Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lleida (Spania): "O singură familie umană"

"O singură familie umană" a fost motoul Zilei Mondiale a Migrantului care s-a celebrat și anul acesta la Lleida, în Spania, întâlnire organizată de către Departamentul de Pastorație pentru imigranți, la care au participat credincioși de diferite naționalități, printre care și comunitatea noastră.

Ziua de duminică, 16 ianuarie 2011, a început cu o celebrare euharistică, continuând apoi cu un spectacol folcloric la Casa de Cultură și terminând cu un campionat de fotbal.

Liturghia a fost celebrată de către Preasfințitul Joan Piris, episcopul Diecezei din Lleida, avându-i drept concelebranți pe părintele Adrian Burcă, pe Joan Mora, responsabilul pentru imigranți, și alți doi preoți din dieceză. Imaginea de pe altar reprezenta Sfânta Treime - Familia divină și familia umană, reunite pe crucea mântuirii.

La predică, Preasfințitul a scos în evidență faptul că și Isus s-a născut într-un oraș străin din care a trebuit să fugă, făcând aluzie la experiența fiecăruia dintre noi, care, dintr-un motiv sau altul, a trebuit să abandonăm meleagurile noastre. Din când în când, Preasfințitul se adresa direct copiilor și celorlalți credincioși aflați în biserică.

Liturghia a fost plină de semnele de identitate ale credincioșilor participanți: am cântat și ne-am rugat în spaniolă, în catalană, în română, în franceză, în engleză, fiecare din colectivele participante (originare din Europa, din America Latină și din Africa) implicându-se activ la celebrarea liturgică.

Imediat după Liturghie ne-am îndreptat spre Casa de Cultură, unde am participat la un spectacol artistic, plin de sunete și de culori. Comunitatea noastră a pregătit o suită de dansuri populare și a pus în scenă obiceiul mersului cu capra de Anul Nou.

A fost o zi plină de sentimente frumoase, printre care acela de a aparține aceleiași familii, familia umană, adunată din același impuls, de a manifesta o singură credință, fiecare cu specificul lui, uniți la picioarele crucii mântuitoare.

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 ianuarie: Lleida (Spania): "O singură familie umană"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat