Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Acțiunea Catolică: Zi de formare pentru tineri

Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, la Oratoriul "Don Bosco" din Bacău, sectorul tineri al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași a organizat o zi de formare pentru adolescenții și tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani. Tema întâlnirii a fost "Cine iubește educă. Responsabilitatea și misiunea familiei în educația creștină a tânărului de azi!", iar motoul care a stat la bază a fost "V-am scris vouă, tinerilor, pentru că sunteți puternici și cuvântul lui Dumnezeu rămâne în voi și l-ați învins pe Cel Rău" (1In 1,14)

Tinerii s-au arătat interesați de această temă și de această zi de formare și au participat în număr de 190, din 31 de parohii din dieceză.

Această zi a avut ca scop cunoașterea unei trăiri autentice în cadrul vieții de familie, cunoașterea a ceea ce înseamnă familia creștină, identitatea și misiunea acesteia, precum și formarea tinerilor pe plan personal în cadrul Acțiunii Catolice, care este o mare familie în slujba Bisericii.

Ziua de formare s-a deschis prin intermediul unei rugăciuni pentru toate familiile, pentru cele care îl au mereu în mijlocul lor pe Dumnezeu, pentru familiile care încă îl caută, pentru părinții, frații și surorile noastre.

La momentul de cunoaștere fiecare grup parohial a trebuit să facă publicitate și să promoveze parohia din care vin, implicarea tinerilor, activitățile pe care le întreprind și rezultatele acestora. Imaginația, entuziasmul și bucuria tinerilor au fost pe măsură, acest lucru ajutând la destinderea atmosferei și la sporirea dorinței de implicare în cadrul momentelor ce au urmat.

Momentul de formare, susținut de pr. Marius Sabău, a vizat urgența educativă a tinerilor și conflictul între generații. În cadrul acestui moment, pr. Marius a subliniat faptul că "însăși viața de familie devine un itinerar de credință, o inițiere creștină și școală a urmării lui Cristos", părinții fiind pentru propriii copii, prin cuvânt și exemplu de iubire, vestitorii credinței, inițiatorii fiilor la viața de rugăciune, la sacramente, la caritate și castitate.

După prânzul au urmat atelierele, denumite "Grupuri microsociale", tinerii făcând parte dintr-o anumită situație cotidiană, și punându-se în pielea unui personaj. Tinerii aflați într-un rol trebuiau să acționeze în funcție de cea mai ușoară sau cea mai bună variantă pe care o puteau alege în cadrul situației prezentate (conflictul dintre generații, anturajul, tineri care nu sunt sprijiniți de către părinți).

După exprimarea concluziilor în cadrul fiecărui grup, a urmat încheierea întâlnirii printr-o rugăciune de mulțumire adusă Domnului pentru această zi și totodată o rugăciune de cerere, de a ne ajuta să punem cu adevărat în practică cele învățate, pentru a ajuta la formarea continuă a familiilor creștine.

Impresii de la această zi:

"Mă bucur mult că am participat la această zi de formare deoarece a fost benefică pentru mine. Am învățat că în familia creștină iubirea trebuie să iradieze, că părinții sunt un izvor de credință prin care se transmite lumina Evangheliei, iar rugăciunea este cimentul care îi unește și îi ține în armonie pe membrii ei!" (Bianca)

"A fost o zi interesantă în care am putut schimba impresii despre viața de familie. Mi-a plăcut că am fost nevoiți să ne punem în pielea altor persoane cu un stil de viață diferit" (Cristina).

Raluca Bivolaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 ianuarie: Bacău: Acțiunea Catolică: Zi de formare pentru tineri


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat