Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a început marți, 18 ianuarie 2011, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", unde, la ora 17.00, a fost o celebrare prezidată de PS Aurel Percă. Au participat preoții din cadrul seminarului și din alte congregații din Iași, seminariștii, persoane consacrate și numeroși laici, catolici și ortodocși.

Această practică a început încă din 1908, la propunerea lui Paul Wattson. Tema rugăciunii pentru unitatea credinței de anul acesta este "Uniți în învățătura apostolilor, în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii și în rugăciune"(cf. Fap 2,42).

În cadrul celebrării s-au citit trei lecturi biblice. Prima lectură a fost luată din cartea profetului Ioel, text care vorbește despre promisiunea lui Dumnezeu de a trimite pe Duhul Sfânt asupra poporului pentru al mângâia. Lectură a doua, luată din Faptele Apostolilor, a expus evenimentul Rusaliilor. Evanghelia a prezentat promisiunea făcută de Isus apostolilor că le va trimite un mângâietor.

La predică, PS Aurel Percă a arătat legătura care există între lecturile citite și Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Excelența sa a propus trei căi. O cale este punerea în comun a tuturor lucrurilor. A doua cale este celebrarea Euharistiei împreună. Iar cea de-a treia cale este rugăciunea. PS Aurel a afirmat "că prin această săptămână de rugăciune dorim să ni se împlinească dorința noastră fierbinte ca toți să fie una". De aceea le-a propus celor prezenți să apeleze și la Maica Domnului pentru ca această dorință să se împlinească cât mai curând.

Celebrarea ecumenică a fost împărțită în cinci părți. Mai întâi a fost Adunarea (deschiderea celebrării). A urmat apoi Liturgia cuvântului. Cea de-a treia parte a fost Rugăciunea penitențială, urmată de litania unității creștinilor. Ultima parte a fost numită simbolic Trimiterea, semn că cei prezenți trebuie să dea mărturie în mediul social în care trăiesc.

Următoarea celebrare din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași avea loc miercuri, 19 ianuarie, la ora 17.00, în capela Centrului Diecezan Caritas.

Segiu Gabor

* * *

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași (ITRC): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua întâi (deschiderea)


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat