Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano (Italia): În diferite limbi ne rugăm aceluiași Dumnezeu

În aceste cuvinte se poate sintetiza ziua diecezană a emigranților și a refugiaților din Dieceza de Porto-Santa Rufina (Italia), celebrată la Cesano (Italia), la 16 ianuarie 2011, eveniment la care au participat în mod activ și credincioșii catolici români prezenți în dieceză.

Însoțiți de motoul "O singură familie umană" și călăuziți de Mons. Gino Reali, episcop de Porto-Santa Rufina, un mare număr de emigranți catolici din această dieceză (români, srilankezi, indieni, slovaci, nigerieni, bulgari, filipinezi și sud-americani) s-au adunat la Cesano pentru a face cunoscut și a prezenta darurile pe care Domnul le face bisericii sale, pentru a-l lăuda pe Domnul în diferite limbi, pentru a-i cere ajutor și binecuvântare și pentru a fi împreună în aceeași biserică.

Întâlnirea diecezană a început la ora 10.00, cu prezentarea comunităților de emigranți, după care a urmat salutul Mons. Gino Reali și salutul autorităților civile prezente. După cuvintele de prețuire și încurajare fiecare comunitate de emigranți a prezentat un mic moment artistic, care în cea mai mare parte a constat în cântece și dansuri. Comunitatea românească a prezentat din frumusețea cântecelor și dansurilor populare românești, doar sârba studenților, brașoveanca și o horă moldovenească.

Punctul culminant al sărbătorii a fost sfânta Liturghie din biserica "Sf. Sebastian", în diferite limbi de la ora 11.30, prezidată de PS Gino Reali, la care au concelebrat capelanii diferitelor comunități de emigranți și păstorii comunității italiene din Cesano. Frumusețea acestei celebrări a constat în diversitatea limbilor în care a fost proclamat cuvântul lui Dumnezeu și în care l-am preamărit pe Dumnezeu în cântare, și cum toți împreună am participat la masa euharistică.

În cuvântul de învățătură, PS Reali, pornind de la evanghelia duminicii și folosindu-se de imaginea lui Ioan Botezătorul care îl arată pe Mielul lui Dumnezeu, a subliniat că Isus a venit pentru noi toți, pentru a ierta păcatele lumii întregi, indiferent în care parte a pământului se află. Prezența emigranților și refugiaților catolici din această dieceză, la această celebrare, este un semn al diversității limbilor și culturilor prin care noi îl putem adora pe același Dumnezeu și tată al tuturor: "în timpul Sfintei Liturghii formăm cu adevărat o singură familie umană care participă la aceeași masă euharistică".

În cadrul celebrării euharistice internaționale, în limba română a fost cântat psalmul responsorial, a fost recitată o intenție la rugăciunea credincioșilor și a fost intonat cântecul de la sfârșitul sfintei Liturghii. Credincioși catolici români, împreună cu păstorul lor, pr. Adrian Chili, au fost o prezență considerabilă, în comparație cu alți emigranți. Ei au venit la această celebrare din diferite orașe din zonă: Cesano, La Storta, Olgiata, Braciano, Castel Giuliano, Riano, Anguilara, Marino.

La sfârșitul celebrării, diaconul Enzo Crialesi, responsabilul cu emigranții și refugiații din dieceză, a ținut să mulțumească episcopului Gino Reali pentru prezența sa în mijlocul nostru, autorităților civile, parohului comunități italiene pentru ospitalitate și capelanilor care se ocupă de emigranții din dieceză, după care a invitat pe toți să participe la o agapă frățească în auditoriul parohial.

Agapa frățească, pregătită de comunitățile de emigranți și de comunitatea italiană, începută în jurul orei 13.00, a fost cu adevărat un moment prielnic în care emigranții au putut vorbi între ei mai liniștiți, să împărtășească din bogăția culinară purtată aici în Italia și să danseze împreună pe muzica populară românească. Dintre mâncărurile pregătite de comunitatea românească pe lângă sarmale, cârnați afumați, varză murată și dulciuri, a fost căutată cel mai mult țuica de prune.

Mulțumim Domnului pentru nenumăratele daruri pe care le oferă tuturor emigranților prezenți în această dieceză, pentru susținerea pe care ne-o oferă în fiecare zi și-l rugăm să ne ajute să putem forma împreună o singură familie umană, să ne simțim ca acasă în orice loc ne-am afla și care-l laudă pe același Dumnezeu Tată.

Pr. Adrian Chili

* * *

La Cesano de Roma, sfânta Liturghie se celebrează în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă la ora 18.00, în biserica "Sf. Sebastian" (Via della Stazione di Cesano, 402, Cesano, Italia).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 ianuarie: Cesano (Italia): În diferite limbi ne rugăm aceluiași Dumnezeu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat