Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Anna Maria Adorni proclamată fericită

Un exemplu de soție, mamă, persoană consacrată și fondatoare. Rămasă văduvă, și-a consacrat viața lui Dumnezeu și celor marginalizați. S-a dedicat cu iubire ajutorării femeilor deținute și aflate în dificultate, slujire pentru care a fondat Congregația "Slujitoarele Preacuratei" de Parma.

Anna Maria Adorni s-a născut la 19 iunie 1805. Recent, în 3 octombrie 2010, a fost proclamată fericită, în catedrala din Parma, un eveniment la care au participat 120 de preoți, episcopi și pelerini veniți din Italia, România, Polonia și Elveția. Sfânta Liturghie, prezidată de Mons. Angelo Amato, a fost un moment deosebit de emoționant: "Părea că cerul și pământul s-au întâlnit" a spus unul dintre pelerinii români. Miracolul recunoscut prin mijlocirea Annei Maria Adorni este vindecarea domnului Giuseppe Buttignol, în anul 1939, de o gravă formă de encefalită virală.

Încă de tânără, Anna Maria, născută la Fivizzanno (Ms-Italia), un orășel de munte, orfană de tată, pleacă la Parma împreună cu mama ei. Simte chemarea la viața consacrată însă la insistențele mamei sale renunță la această dorință și se căsătorește. Alături de soțul ei a trăit într-un climat de seninătate și credință. Armonia tinerei perechi n-a trecut neobservată doamnelor aristocrate. "Care este secretul ei?" se întrebau ele pline de admirație. Ea răspundea cu simplitate: "Ajunge să iubești. Toți soții ar fi buni dacă soțiile lor ar fi răbdătoare și gata să-i mulțumească în tot ceea ce nu este rău".

Ca mamă, a trăit multe momente de suferință ori de câte ori a pierdut rând pe rând, la vârste fragede, cinci dintre cei șase copii ai ei. Doar Poldino a mai rămas cu ea. Toți au murit de aceeași boală. Chiar și soțul ei avea să moară de această boală nemiloasă și necunoscută în acea vreme, pentru care nu existau medicamente; astăzi o numim tuberculoză.

După moartea soțului, după multă durere și suferință, la sfatul duhovnicului, se dedică deținutelor din închisoarea pentru femei din Parma - un loc de mare suferință pentru răufăcătoarele din țară, tinere și chiar minore acuzate de hoții, desfrâu și pruncucideri. Mizeria morală și materială din aceste închisori o atinse profund. În scrierile ei găsim scris: "Mergând prin închisori, sufletul meu a fost copleșit de durere. Nu mă lăsa inima să văd cum pier atâtea suflete..." Cu lacrimi în ochi se ruga pentru salvarea sufletelor acestora, iar când vizita deținutele le era soră și mamă, le asculta, le îndruma, de aceea în scurt timp multe dintre acele femei s-au căit pentru greșelile lor. În închisoare au început să răsune cântece sacre și rugăciuni în loc de certuri și violențe. Directorul închisorii declara: "Această închisoare s-a transformat într-o adevărată mănăstire".

Dorința ei de a se consacra cu totul lui Dumnezeu a fost ascultată la 1 mai 1857 când fondează familia religioasă "Slujitoarele Preacuratei" de Parma, pentru a mărturisi milostivirea lui Dumnezeu și maternitatea Mariei.

Faima sfințeniei sale era răspândită încă în timpul vieții ei. Lume din toate părțile veneau să o viziteze, să-i ceară sfaturi și să mijlocească pentru ei. Fericitul Guido Maria Conforti - fondatorul misionarilor saveriani - a cerut mijlocirea ei când era seminarist. A fost amânat de la sfințirea ca preot datorită unei boli. Fericita îl asigură: "Vei deveni preot și episcop".

Sfârșitul vieții ei a fost marcat de suferințe fizice care se agravau, însă și de candidate care îmbrățișau viața consacrată. Înainte de plecarea ei din lume surorile plângeau. Ea le încuraja: "Nu vă fie frică fiicele mele: cel care ne-a ajutat până acum, va continua opera de mântuire." Ziua plecării din această lume, 7 februarie 1893, pentru toți cei care se roagă prin mijlocirea ei reprezintă o zi de mare comemorare.

Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma. Comunitatea din Târgu Ocna


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat