Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Eu și familia mea

Vineri, 7 ianuarie 2011, a avut loc prima întâlnire din acest an a tinerilor AC din Pildești cu simpatizanții din comunitate, pentru a discuta și a reflecta pe o temă foarte actuală în dieceza noastră și anume familia. Cateheza a fost intitulată: "Eu și familia mea".

După o scurtă introducere, în care au fost prezentate modelul Sfintei Familii de la Nazaret și problemele cele mai îngrijorătoare ale familiei din societatea contemporană, o societate care se îndepărtează vizibil de valorile și principiile creștine, aproximativ 70 de tineri au discutat într-o atmosferă caldă și degajată, cu multă seriozitate, diferite aspecte ale familiei de azi, raportându-se la valorile pe care ei le-au asimilat până acum și la situațiile din propriile cămine sau din cele ale cunoscuților.

Discuțiile s-au făcut în trei grupe, pentru ca astfel fiecare participant să-și poată exprima părerea. Tinerii au răspuns la următoarele întrebări:

1. Ce înseamnă pentru tine familia? Ce rol are în viața ta?

2. Cum credeți că ar trebui să se comporte un părinte față de copiii săi?

3. Cum credeți că ar trebui să se comporte un copil față de părinții săi?

De asemeni, fiecare grupă a avut sarcina de a realiza un desen pe o coală A0, al cărei temă să fie, evident, "familia". La sfârșitul întâlnirii au fost prezentate concluziile discuțiilor din grupuri, precum și interesantele desene.

Rezultatele au fost cu adevărat surprinzătoare, răspunsuri mature care au făcut dovada unei puternice educații creștine. Tinerii au "definit" familia ca: o comoară, un loc cald și primitor unde se simt ei înșiși, o mare legătură de prietenie pe care se pot baza oricând și oriunde, un mediu în care se formează ca oameni și buni creștini, temelia vieții lor, dar divin, susținere, respect, alinare și iubire, îndrumare, o grădină minunată în care ei cresc asemenea unor plante viguroase și sănătoase sub atenta îngrijire a părinților.

În ceea ce privește comportamentul părinților față de copii au fost trase următoarele concluzii: că un părinte nu trebuie să fie asemenea unui "tiran", însă nici să se supună tuturor mofturilor și capriciilor copiilor. Copiii au nevoie de îndrumarea părintească, uneori chiar să fie obligați să facă anumite lucruri, însă părinții nu le pot dirija viața după propriile dorințe. Vine un moment în care aceștia trebuie să-și lase copiii să alegă drumul lor în viață. De asemenea, s-a mai spus că un părinte trebuie să ofere multă afecțiune, să încurajeze, să fie un bun exemplu de urmat, exigent atunci când e nevoie, să ofere o bună educație creștină, dar și socială, să comunice, să dea sfaturi și să îndrume.

Referitor la a treia întrebare, tinerii au răspuns că și ei, la rândul lor, indiferent de vârstă, datorează respect și ascultare față de părinți, bun simț și sinceritate. Că trebuie să accepte că părinții nu sunt perfecți, că trebuie să se apropie mai mult de aceștia, să comunice deschis despre problemele pe care le au, deoarece părinții nu le vor răul, ci numai binele și cu siguranță au multe de învățat din experiențele lor. O altă idee interesantă care a fost luată în discuție, a fost aceea că: dacă tinerii doresc atât de mult să fie înțeleși de părinții lor, la rândul lor și ei trebuie să-i înțeleagă pe părinți și să fie convinși că majoritatea acțiunilor părinților este spre binele lor.

Cât despre desene, sunt convinsă că acestea vorbesc de la sine. Le-am fotografiat, iar interpretarea o poate face oricine.

Intenționăm să pregătim, în mod regulat, și alte cateheze cu această temă, abordând diferite aspecte ale vieții de familie. Sperăm că discuțiile purtate nu vor rămâne doar ca parte teoretică, ci vor rodi în viața fiecăruia dintre noi.

Bianca Cristina Gal


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat