Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pastilă pentru început de an

Suntem orgolioși și nu avem bunul simț de a recunoaște o dominantă a vieții noastre ce ne indispune mereu și aduce cu sine tristețe, disconfort și chiar insomnii. Este neputința de a fi ceea ce ne-am propus și vrem cu adevărat să fim.

De ce am ajuns în acest punct atât de nevralgic? De ce nu suntem sinceri și realiști cu noi înșine, recunoscând realitatea existentă? De ce batem pasul pe loc, afundându-ne mai adânc în marea decepție de a ne trăi existența blestemată, încarcerați fiind în marea temniță a neputinței proprii?

Pentru că pierdem timpul, chinuindu-ne existența cu tot felul de surogate care ne țin la periferia vieții adevărate. În loc să avem curajul de a ne accepta așa cum suntem, pornind cu încredere în Providență pe un drum sigur al cunoașterii și al formării noastre adevărate, cooperând în fiecare clipă cu harul divin, ne alegem singuri condamnarea groaznică de a fi zilieri pe marele șantier al neputinței noastre. Și deznodământul este inexorabilul plâns al nostru - plâns ce otrăvește existența noastră îmbătată de cucuta neputinței.

Striviți în teascul propriei neputințe, la capătul puterilor noastre, totuși acum, la început de an să nu ne pierdem curajul căzând din nou în capcana propriei noastre neputințe. Plini de speranța unui nou început, să spunem adio unei vieți periferice, ascultând acel glas tainic perceput în intimul ființei noastre care ne cheamă la adevărata viață.

Ce surpriză! Ochii noștri se deschid descoperind că nu suntem singuri, lăsați de izbeliște pentru a fi înecați în marele ocean al neputinței noastre, dar suntem împreună cu El în marea aventură a copiilor lui Dumnezeu pe pământ. Suntem pe drum asistați de Providență și ne așteaptă o nouă experiență de viață. Chiar dacă drumul pare necunoscut și ne lansăm pe el cu handicapul de a nu fi rezolvat până acum ceea ce ne-am propus, să fim optimiști și să nu ne condamnăm singuri la iadul neputinței de a fi ceea ce egoismul nostru dorește să fim.

Optimismul nostru în noul an se bazează pe Dumnezeu care are un plan de iubire cu noi și doar planul Lui contează în economia vieții fiecărei persoane. Așadar, dragii mei, vă aștept pe baricada slujirii, acolo vom descoperi împreună cu El farmecul adevăratei vieți!

Succes tuturor și La mulți ani!

Pr. Toma Encuță


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat