Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Programul Zilei Vieții Consacrate în Dieceza de Iași

Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată, în urma întâlnirii din 11 decembrie 2010, când a fost convocată de către pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, a stabilit Programul Zilei Vieții Consacrate pentru Dieceza de Iași.

Dat fiind faptul că tema familiei este în atenția întregii dieceze, membrii comisiei propun ca tema de reflecție pentru Ziua Mondială a Vieții Consacrate să fie: "Familia, izvor al vieții consacrate".

Celebrarea zilei de 2 februarie 2011 - Întâmpinarea Domnului - se recomandă a fi făcută de fiecare congregație în propria parohie.

* * *

Zona Bacău

Persoanele consacrate din zona Bacău se vor întruni duminică, 6 februarie 2011, la Lespezi.

Programul întâlnirii:

  • 11.00: Liturghie concelebrată în biserica parohială (Pr. Gabriel Enășcuț, predicator)

  • 12.30: Timp de fraternitate (prânz la pachet) și moment recreativ: fiecare comunitate să pregătească ceva distractiv...

  • 14.30: Întâlnire cu toții: O împărtășire, o reflecție, o dezbatere...asupra experiențelor pe care le trăim cu familiile în congregație, în comunitate, în parohie... Ca să ne îmbogățim reciproc.

    • Familia este un izvor al vieții consacrate? Cum o punem în valoare în activitățile pe care le desfășurăm? Cred că este o legătură între viața consacrată și căsătorie? Care?

    • Varie.

  • 15.30: Rugăciune de încheiere și plecare.

Pr. Celeste Pianezze

* * *

Zona Iași

Persoanele consacrate din zona Iași se vor întâlni la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, miercuri, 2 februarie 2011, la ora 10.00, pentru a participa la celebrarea sfintei Liturghii.

În această zi, în mod special, persoanele consacrate mulțumesc lui Dumnezeu pentru marele dar al chemării la viața consacrată. Celebrarea acestei zile aduce în centrul atenției aprecierea vieții consacrate în rândul poporului lui Dumnezeu, precum și necesitatea rugăciunii pentru cât mai multe vocații, dat fiind faptul că numărul acestora este în scădere.

Liturghia pontificală va fi prezidată de PS Petru Gherghel care, în cadrul predicii, va prezenta un mesaj special privind misiunea pe care persoanele consacrate o au în Biserică.

În acest sens, sunt invitați la această celebrare euharistică nu numai congregațiile religioase, ci și tinerii și laicii care doresc să se roage împreună, celebrând astfel faptele minunate pe care Domnul le împlinește în Biserica sa prin activitatea călugărilor și călugărițelor, a membrilor institutelor de viață apostolică, precum și a Ordinului Fecioarelor Consacrate.

Dat fiind faptul că această zi de sărbătoare este în mijlocul săptămânii, persoanele consacrate din zona Iași se vor reîntâlni duminică, 13 februarie 2011, pentru cea de a treia întâlnire tematică asupra Anului Familiei, programată pentru acest an. Tema de reflecție a acestei zile va fi: "Lucrătorii Pastorației Familiale", plecând de la exortația apostolică Familiaris consortio a papei Ioan Paul al II-lea.

Sr. Iuliana Neculai - Surorile Notre Dame de Sion

* * *

Zona Onești

Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată Onești, convocată de responsabila acesteia, sr. Michela Martiniello, s-a întâlnit luni, 17 ianuarie 2011, pentru a organiza la nivel zonal Ziua Persoanelor Consacrate, care va fi sărbătorită la 6 februarie 2011, la Cireșoaia și a propus următoarele:

  • tema omiliei să fie "Familia, izvor al vieții consacrate" întrucât acest an, la nivel de dieceză, familiile vor fi ajutate să-și redescopere identitatea;

  • necesitatea unui moment de formare - un document al Bisericii - cu tema "Pastorația vocațională" pentru ca fiecare să conștientizeze importanța acesteia.

  • la sfârșitul acestei zile să se stabilească și un program anual de activități împreună.

În partea a doua, au fost prezenți la întâlnire reprezentanți din aproape toate congregațiile din această zonă și împreună s-a stabilit programul și locurile de întâlnire:

  • ora 10.30: Sosirea la Parohia Cireșoaia

  • ora 11.00: Sfânta Liturghie concelebrată în biserica parohială din Cireșoaia. Predicator: pr. Manole Ioan Șerban, OFMConv.; tema: "Familia, izvor al vieții consacrate"

  • ora 13.00: Prânzul, care va fi servit la Slănic-Moldova în casa Surorilor lui Isus Răscumpărătorul (fiecare participant va contribui cu o mică ofertă);

  • ora 14.30: Întâlnire de formare: "Pastorația vocațională" - Pr. Lucian Duma comunicarea impresiilor referitor la tema propusă, apoi întâlnire frățească, împărtășiri de experiențe din viața comunitară, programare anuală de activități.

  • ora 16.30: Plecarea.

În această zi specială întreaga Biserică își îndreaptă gândul spre noi. Considerăm că este important să ne adunăm, să dăm mărturie prin prezența noastră și să reînnoim împreună consacrarea noastră slujirii lui Dumnezeu.

Sr. Michela Martiniello,
Surorile lui Isus Răscumpărătorul
Pr. Lucian Duma,
Ordinul Fraților Minori capucini
Sr. Lidia Scripcariu,
Surorile Providenței
Sr. Daniela Fechetă,
secretara, Surorile "Slujitoarele Preacuratei de Parma"

* * *

Zona Roman

Pentru zona Roman, întâlnirea persoanelor consacrate va fi la 6 februarie la Adjudeni, la Surorile Providenței.

Considerăm că acest moment este unul important pentru fiecare dintre noi. De aceea vă așteptăm pentru a împărtăși împreună momente de meditație, rugăciune, împărtășire frățească.

  • ora 9.00-9.30: Sosirea

  • ora 9.30: Recitarea în comun a Orei medii

  • ora 10.00: Meditația "Viața consacrată și familia: stări de viață și slujiri reciproce (cf. VC.31)" - pr. Ioan Horvat, OFMConv.

  • ora 10.30: Pregătirea pentru sfânta Liturghie

  • ora 11.00: Sfânta Liturghie concelebrată în biserica parohială din Adjudeni

    • prezidează pr. Alois Fechet, vicar episcopal

    • lecturile și rugăciunea credincioșilor: Frații Capucini și Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea

    • predicator: pr. Alberto Marson, misionar verbit

    • ofertoriu: Surorile Misionare - Slujitoarele Duhului Sfânt

  • ora 12.00: Prânzul va fi oferit de Surorile Providenței (fiecare participant va contribui cu o mică ofertă); numărul membrilor participanți din fiecare comunitate trebuie anunțat până la 3 februarie la persoana de contact: sr. Mihaela Bălăucă (tel. 0233/749818 sau 0760/164923).

  • ora 13.30: Moment de întâlnire frățească: împărtășirea și comunicarea impresiilor referitor la tema propusă și la trăirea vieții comunitare

  • ora 14.30: Adorație euharistică - pregătită de Surorile Franciscane din Hălăucești

  • ora 15.00: Plecarea.

Pr. Ioan Horvat, OFMConv.
Sr. Mihaela Bălăucă, Surorile Providenței
Sr. Elisabetta Barolo, Misionarele Pătimirii lui Isus

* * *

Zona Suceava

Pentru a sărbători Ziua Mondială a Vieții Consacrate, persoanele consacrate din zona Suceava se vor întruni duminică, 6 februarie 2011, la biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Siret, jud. Suceava.

Deoarece în această zi se află în biserică icoana sfintei Fecioare din Cacica, fiind invitat și episcopul auxiliar Aurel Percă, credincioșii din comunitatea locală vor anima într-un mod solemn această sărbătoare.

Persoanele consacrate vor intra în procesiune în biserică și vor participa la citirea lecturilor, rugăciunea credincioșilor și oferirea darurilor. După sfânta Liturghie persoanele consacrate vor merge pentru un timp de fraternitate, agapă frățească și împărtășire la Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului.

Programul zilei:

  • 10.30: Recitarea Sfântului Rozariu

  • 11.00: Sfânta Liturghie concelebrată

  • 12.30: Timp de fraternitate cu agape frățească la Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului.

  • 13.30: Timp de împărtășire a experiențelor pe care le trăim cu familiile în congregație, în comunitate și în parohie.

  • 14. 30: Adorație cu binecuvântare euharistică

  • 15:30: Încheiere

Organizatori: Pr. Irinel Iosif Iosub - paroh de Siret; Sr. Joanna Maksim - Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului; Sr. Amadeea Bulai - Congregatio Jesu.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat