Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un episcop și alți 22 de lucrători pastorali uciși în anul 2010

A fost publicat Raportul anual al agenției Fides

23 de lucrători pastorali morți în timpul anului trecut, între care un episcop, 15 preoți, un călugăr, o călugăriță, doi seminariști și trei laici: este bilanțul făcut public la 3 ianuarie 2011 de Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor prin agenția Fides.

Această cifră presupune o reducere importantă față de anul 2009, când au fost 37 de ucideri violente, dintre care 30 de preoți. Între anii 2001-2010 și-au pierdut viața în toată lumea 253 de lucrători pastorali.

În anul 2010 a ieșit în evidență datorită impactului său internațional asasinarea sângeroasă a Monseniorului Luigi Padovese, vicar apostolic al Anatoliei și președinte al Conferinței Episcopale din Turcia, ucis în ajunul călătoriei papei Benedict al XVI-lea în Cipru.

America a fost încă o dată continentul cel mai periculos în anul 2010. Aici și-au pierdut viața 10 preoți, un călugăr, un seminarist și trei laici. În cea mai mare parte a cazurilor, motivul asasinării a fost furtul.

Cel mai mare număr de omucideri s-a înregistrat în Brazilia, unde au murit preoții Dejair Gonçalves, Rubens Almeida, Bernardo Muñiz, seminaristul Mario Dayvit Pinheiro și laicul Epaminondas Marques. În Columbia au fost uciși Román de Jesús Zapata, Herminio Calero și Luis Enrique Pineda.

În Mexic au murit preoții José Luis Puerto și Carlos Salvador Wotto. În Peru, în timpul unui furt într-un convent franciscan, au murit fr. Linán Ruiz Morales, OFM, și colaboratorul său Ananías Aguila.

În Venezuela, în Ecuador și în Haiti au murit Esteban Robert Wood, misionarul polonez Miroslaw Karczewski și lucrătorul de la Caritas Julien Kénord.

Asia și Africa

În Asia, unde anul trecut și-au pierdut viața un episcop, patru preoți și o călugăriță, ies în evidență ca motiv principal violența religioasă sau reglarea de conturi.

Dincolo de cazul Monseniorului Padovese, asasinat în casa lui din Iskenderun de șoferul său musulman, se subliniază moartea preoților irakieni Wasim Sabieh și Thaier Saad Abdal, uciși în timpul atacului împotriva catedralei siro-catolice din Bagdad la 31 octombrie.

În China, un dezechilibrat l-a ucis, după ce a fost eliberat, pe Joseph Zhang Shulai, vicar general al Diecezei de Ningxia, și pe călugărița Maria Wei Yanhui în Casa pentru bătrâni din Wuhai (Mongolia interioară). În India, câțiva necunoscuți au ucis cu barbarie pe preotul Peter Bombacha, chiar dacă se exclud motive religioase.

În Republica Democratică Congo și-au pierdut viața anul trecut un preot, Christian Bakulene, și un seminarist, Nicolas Eklou Komla, ambii după tentative de furt.

În sfârșit, agenția Fides semnalează că în anul 2010 au avut loc deschiderea procesului de beatificare a preotului Fidei donum Daniel Badillo, asasinat în Peru în anul 1997, și beatificarea preotului polonez Jerzy Popieluszko, martir, ucis din ură față de credință la 20 octombrie 1984 aproape de Włocławek, în Polonia.

(După Zenit, 7 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat