pentru noul an pastoral 2010-2011. După cum spuneam mai sus, zilnic ne rugăm pentru pace, îi încurajăm pe oameni și-i îndemnăm la calm propunându-le să-și pună toată credința în Dumnezeu care nu rămâne indiferent la strigătul fiilor săi.

Este clar că și noi am lucra mult mai efectiv și mult mai bine într-o atmosferă de pace și de bună rânduială, dar în așteptarea păcii și a soluționării problemei din Coasta de Fildeș ne continuăm zilnic activitatea pastorală cu mijloacele si cu ajutoarele de care dispunem.

Laurențiu Luca


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat