Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Keith Newton va conduce Ordinariatul personal de Anglia și Țara Galilor

Preotul subliniază rugăciunile pentru unitatea cu Biserica Catolică

Papa Benedict al XVI-lea l-a numit pe părintele Keith Newton, fost episcop anglican, ca primul ordinariu pentru noul Ordinariat personal "Sfânta Fecioară de Walshingham", după cum a comunicat sâmbătă Sala de Presă a Sfântului Scaun.

Părintele Newton, de 58 de ani, a fost ales de papa pentru a conduce Ordinariatul - înființat recent - de Anglia și Țara Galilor pentru grupurile de clerici și credincioși anglicani care au exprimat dorința de a intra în comuniune deplină cu Biserica Catolică.

Preotul este unul din cei trei foști episcopi anglicani care au fost hirotoniți preoți catolici sâmbătă în catedrala din Westminster. Ceilalți doi sunt preoții Andrew Burnham și John Broadhurst.

Aflând despre numirea lui, părintele Newton a declarat: "Pot privi la 35 de ani de slujire hirotonită cu mare recunoștință".

"Biserica din Anglia m-a hrănit în credința creștină, și în ea am descoperit, adolescent fiind, vocația mea la slujirea hirotonită care implica slujirea în Anglia și în Africa".

"Nu văd faptul de a fi primit în Biserica Catolică drept o ruptură radicală, ci ca parte a unui pelerinaj de credință care este în desfășurare și a început cu Botezul meu", a explicat el.

"Încă din anii adolescenței, am tânjit și m-am rugat pentru unitatea colectivă cu Biserica Catolică, și publicarea constituției apostolice Anglicanorum coetibus a oferit posibilitatea de a realiza acest vis".

Preotul a exprimat o recunoștință deosebită arhiepiscopului anglican de Canterbury, Rowan Williams, "pentru răbdarea și gentilețea sa cu noi care am explorat calea care trebuie urmată în ultimele luni".

"Sper ca Ordinariatul să fie un dar pentru Biserica Catolică și ca eu, și preoții și persoanele care se vor uni cu Ordinariatul, să putem fi utili ansamblului Bisericii".

Biografia

Născut la Liverpool, Keith Newton s-a căsătorit cu Gill Donnison în anul 1973. Au trei copii și un nepot.

Într-un comunicat despre crearea noului Ordinariat, Sfântul Scaun a explicat că "din motive doctrinale, Biserica nu admite în nici un caz hirotonirea episcopală a bărbaților căsătoriți".

"Cu toate acestea - adaugă nota vaticană - constituția apostolică prevede, sub anumite condiții, hirotonirea ca preoți catolici a slujitorilor căsătoriți foști anglicani".

Keith Newton a fost primit în Biserica catolică împreună cu soția la 1 ianuarie. A fost hirotonit diacon catolic joi, cu două zile înainte de a deveni preot.

Anterior, slujise ca preot anglican din anul 1976 și ca episcop al Bisericii de Anglia din anul 2002.

Colegialitatea episcopală

Președintele Conferinței Episcopilor catolici din Anglia și Țara Galilor, arhiepiscopul Vincent Nichols, a primit vestea despre numirea părintelui Newton ca ordinariu subliniind că "va demonstra că este un membru prețios" al conferinței.

Într-un comunicat dat joi, secretarul general al episcopatului, părintele Marcus Stock, a explicat că "fiind ordinariu al Ordinariatului are o asemenea autoritate și responsabilitate, conform Dreptului Canonic, cu acelea ale unui episcop diecezan, motiv pentru care va fi un membru ex officio al Conferinței Episcopilor Catolici din Anglia și Țara Galilor".

"Ca membru al conferinței, ordinariul va participa în mod deplin, ca un episcop diecezan, la dezbaterile sale și la deciziile sale", a indicat el. "Va exercita responsabilitatea colegială pentru a aplica rezoluțiile luate de conferință în viața ordinariatului, așa cum face un episcop diecezan în Dieceza sa".

Arhiepiscopul Nichols i-a asigurat pe cei trei preoți de "rugăciunile continue și sprijinul Conferinței Episcopale, în timp ce încep noua lor slujire în Biserica Catolică în Ordinariatul Personal".

Comunicatul Sfântului Scaun subliniază că acești trei preoți se vor îngriji de "pregătirea catehetică a primelor grupuri de anglicani în Anglia și Țara Galilor, care la Paști vor fi primiți în Biserica Catolică împreună cu păstorii lor".

Îi vor însoți și pe slujitorii "care se pregătesc să fie hirotoniți preoți catolici, în jurul Rusaliilor".

Într-un mesaj publicat pentru hirotonirea de sâmbătă, prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței, cardinalul William Levada, a afirmat: "Vă îndemn pe voi toți să-l ajutați pe noul ordinariu în misiunea unică încredințată lui, nu numai cu rugăciunile voastre, ci și cu tot sprijinul practic".

(După Zenit, 17 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat