Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Sângele din cifre

A apărut raportul anual al agenției Fides din care cităm: "23 de lucrători pastorali morți în timpul anului trecut, între care un episcop, 15 preoți, un călugăr, o călugăriță, doi seminariști și trei laici: este bilanțul făcut public la 3 ianuarie 2011 de Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor prin agenția Fides. Această cifră presupune o reducere importantă față de anul 2009, când au fost 37 de ucideri violente, dintre care 30 de preoți. Între anii 2001-2010 și-au pierdut viața în toată lumea 253 de lucrători pastorali" - după care urmează raportarea pe nume și pe zone.

Atât.

Cifrele ar trebui să vorbească de la sine - doar acesta e sloganul pe care-l aflăm de când am învățat să numărăm și ni s-a spus: "De aia e lumea așa cum e (adică minunată și bună), fiindcă Dumnezeu e matematician". Da, numai că nu Dumnezeu citește aici cifrele - fiindcă el oricum le știe și mai ales, le are în vedere - ci eu, sau tu, sau dumneavoastră, care ne aruncăm un ochi grăbit peste statistică și spunem: "Ce ne pasă, nu-i la noi" - știți, ca atunci când stai la covrig la căldură și afară e viscol și te gândești: "Bine că nu-s eu acolo". Și ai mai fi tentat să adaugi: "Oooo, dar lucrurile s-au îmbunătățit evident, ia uită-te: numai 23 uciși în 2010 față de 2009, când au fost 37 «ucideri violente» deci e o «reducere importantă»" (Apropo! Credeam că orice ucidere e "violentă", dar se pare că autorul comentariului are altă părere: oare ce-o fi însemnând pentru el o "ucidere non-violentă?!" - le taie salariul, medicamentele, ajutorul de șomaj, pensiile sau cum oare?... )

Știu că aceia dintre dumneavoastră care nu-și pun problema banului de pâine pentru zilele următoare ridică din umeri: "Ei și?! Uite că eu am putut să fraieresc (acesta e cuvântul, există în dicționar și mai ales în lumea noastră de afaceri) pe X... pe Y... sau cutare instituție sau... În fond, trăiește cine se descurcă, nu?! Ce-mi pasă mie?!" Dar ce s-ar întâmpla oare, dacă între cei 21 de creștini uciși în primele minute ale Anul Nou într-o biserică creștină coptă din Alexandria, Egipt, s-ar fi aflat din întâmplare, cineva dintre cei dragi ai lor?! (Și-ar fi putut permite să-și petreacă Anul Nou acolo, nu?!) "Hands, legs, stomachs. Girls, women and men." - relatează un martor ocular1. Bomba care explodase era plină cu așchii de metal, cuie, bile de fier, lame de ras, ca să provoace distrugeri cât mai mari. Poate vă mai amintiți de un film în care o tânără, plecând din teatrul de război să-și petreacă acasă viața rămasă (avea o fibroză pulmonară cu extensie rapidă în urma inhalării de gaze de luptă), se opreste să culeagă maci de pe un câmp, undeva, în pace, înainte de a ajunge acasă. Și o astfel de bombă, plină cu lame de ras, o ucide - căzuse acolo, cu ochii larg deschiși peste care se așternea ceața sângelui, acolo, în câmpul de maci, iar pe rochia ei albă moartea picta maci tot mai mari și mai mari... "Hands, legs, stomachs. Girls, women and men." - 21 uciși, 96 răniți - dar nimeni nu spune, fiindcă în mass-media nu e cazul să șocăm - că acei "răniți" sunt în realitate oribil și pe viață mutilați, alții aveau să moară curând după atac sau nu vor mai vedea niciodată, sau nu vor merge, sau abia vor mai respira, sau...

...Sau credeți că e un caz izolat? În Ajunul Crăciunului, în Nigeria, 30 de bărbați au atacat o biserică baptistă, ucigând 5 persoane între care și pastorul, pe care l-au târât afară, l-au împușcat, au devastat casa, după care i-au dat foc. (L. Bren-Bozel)

De Halloween, tot anul acesta, radicalii islamiști au executat preoții și au ucis cele 58 de persoane care participau la sfânta Liturghie într-o biserică catolică din Baghdad.

În Egipt, țară cu 70 milioane de musulmani, cei 8 milioane de creștini se confruntă zilnic cu violența sub privirile indiferente ale poliției, iar cei care primesc ajutorul prompt al poliției sunt (ghiciți!)... agresorii! Și ca să ne aducem aminte de niște vremuri negre, la persecuția în masă a creștinilor se adaugă și dificultatea extremă de a obține vize de ieșire.

Cazuri izolate? Oare?!

În Arabia Saudită e efectiv ilegal să fii creștin2.

În Pakistan: biserici distruse, creștini linșați, copii "convertiți" cu forța. Catolicii și anglicanii sunt refuzați la angajare, li se refuză cele mai elementare drepturi umane, iar sprijinul guvernului este inexistent pentru ei. Și ce e și mai tragic, în India, hindușii sunt cei care-i persecută pe creștini, când de fapt hinduismul ar trebui sa fie cea mai permisivă și pașnică religie. În urmă cu câțiva ani, revista Paris-Match prezenta un set de fotografii care arătau ceva incredibil: hindușii târau pe străzi creștinii scoși din casele lor, după care... i-au decapitat! (Era, ce-i drept, în secolul XX). Dar oare acum s-a schimbat ceva, ori ne-am obișnuit cu violența sau o ascundem cu grijă [a se vedea lipsa comentariilor în CBS, NBC, ABC1]. Oare de ce? Pe cine supără adevărul? Și de ce? Atunci când până și animalele (e vorba de elefanții din Orissa, India) au înțeles să facă dreptate creștinilor uciși, articolul a fost imediat scos dintr-un anume buletin de știri electronic și s-a cerut scuze că s-a raportat violența elefanților împotriva ... asasinilor!

Probabil v-ați plictisit - "Nu ne privește, nu e la noi și în fond, uite că a scăzut numărul lucrătorilor pastorali asasinați", de la 37 în 2009 la "numai" 23 în 2010.

Oare cu aceeași indiferență optimistă ați privi lucrurile dacă ar fi acolo, printre cei uciși, fiul sau fratele sau sora dumneavoastră? Vă las să vă imaginați, cum i-ați recunoaște, în urma masacrului, dacă tot nu vă pasă de nimeni și nimic - "Hands, legs, stomachs. Girls, women and men".

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 War in the Mideast - on Christians. L. Brent Bozell. January 5, 2011. Catholic Education Resource Center - online.
2 Killing Christians, in the name of the Prophet. Michael Coren. January 6, 2011. Catholic Education Resource Center - online.

* * *

Un episcop și alți 22 de lucrători pastorali uciși în anul 2010. Raportul Fides


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat