Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas pe primul loc în Topul Filantropilor din România realizat de Forbes

Pentru al doilea an consecutiv revista "Forbes România" a realizat Topul Filantropilor din România pe trei categorii: fundații, companii mari, companii medii și mici.

La categoria fundații, Caritas s-a situat pe primul loc (cu 12,97 milioane de euro buget în anul 2009), urmată de Fundația "Dinu Patriciu" pe cel de-al doilea loc (cu 5,4 milioane euro) și de Fundația "World Vision" pe al treilea loc (cu 5,1 milioane euro).

În topul companiilor mari, Petrom ocupă locul unu (cu 2,9 milioane euro), pe locul doi este BRD (2,18 milioane euro) urmată de Rompetrol (1,3 milioane). (sursa: Adevarul.ro)

Organizația Caritas este prezentă în România din 1989, imediat după Revoluție, când misiunea principală a fost coordonarea distribuirii ajutoarelor trimise din străinătate. La nivel mondial, aceasta a fost înființată de către Biserica Catolică, însă beneficiarii nu sunt selectați după criteriul religios.

După modelul din Vestul Europei, și în România organizațiile Caritas sunt constituite în 11 dieceze romano-catolice și greco-catolice. Toate acestea sunt reprezentate în acest moment de către Confederația Caritas România, compusă din șase organizații diecezane romano-catolice: Alba-Iulia, București, Iași, Oradea, Satu Mare, Timișoara, și cinci organizații eparhiale greco-catolice: Blaj, Cluj, Oradea, Maramureș, Lugoj.

La nivel național, 39% din bugetul total al Caritas au reprezentat granturi și finanțări nerambursabile, iar 24 % donații ale persoanelor fizice. Finanțările internaționale au provenit, în principal, de la organizațiile Caritas din țări precum Germania, Austria, Italia sau Franța.

În anul 2009, Caritas la nivel național a prestat servicii sociale pentru aproximativ 55.000 de beneficiari, iar în anul 2010 numărul acestora a depășit 56.000. Majoritatea sunt copii, peste 20.000, potrivit informațiilor organizației.

Totodată, 12.000 de bătrâni nedeplasabili, dependenți de ajutorul familiei sau al unui cadru medical specializat, sunt asistați în cămine sau la domiciliu, iar peste 15.000 de familii cu mulți copii, fără venituri sau cu probleme de sănătate sunt ajutate să trăiască în condiții decente. Aceste persoane au fost sprijinite în cadrul programelor de îngrijire la domiciliu, centre rezidențiale și de zi pentru vârstnici, copii și persoane cu handicap, programe de dezvoltare comunitară și asistență familială. (Sursa: Adevarul.ro, 31.12.2010)

Pe adevărul.ro puteți urmării o dezbatere cu tema "Filantropia la români"(Videoclipul doi):
http://www.adevarul.ro/forbes/VIDEO_Dezbatere-_Filantropia_la_romani_0_395960534.html

Publicația "Forbes" este cunoscută la nivel mondial pentru listele pe care le întocmește anual: "Forbes 400" - lista celor mai bogați americani, "Forbes Global 2000" - lista celor mai mari companii din lume și "Lista miliardarilor" - lista celor mai bogați 500 de oameni din lume. Revista "Forbes" a fost lansată în România în martie 2009, de trustul de presă Adevărul Holding, fiind cea de-a zecea ediție internațională a Forbes.

Centrul Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat