Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru păstori și credincioși anglicani care intră în comuniune cu Biserica Catolică

A fost instituit Ordinariatul personal "Sfânta Fecioară de Walsingham"

A fost înființat sâmbătă 15 ianuarie de Congregația pentru Doctrina Credinței Ordinariatul personal "Sfânta Fecioară de Walsingham", destinat grupurilor de păstori și credincioși anglicani din teritoriile din Anglia și Țara Galilor care au exprimat dorința de a intra în deplina comuniune vizibilă cu Biserica Catolică. Pentru a conduce Ordinariatul, care îl va avea ca patron pe fericitul John Henry Newman, Papa l-a ales pe părintele Keith Newton, fost episcop anglican, primit în comuniunea cu Biserica Catolică la 1 ianuarie anul acesta.

Newton se va îngriji - împreună cu preoții Andrew Burnham și John Broadhurst, hirotoniți împreună cu el ca preoți catolici sâmbătă 15 ianuarie, în catedrala din Westminster, de arhiepiscopul Vicent Nichols - de pregătirea catehetică a primelor grupuri de anglicani care la Paști vor fi primiți în Biserica Catolică și a slujitorilor care se pregătesc să fie hirotoniți preoți catolici, în apropierea solemnității liturgice de Rusalii.

Prevăzut de constituția apostolică Anglicanorum coetibus din 4 noiembrie 2009, Ordinariatul este o structură canonică ce permite integrarea pe deplin a anglicanilor în Biserica Catolică păstrând, în același timp, elemente liturgice, spirituale și pastorale din tradiția lor. Din motive doctrinale, nu este admisă în nici un caz hirotonirea episcopală a bărbaților căsătoriți, chiar dacă prevede constituția apostolică, în anumite condiții, hirotonirea ca preoți catolici a slujitorilor căsătoriți foști anglicani.

Normativa acestei structuri este pe deplin coerentă cu angajarea pentru dialogul ecumenic, care continuă să rămână o prioritate pentru Biserica Catolică.

În conformitate cu dispozițiile din constituția apostolică Anglicanorum coetibus a lui Benedict al XVI-lea, din 4 noiembrie 2009, și după consultare amănunțită cu Conferința Episcopală din Anglia și Țara Galilor, Congregația pentru Doctrina Credinței a înființat sâmbătă 15 ianuarie un Ordinariat personal în teritoriul Angliei și Țării Galilor pentru acele grupuri de păstori și credincioși anglicani care au exprimat dorința lor de a intra în deplina comuniune vizibilă cu Biserica Catolică.

Decretul care instituie Ordinariatul specifică faptul că el va fi denumit "Ordinariatul personal Sfânta Fecioară de Walsingham" și va avea ca patron pe fericitul John Henry Newman.

Un Ordinariat personal este o structură canonică ce permite o reuniune în formă corporativă, așa încât să permită celor care erau anglicani să intre în comuniune deplină cu Biserica Catolică, păstrând elemente din patrimoniul lor anglican caracteristic. Cu această structură, constituția apostolică Anglicanorum coetibus are ca scop să compună, pe de o parte, intenția de salvgarda, în interiorul Bisericii Catolice, venerabilele tradiții liturgice, spirituale și pastorale anglicane și, pe de altă parte, faptul ca aceste noi grupuri și respectivii păstori să fie pe deplin integrați în Biserica Catolică.

Din motive doctrinale, Biserica nu admite în nici un caz hirotonirea episcopală a bărbaților căsătoriți. De asemenea, constituția apostolică prevede, cu anumite condiții, hirotonirea ca preoți catolici a slujitorilor căsătoriți foști anglicani.

Astăzi, sâmbătă 15 ianuarie, în catedrala din Westminster în Londra, monseniorul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster, a hirotonit preoți catolici trei ex-episcopi anglicani: cucernicii Andrew Burnham, Keith Newton și John Broadhurst.

La aceeași dată, Benedict al XVI-lea l-a numit pe cucernicul Keith Newton ca prim Ordinariu al Ordinariatului Personal Sfânta Fecioară de Walsingham. Părintele Newton, împreună cu părintele Burnham și cu părintele Broadhurst, se va îngriji de pregătirea catehetică a primelor grupuri de anglicani din Anglia și Țara Galilor, care la Paști vor fi primiți în Biserica Catolică împreună cu păstorii lor, precum și însoțirea slujitorilor care se pregătesc să fie hirotoniți ca preoți catolici, în apropierea solemnității liturgice a Rusaliilor.

Normativa acestei noi structuri este coerentă cu angajarea pentru dialogul ecumenic, care continuă să fie o prioritate pentru Biserica Catolică.

Inițiativa care a dus la publicarea constituției apostolice și la înființarea Ordinariatului personal amintit mai sus a venit de la diferite grupuri de anglicani, care au declarat că împărtășesc credința comună catolică așa cum este exprimată în Catehismul Bisericii Catolice și că recunosc ministeriul petrin așa cum a fost voit de Cristos însuși pentru Biserică. Pentru ei a venit momentul de a exprima această unitate implicită în forma vizibilă a comuniunii depline.

(După L'Osservatore romano, 16 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat