Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Blestemul nemuririi

De ce ar fi nemurirea un blestem și nu împlinirea visului dintotdeauna al omenirii?

Mama lui Mihail Eminescu1 ceruse de la cele trei zâne-ursitoare ieșite din tei să nu-i dea daruri trecătoare, "Dăruiți-i lui ceva / Ce în lume nimenea / N-a avut și n-o avea". Iar zâna a treia, care nu menise încă pruncului nou-născut, "Către mumă zice-așa: / Știi tu oare ce-ai cerut, ori ba? / Nici o știi, nici n-o vei ști, / Dară eu voi împlini / Ce-ai cerut în ceasul sfânt / Sfânt în cer și pe pământ" (...) și anume: "Numai tu vei mai avea / Ce nu are nimenea / Că acum ți-e dat de soartă / Viața fără moarte / Și ți-e dată tinerețe / Fără (de) bătrânețe"2.

Și așa a fost.

Eminescu a fost ucis la 39 de ani - a murit tânăr: iată "tinerețea fără bătrânețe".

Iar viața fără moarte? Nu există decât o singură viață: aceea a spiritului. Și nu există decât o singură recunoaștere - aceea a poporului, fiindcă inima curată nu cunoaște interese și invidii. Eminescu este cunoscut și iubit în poporul nostru înainte ca omul să învețe să citească. Eminescu și teiul său îl însoțesc pe român, oriunde s-ar afla, pe tot drumul vieții. Iar atunci când pornește spre veșnicie, tot melodii pe versurile lui Eminescu îl conduc - fiindcă românul trece în veșnicie cu acela care deja se află acolo, ca suflet al neamului românesc. Chiar dacă majoritatea nu cunosc decât poezia de iubire și eventual au auzit de "Luceafărul", dar n-au știut niciodată că Eminescu și-a pus viața chezaș pentru alipirea Ardealului3 - de fapt aceasta contează, fiindcă iubirea este aceea care înveșnicește. Poporul știe mai bine. Așa că nu e de mirare că în fiecare an, la mormântul Veronicăi Micle de la mănăstirea Văratec, rânduri-rânduri vin să se închine - cui? "Sfintei" Veronica - așa o numesc cei fără de carte, dar cu știința inimii.

O să vă întrebați, probabil, ce caută această notă comemorativă aici și acum?! Acum - e justificată de aniversarea nașterii poetului. Aici? Tocmai aici lucrurile se așază cu adevărat, fiindcă România este "grădina Maicii Domnului", iar iubirea lui Eminescu pentru Fecioara Maria a plăsmuit o nespus de frumoasă rugăciune4. De ce e puțin cunoscută? Fiindcă lucrurile de suflet se țin în cămăruța inimii, acolo unde numai tu, în cuget curat, intri să-l întâlnești pe Dumnezeu, în viață și în nesfârșire.

Și atunci de ce nemurirea e un blestem?

Fiindcă interesele politice care au făcut să fie asasinat, l-au urmărit și după moarte (bineînțeles, se schimbase între timp ... culoarea acelor interese): scos din școli, apoi învățat trunchiat, blamat ca "nebun, alcoolic, sifilitic, retras în lumea poeziei, personalitate labilă" - iată ce se spunea despre un om puternic, cu o minte excepțional de lucidă, militând pentru adevăr și dreptate pentru "facerea Daciei Mari" sub semnul lui "J(esus) CH(ristus) D(aco) R(omanorum)"5.

"Românului absolut", cum îl numea filosoful Petre Țuțea pe M. Eminescu, i-a fost dat un destin pe măsura: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte".

Și nu fericirea.

Dar cine a spus vreodată că martirii ar avea parte de fericire altundeva decât în ceruri?!

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 În registrul baptismal numele lui era notat: Mihail Eminovici.
2 M. Eminescu, Literatura populară, ediție critică îngrijită de D. Murărașu - Ed. "Minerva", București, 1977, pag.104 - fragment din "Ursitorile", în capitolul "Prelucrări. Imitații. Motive populare" (p. 89-116).
3 Motiv pentru care P.P. Carp, aflat la Viena, îi scria la 23 iunie 1883 lui Maiorescu sentința: "Mai potoliți-l pe Eminescu", iar Maiorescu, cinci zile mai târziu, la 28 iunie 1883, îi înscena nebunia și boala - niciodată dovedite prin documente medicale. Nu e lipsit de interes să aflăm că examenul psihiatric efectuat în cursul spitalizării sale (între noiembrie 1883 și decembrie 1883) într-unul dintre renumitele sanatorii de la Viena, a ajuns la concluzia: Eminescu e sănătos.
4 "Rugăciune", poezie postumă - în "M. Eminescu, Opere alese", vol. II, ediție îngrijită și prefațată de Perpessicius, ed. a II-a, Ed. "Minerva", Bucuresti, 1973, p. 386-387.
5 Cf. manuscrisul 2292, f. 38.r.


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat