Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Taizé: Tineri în căutare

Interviu cu Mons. Andrianus van Luyn

Își dorește ca "această întâlnire să fie un mare stimulent pentru pastorația tineretului" Mons. Adrianus van Luyn, episcop de Rotterdam și președinte al Comisiei Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE), vorbind despre "pelerinajul de încredere" organizat de comunitatea Taizé la Rotterdam (Olanda) între 28 decembrie 2010 - 1 ianuarie 2011, convins că poate să fie "un exemplu pentru a face să crească un simț de cetățenie nu numai a unei țări, a unei națiuni, ci a unui continent" care se simte "responsabil și pentru celelalte continente". Simona Mengascini, trimisă a agenției SIR Europa la Rotterdam, l-a intervievat.

Mons. van Luyn, ce semnificație are "pelerinajul de speranță" pentru Bisericile din Olanda?

Mons. Adrianus van Luyn: Există două mari Biserici în Olanda, calvinistă protestantă și catolică, Biserici care împreună au adresat comunității Taizé invitația de a organiza o întâlnire europeană în țara noastră: ca oraș am ales Rotterdam și ca episcop sunt foarte mulțumit că pot să primesc tinerii din Europa chiar aici, în acest port mondial. Deja în faza de pregătire, cele două Biserici s-au unit pentru a promova, a facilita și a crea condițiile și materiale și financiare pentru acest eveniment: unul din rezultatele la care mă aștept de la această întâlnire este un mare stimulent pentru colaborarea ecumenică, mai ales pe versantul modului în care să facem prezentă Evanghelia în societatea noastră destul de secularizată.

Cât este de important un eveniment ca acesta pentru drumul de credință al unui tânăr?

Mons. Adrianus van Luyn: Înainte de toate este o întâlnire a tinerilor europeni între ei, care se descoperă uniți de căutarea unei întâlniri cu Domnul, cu Isus, pentru că doresc să găsească în Evanghelia lui un răspuns la marile probleme ale existenței umane, la întrebările cu privire la sensul vieții și vor să fie și inspirați de carisma comunității din Taizé. La nivel pastoral, sper că toți cei care au venit la această întâlnire să fie apoi promotori de întâlniri asemănătoare în parohiile catolice și în comunitățile protestante. Este foarte important ca prin aceste întâlniri organizate de comunitatea din Taizé, sau propuse de comunitatea "Sfântul Egidiu", sau de altele, să putem promova dialogul dintre tânăra generație și Evanghelie, adică persoana lui Isus Cristos.

Ce efect poate avea, după părerea dumneavoastră, "pelerinajul de încredere" asupra orașului Rotterdam și asupra întregii țări?

Mons. Adrianus van Luyn: Aceasta este o întâlnire care "deschide ochii" pentru oamenii de aici, din această societatea a noastră secularizată și individualistă: tinerii aspiră la lucruri așa de profunde, au nevoie de reflecția personală și au în comun faptul de a-și pune întrebări adevărate cu privire la viață și la conviețuirea umană. Este foarte semnificativ că la Rotterdam este o întâlnire ca aceasta care implică atâția tineri și nu este un eveniment materialist, consumist, ci o întâlnire care merge în profunzime și ajută noile generații să nu riște să se abandoneze unei vieți goale, fără direcție și fără încredere.

Această întâlnire adună împreună 30.000 de tineri europeni: ce rol au creștinii pentru viitorul continentului?

Mons. Adrianus van Luyn: Noi, creștinii, avem și un rol "pedagogic", pentru că tocmai din Evanghelie ne vine experiența unui mesaj deschis tuturor și întregii lumi, care nu a fost niciodată restrâns, în intențiile lui Isus și ale Bisericii primare, la un singur popor, la o singură țară sau la o singură națiune. Niciodată. în creșterea unei identități europene, însoțită mereu de o responsabilitate față de întreaga lume, una din cele mai mari contribuții a venit tocmai de la comunitatea din Taizé, nu numai prin întâlnirile pe care le organizează în orașele de pe continent, ci și prin primirea pe care acolo unde frații au început, în Franța, după ultimul război mondial, au rezervat-o tinerilor care proveneau mai întâi din toată Europa de Vest și apoi, după ce a căzut zidul, din Europa de Est. Aceste centre spirituale sunt indispensabile pentru depășirea tuturor granițelor care există între culturi și popoare.

Așadar, unificarea Europei este un vis posibil?

Mons. Adrianus van Luyn: Unitatea în diversitate este marele moto al Uniunii Europene, subliniat și de papa Benedict al XVI-lea când au fost celebrați cei 50 de ani ai Tratatului de la Roma. Unitate în ceea ce privește valorile umane esențiale, cum sunt demnitatea persoanei umane, binele comun, subsidiaritatea, solidaritatea; apoi diversitatea, adică bogățiile culturilor, limbilor, cuceririle științei, ale cercetării.

(După SIR Europa, miercuri 5 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat