Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pordenone (IT): PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea catolică română

Joi, 6 ianuarie 2011, în solemnitatea Epifaniei, comunitatea catolică română din Pordenone a celebrat sfânta Liturghie solemnă împreună cu păstorul Diecezei de Iași, Excelența sa ep. Petru Gherghel.

Comunitatea catolică română din Dieceza de Concordia-Pordenone (Italia) a avut parte de un moment deosebit, de înaltă trăire creștinească, în solemnitatea Epifaniei, prin celebrarea sfintei Liturghii prezidată către episcopul Petru Gherghel, pentru prima dată în mijlocul nostru. Au concelebrat pr. Mihai Budău și pr. Ciprian Ghiurcă, responsabilul comunității noastre.

Totul s-a desfășurat într-o atmosferă de sărbătoare. La începutul sfintei liturghii, Caterina, o fetiță de șase ani, îmbrăcată în costum popular din Moldova, l-a întâmpinat pe Preasfințitul cu pâine și sare, așa cum fac românii dintotdeauna, în semn de ospitalitate și de mare prețuire.

Corul a intonat solemn "Bine ați venit în mijlocul nostru".

Emoțiile și bucuria că avem ocazia să celebrăm Epifania Domnului, în felul nostru românesc, și mai ales că-l avem în mijlocul nostru pe păstorul diecezei noastre se citeau pe fața fiecăruia dintre noi. Pentru o clipă toți am uitat că eram în Italia. Aici în biserica "Sfântul Anton Abate", din Cordenons, ni se părea că suntem la noi acasă.

Din loc în loc se vedea câte un costum popular purtat cu multă mândrie. Trebuie spus că până și parohul și alți credincioși italieni au admirat frumusețea portului nostru popular.

Cuvintele Preasfințitului, de la predică, ne-au înălțat sufletește și în același timp, ne-au făcut să ne simțim alături de cei dragi ai noștri, care au rămas acasă.

La sfârșit, doamna Eugenia Mare, cea cere se ocupă de corul comunității noastre i-a mulțumit Preasfințitului cu aceste cuvinte: "Preasfințite bine ați venit în mijlocul nostru, vă mulțumim și vă dorim multă sănătate. Vă rugăm să reveniți la noi ori de câte ori vreți și puteți. Vă mulțumim că ne-ați ajutat să avem posibilitatea de a ne reuni în această comunitate. Vă mulțumim pentru preoții pe care ni i-ați dat și în mod special pentru părintele nostru Ciprian. Mulțumim și episcopului de Concordia-Pordenone pentru că a fost și continuă să fie alături de comunitatea noastră..."

După slujbă, toată suflarea, s-a adunată în sala din oratoriu, unde fiecare a încercat să schimbe două vorbe cu Preasfințitul, să-i spună de unde sunt originari, pentru ce au venit în Italia, cum trăiesc și mai ales, pentru a profita de ocazia, poate unică în viață, de a ciocni un pahar de șampanie și de a-i ura personal oaspetelui nostru drag bun venit în mijlocul nostru și har de la Domnul ca să ne păstorească la fel de bine și pe mai departe. Episcopul a oferit tuturor iconițe cu Sfânta familie și cu Maica Domnului de la Cacica, și ne-a încurajat cu vorbe frumoase spunându-ne că este mereu alături de noi.

Comunitatea noastră s-a bucurat anul acesta de sărbători frumoase și binecuvântate de Dumnezeu, deși au trecut cam... repede, iar noi am vrea să nu dispară așa curând magia sărbătorilor de iarnă, cu Moș Crăciun, sunete de clopoței și tobe de Anul Nou, miros de brad și de cozonac, care ne aduc aminte de locurile de acasă și de cei dragi ai noștri.

Mariana Scutariu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 ianuarie: Pordenone (IT): PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea catolică română


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat