Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel, de Ziua Migrantului și a Refugiatului: "Păstrați unitatea familiei"

La 16 ianuarie 2011, în a doua duminică din timpul de peste an, Biserica Catolică marchează Cea de-a XCVII-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, a cărei temă este "O singură familie umană", așa cum este specificat în mesajul pentru această zi semnat de papa Benedict al XVI-lea la 27 septembrie 2010.

Aflat în vizită pastorală la comunitățile catolicilor români din Italia, PS Petru Gherghel, episcop de Iași și responsabil pentru pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, repropune mesajul papei și salută comunitățile de români din diferite țări, pentru care a cerut binecuvântarea Sfântului Părinte.

La 12 ianuarie 2011, fiind invitat în redacția română a Radio Vatican, a declarat într-o intervenție audio următoarele:

"Mi-a fost dat să ajung și anul acesta între credincioșii plecați în migrație, începând de la Pordenone, Padova și, sigur, ajungând la Roma, tocmai în anul în care Sfântul Părinte ne cheamă să reflectăm la familia umană, fiind «o singură familie» - acesta este mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului. Asta vrând să spună că noi trebuie să păstrăm acea coeziune continuă între credincioșii unei dieceze și cei plecați în diaspora sau în migrație. Mă bucur că acest drum al meu m-a purtat și la Roma și l-am întâlnit și pe Sfântul Părinte în audiența obișnuită de miercuri, cerându-i pentru noi toți, pentru familiile din dieceză, din țară, și pentru familiile din migrație o binecuvântare specială. Sigur că acest mesaj al Sfântului Părinte va fi analizat și va constitui pentru foarte mulți un motiv de bucurie și de creștere în această prețuire a familiei, a familiei umane și a familiei plecate - migrați. Sfântul Părinte vorbește despre această Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, care oferă o oportunitate pentru toată Biserica de a reflecta această temă legată de fenomenul crescând al migrației, de a ne ruga pentru ca inimile să se deschidă la primirea creștină și de a lucra ca să crească în lume dreptatea și caritatea, coloane pentru construirea unei păci autentice și durabile. Sfântul Părinte folosește un text din evanghelistul Ioan: «Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul». Este o invitație pe care o face Domnul, ne-o adresează nouă tuturor și Sfântul Părinte ne-o încredințează în aceste momente, când ne întâlnim cu cei plecați în migrație și când ne gândim la ei.

Îndrept spre toți o invitație de a prețui pe cei care reprezintă și un dar, însă care aduce și multe probleme. Mai ales fac un apel la familiile noastre, care au plecat sau care s-au despărțit, rămânând în teritoriu sau în migrație, pentru a rămâne unite, pentru a păstra acea coeziune cu marea familie a Bisericii. Tuturor, așadar, le încredințez un mesaj din partea mea, a episcopilor noștri din țară și a preoților, ca și a celor dragi, un îndemn la curaj, să se simtă mereu în această familie a mare a Bisericii și să își continue misiunea care este dată lor de către Dumnezeu. Familia este o vocație pentru viața lumii. Sus inima, curaj! Dumnezeu vă primește, vă însoțește și vă binecuvântează. Iar noi vă însoțim cu rugăciunile noastre. Lăudat să fie Isus Cristos!".

Adaptare după Radio Vatican de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat