Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Creștinii din lume în fața unui an dificil

Violențe la începutul anului 2011

De părintele John Flynn, LC

Mesajul lui Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Păcii de la 1 ianuarie s-a centrat pe tema libertății religioase și a problemelor care derivă din persecuția creștinilor în multe părți ale lumii.

"Și anul care își închide porțile a fost marcat, din păcate, de persecuție, de discriminare, de teribile acte de violență și de intoleranță religioasă", a afirmat papa.

Din păcate anul 2011 nu pare să profileze nimic mai bun. După numai jumătate de oră de la începutul noului an a explodat o bombă în exteriorul bisericii copte a Sfinților în orașul egiptean Alexandria, în timp ce ieșea aproape o mie de persoane, după cum a fost prezentat de Associated Press la 1 ianuarie. Buletinul inițial vorbea despre 21 de morți, numărul crescând apoi la 25, cu aproape o sută de persoane rănite.

După atentat, președintele egiptean Hosni Mubarak a făcut apel la musulmani și la creștini ca să fie uniți împotriva terorismului, conform unui reportaj de la BBC din 1 ianuarie. În zilele următoare, au fost câteva ciocniri între grupuri de creștini și de musulmani.

"Sângele martirilor la Alexandria ne spune că întregul Egipt este sub rafale de arme și că terorismul orb nu face deosebire între un copt și un musulman", a declarat președintele într-un discurs transmis de televiziunea de stat.

BBC a mai afirmat că acesta a fost al doilea Crăciun consecutiv pătat de sânge pentru comunitatea coptă din Egipt. De fapt. La 6 ianuarie 2010, șase credincioși și un agent de poliție musulman au fost uciși de un vehicul în mișcare, aproape de o biserică în orașul din sud Naga Hamady.

Atentatul nu i-a împiedicat pe oameni să se întoarcă în ziua următoare pentru Liturghia de dimineață, conform unui articol publicat la 2 ianuarie de New York Times. Mai mult, conform știrii, băncile din biserică erau aproape pline.

Benedict al XVI-lea a condamnat atentatul. În mesajul său pentru Angelus din 2 ianuarie, Pontiful a deplorat atât atentatul din Egipt cât și bombele plasate aproape de casele creștinilor în Irak în zilele precedente.

Escaladare gravă

Atentatele, a spus papa, sunt o ofensă adusă lui Dumnezeu și demnității umane. Pentru aceasta a invitat comunitățile ecleziale să persevereze în credință și în mărturisirea mesajului de non-violență conținut în evanghelii.

Între timp, Biserica Coptă a dat o declarație, în care definește atentatul o "gravă escaladare" a violenței împotriva creștinilor, conform Los Angeles Times din 3 ianuarie.

În declarație se dorește o investigație publică asupra atentatului și se cere ca autoritățile să dea cât mai repede informații mai precise.

Bomba din Egipt a fost precedată de violențele din Irak. Zece bombe au fost plasate aproape de locuințele familiilor creștine din Bagdad. Exploziile au provocat moartea a 2 persoane și 20 de răniți, conform New York Times din 30 decembrie.

Ultimul atentat a fost cel din interiorul bisericii "Sfânta Fecioară a Mântuirii", la Bagdad, în care au murit zeci de credincioși.

Înainte de aceste ultime atacuri, multe biserici au anulat celebrările lor de Crăciun, temându-se de posibile agresiuni din partea extremiștilor islamici.

Conform New York Times, din octombrie cel puțin 1.000 de familii creștine au părăsit Irakul, căutând refugiu în Siria, Turcia și în alte locuri. Unii estimează că mai mult de jumătate din cei 1,4 milioane de creștini au părăsit Irakul din 2003.

Vârful

Și în India creștinii au îndurat ostilități și, conform reportajului de sfârșit de an de la Compass News, în ultimul deceniu a fost un vârf de violență.

Conform acestui reportaj din 30 decembrie, referitor la anul 2010, creștinii din India au fost obiect pentru peste 130 de agresiuni pe an încât din anul 2001, în timp ce în ultimul an datele depășesc mult pe cele din 2007 și 2008. În anul 2010 au fost circa 149 de agresiuni violente.

Cea mai mare parte a incidentelor a avut loc în numai patru state: Karnataka și Andhra Pradesh, două state adiacente în sudul Indiei, și Madhya Pradesh și Chhattisgarh, două state vecine în partea de centru-nord a Indiei.

Din cele 23 de milioane de creștini din India, 2,7 milioane trăiesc în patru state care au trăit cele mai rele forme de persecuție împotriva creștinilor.

Situația nu este mai puțin gravă în Pakistan. La sfârșitul anului, mii de persoane au mărșăluit în capitala Islamabad protestând împotriva oricărei modificări a legii despre blasfemie, după cum prezintă New York Times din 1 ianuarie.

Creștinii au fost adesea obiect de acuze pe baza legilor despre blasfemie. Cazul cel mai recent este cel al lui Asia Bibi, condamnată la moarte pe baza unei acuze de blasfemie.

Aderența puternică pe care o au legile despre blasfemie a fost evidențiată în mod brutal de asasinarea lui Salman Taseer, guvernator al provinciei Punjab, din partea unui agent din escorta lui. Taseer vorbise în numele femeilor și a minorităților religioase, conform agenției Reuters din 4 ianuarie.

Garda personală, Malik Mumtaz Hussain Qadr, a indicat drept motiv al acțiunii sale opoziția lui Taseer față de legile despre blasfemie.

"Salman Tasser este blasfemator și aceasta este pedeapsa pentru blasfematori", a spus Qadr comentând asasinatul la televiziune.

Tensiuni în China

Violența nu este singura piedică în calea libertății religioase care preocupă Biserica catolică. În decembrie, tensiunea cu guvernul chinez a crescut ca urmare a deciziei autorităților de a-i obliga pe toți episcopii să participe la o reuniune.

Episcopii catolici nu au mers la întâlnire, după cum a prezentat Washington Post din 7 decembrie. Conform articolului, episcopilor nu le-a fost dată nici o alternativă de către guvern, și poliția, pe lângă catedrala din regiunea Jing, în provincia Hebei, l-a luat cu forța pe episcopul Feng Xinmao după șase ore de blocaj.

"Episcopul Feng a fost sechestrat și constrâns să meargă la întâlnirea aceea", a spus un frate într-un interviu telefonic cerând anonimatul de teama de a fi pedepsit, conform Washington Post.

Articolul a afirmat că întâlnirea s-a desfășurat la numai două săptămâni după hirotonirea unui nou episcop în provincia Hebei, fără aprobarea Vaticanului.

Într-o notă din 17 decembrie, Sfântul Scaun a criticat decizia autorităților chineze de a desfășura întâlnirea.

Libertatea

"Modalitățile convocării sale și desfășurarea sa manifestă o atitudine represivă față de exercitarea libertății religioase, care se dorea de acum depășită în China de astăzi", se afirmă într-un comunicat publicat de Vatican Information Service.

"Voința persistentă de controla sfera cea mai intimă a cetățenilor, cum este conștiința lor, și de a se amesteca în viața internă a Bisericii catolice nu face cinste Chinei", adaugă textul.

În mesajul său "urbi et orbi" din 25 decembrie, Benedict al XVI-lea a cerut ca această celebrarea a Crăciunului să întărească credința și curajul Bisericii din China.

Totuși, autoritățile chineze nu au dat semn că vor să cedeze, și ca reacție la mesajul de Crăciun al Papei, în care a deplâns lipsa de libertate religioasă în China, au avertizat că Vaticanul trebuie "să accepte faptele" despre religie în China dacă vrea să îmbunătățească relațiile, după cum prezintă cotidianul Telegraph din Londra la 28 decembrie.

"Dreptul la libertate religioasă este înrădăcinat chiar în demnitatea persoanei umane, a cărei natură transcendentă nu trebuie să fie ignorată sau neglijată", a afirmat Papa în mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii.

Această libertate este strâns legată de esența persoanei umane, amintește Mesajul.

"De aceea - a adăugat Sfântul Părinte - libertatea religioasă trebuie înțeleasă nu numai ca imunitate de constrângere, ci mai întâi drept capacitate de a orândui propriile alegeri conform adevărului". Un adevăr pe care desigur mulți nu sunt gata să-l accepte.

(După Zenit, 16 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat