Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Gânduri pentru Ziua Persoanelor Consacrate

"Familia, izvor al vieții consacrate"

Dragi persoane consacrate,
Dragi frați și surori,

Ziua de 2 februarie din fiecare an este moment de bucurie pentru toată Biserica, dar mai ales pentru voi, dragi persoane consacrate, dragi frați și surori care vă simțiți uniți cu toți frații și surorile voastre, cei care au ales să stea mai aproape de Cristos, mirele și alesul vostru pentru toată viața.

Cu voi se bucură Sfântul Părinte și toți cei care vă cunosc și vă iubesc.

Cu voi se bucură părinții și familiile voastre, care v-au oferit viața și care v-au însoțit și vă însoțesc cu dragostea lor.

Cu voi mă bucur și eu, episcopul vostru, împreună cu Preasfințitul Aurel și cu toți preoții noștri și doresc să vă împărtășesc, odată cu prețuirea noastră și salutul și îndemnul nostru la o frumoasă și rodnică slujire în marea noastră familie.

Viața consacrată este un dar primit de la Dumnezeu, ce vă obligă să oferiți lui Dumnezeu și poporului creștin darul iubirii și slujirii voastre.

Viața consacrată, îmbrățișată cu toată bucuria și cu toată hotărârea, vă face să cântați "Magnificat-ul" vostru, preamărindu-l pe Dumnezeu pentru tot ceea ce a făcut pentru voi, așa cum a făcut Maria, modelul oricărui suflet consacrat.

Pe drept vă invit ca în această zi să vă bucurați și să-l preamăriți pe Dumnezeu.

Am luat act cu bucurie de hotărârea de a avea ca temă de reflecție pentru Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate "Familia, izvor al vieții consacrate" în sintonie cu întreaga dieceză și cu tot poporul lui Dumnezeu, pentru anul pastoral dedicat familiei.

Familia a constituit și constituie pentru viață prima școală de iubire și de slujire și ea reprezintă de fapt pepiniera oricărei vocații.

Întorcându-vă cu gândul, și pentru mulți și cu trupul, în cadrul familiei din care proveniți, voi aveți bucuria să redescoperiți darul ce v-a fost transmis prin părinți, precum și dorința și îndemnul lor la slujirea voastră generoasă, în marea familie a Bisericii, în noile familii, congregații și institute de viață consacrată, unde continuați să transmiteți celorlalți darurile primite, credința, curăția, ascultarea și slujirea totală.

Reflectând asupra misterului familiei voite de Dumnezeu ca să fie leagăn al iubirii sale treimice, voi, care ați avut bucuria de a sta mai aproape de inima lui Isus, asemenea Mariei, lui Iosif sau lui Ioan, apostolul și modelul curăției, va trebui să-i ajutați pe cei chemați la viața de familie să fie colaboratori vrednici ai Creatorului pentru răspândirea vieții și a iubirii în lume ca ei să fie profund motivați în misiunea și slujirea lor.

Voi sunteți chemați și chemate să arătați și să transmiteți familiilor, părinților, fraților și surorilor, precum și tuturor celor dragi, bucuria slujirii lui Dumnezeu și a aproapelui, să-i susțineți ca iubirea lor să crească și să fie cu adevărat icoană a iubirii și armoniei cerești.

Rugăciunile, munca și dăruirea voastră vor contribui astfel la creșterea și înmulțirea zelului, în fiecare familie, fiind pentru părinți și familii modele de iubire și dăruire, potrivit cu chemarea voastră la o logodnă sacră cu mirele iubirii veșnice și fericite.

În această zi de 2 februarie, așa cum este practica în întreaga Biserică ca și în dieceza noastră, veți celebra Ziua Persoanelor Consacrate în casele și familiile voastre călugărești, în parohiile unde munciți și slujiți, iar apoi, pe zone, așa cum ați hotărât în ziua de 11 decembrie 2010, manifestând astfel bucuria voastră comună și analizând împreună programul pe care vreți să-l desfășurați pe parcursul întregului an, în familii și pentru familii.

Cred că și anul acesta, primind mesajul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, scrisoarea noastră către voi, precum și îndrumarea vicarului nostru, Mons. Alois Fechet, veți avea o zi de bucurie, o ocazie de noi binecuvântări și alese și trainice hotărâri în misiunea ce vă este încredințată.

Vă îmbrățișăm cu prețuire și vă spunem: "Fiți și voi familii vii și binecuvântate, modele pentru toate familiile bisericii noastre locale, așa cum fundatorii voștri au dorit-o și o doresc".

La mulți ani!

Iași, 2 februarie 2011

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat