Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu luat cardinalului Jean-Louis Tauran

Cu musulmanii dialogul trebuie să continue

De Mario Ponzi

Între creștini și musulmani există un dialog care trebuie să continue. Asta reafirmă cu convingere cardinalul Jean-Louis Tauran, președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, răspunzând la un interviu despre tensiunile care străbat Egiptul și alte țări arabe în aceste zile dramatice. Cardinalul profită de ocazie pentru a reafirma disponibilitatea, care nu a lipsit niciodată, pentru întâlnire, amintind că "nu religiile dialoghează ci aceia care cred, care sunt un amestec de vine și de rău" și confirmă că rămân valabile toate întâlnirile fixate, "inclusiv cea din februarie cu partenerii noștri din Cairo".

Se agravează situația din Egipt. Există îngrijorare din partea Consiliului Pontifical în ceea ce privește dialogul dintre creștini și musulmani?

Da, pentru că dorim să înțelegem bine care sunt motivele care au putut să determine Consiliul Academiei de Cercetări Islamice din Al Azhar, la 20 ianuarie, să "congeleze" dialogul cu noi. Cred că o citire atentă a cuvintelor lui Benedict al XVI-lea în mesajul pentru Ziua Păcii 2011, precum și a discursului său adresat Corpului Diplomatic din 10 ianuarie, poate ajuta la risipirea înțelegerilor greșite. Din aceste două texte se înțelege bine că Papa face referință la valorile universale și de aceea, vorbind despre respectarea efectivă a drepturilor și libertăților persoanei umane, el nu comite nici un amestec în probleme care nu sunt de competența lui. E vorba de a rămâne fideli liniei din Nostra Aetate, care ne îndeamnă pe toți "să uităm trecutul și să exercităm cu sinceritate înțelegerea reciprocă, precum și să apărăm și să promovăm împreună pentru toți oamenii dreptatea socială, valorile morale, pacea și libertatea". Și acest lucru este valabil pentru toți.

Însă unii afirmă că Papa n-ar iubi islamul.

Nimic mai fals. E suficient de citit cuvintele adresate reprezentaților religiilor necreștine chiar la începutul Pontificatului său, la 25 aprilie 2005, în care Benedict al XVI-lea a exprimat aprecierea sa față de "creșterea dialogului cu islamul" și dorea să "se continue stabilirea de punți de prietenie cu toate religiile, în căutarea binelui autentic al oricărei persoane și al întregii societăți". Apoi, cum să nu amintim vizita la Moscheea albastră din Istanbul, la 30 noiembrie 2007. Câteva zile înainte, adresându-se Corpului Diplomatic acreditat în Turcia, a voit să exprime "încă o dată stima lui față de toți credincioșii musulmani, invitându-i să se angajeze împreună, grație respectului reciproc în favoarea demnității oricărei ființe umane, și pentru creșterea unei societăți în care libertatea personală și atenția față de celălalt să permită fiecăruia să trăiască în pace și în seninătate". Papa invita la valorizarea diferențelor noastre istorice și culturale, nu pentru a se înfrunta, ci pentru a se respecta reciproc. Am fost și martor ocular al respectului, cu care Pontiful a vizitat Cupola Stâncii, în piața Moscheilor din Ierusalim. Și în acea împrejurare, cuvintele lui în timpul vizitei la Marele Muftiu au fost elocvente: "Este de maximă importanță ca aceia care îl adoră pe unicul Dumnezeu să poată demonstra că sunt înrădăcinați în același timp în familia umană și că sunt în relație în mod fundamental unii cu alții ca și creaturi ale unicului Dumnezeu, însemnați cu sigiliul de neșters al divinului, chemați să desfășoare un rol activ, punând zăgaz diviziunilor și promovând solidaritatea umană". S-ar putea aminti și reuniunea din noiembrie 2008 aici la Roma cu semnatarii vestitei Scrisori a celor 138 de personalități musulmane adresată conducătorilor religioși creștini. N-am găsit niciodată în cuvintele lui Benedict al XVI-lea nici cel mai mic dispreț față de islam. Să ne amintim că nu religiile dialoghează, ci credincioșii, care sunt un amestec de bine și de rău. Nu religiile sunt violente, ci adepții lor.

Cum credeți că se va ieși din această criză?

E vorba de a încuraja toate religiile să trăiască dialogul dintre religii ca o oportunitate. În pofida deficiențelor adepților religiilor, trebuie cu toții să avem curajul de a veghea și de a fi martori pentru a promova iubirea, respectul, pacea. În lumea așa de precară și plină de ziduri de separare, fizice sau morale, mi se pare mai oportun ca niciodată ca religiile, în pofida diferențelor lor, să promoveze împreună iubirea și pacea. Cel care se roagă, amintește tuturor oamenilor că omul nu trăiește numai cu pâine. Dialogul dintre religii este mereu o chemare a lui Dumnezeu de a redescoperi propriile rădăcini spirituale și de a fi credincioși coerenți.

Dumneavoastră păreți foarte optimist.

Aș spune că sunt realist. Dacă vrem să înaintăm în dialog, înainte de toate trebuie găsit timpul pentru a ne așeza și a ne vorbi de la persoană la persoană, nu prin intermediul ziarelor. Sper ca acela care citește discursurile Papei Benedict al XVI-lea să fie ajutat să înțeleagă că sunt chemate comunitățile de credincioși să devină școli de rugăciune și de fraternitate. Apoi, personal, cred mult în rolul școlii și al Universității, unde se impune, după părerea mea, urgența unei noi redactări a cărților de istorie, atât din punctul de vedere al stilului, cât și al conținutului. Astfel dialogul interreligios rămâne un instrument prioritar pentru promovarea păcii. Oricum, Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios va continua să-l primească cu prietenie pe cel care vrea să intre în conversație cu Biserica catolică și le spunem prietenilor noștri că apreciem ceea ce au făcut și fac cu curaj și statornicie pentru a menține vechile uzanțe de bună vecinătate cu adepții celorlalte religii. Deci, pentru moment, toate întâlnirile noastre rămân valabile, inclusiv cea din februarie cu partenerii noștri din Cairo. Mai mult ca oricând apasă asupra noastră a credincioșilor obligația de a redescoperi contemporanilor noștri că există o Iubire mai mare decât ei, și această iubire nu poate decât să ne stimuleze de a duce tuturor, în mâinile noastre dezarmate, lumina unei prietenii pe care nimic nu o poate descuraja.

(După L'Osservatore romano, 29 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat