Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Colocviu cu iezuitul Claudio Barriga Dominguez, director general delegat

Cu privirea spre sus și picioarele pe pământ

De Nicola Gori

Zeci de milioane de persoane răspândite pe cele cinci continente care se roagă în fiecare zi după intențiile papei. Chiar dacă este greu de făcut un calcul precis, puține asociații din lume se pot lăuda cu o consistență numerică și o răspândire asemănătoare cu aceea a Apostolatului Rugăciunii, care din anul 1844 oferă o slujire specială Bisericii prin ofranda spirituală zilnică a membrilor săi. Anul 2011 ar putea să fie un an decisiv pentru viitorul asociației, dat fiind faptul că sunt în desfășurare consultări și întâlniri cu scopul de a redescoperi și a relansa carisma originară rămânând în pas cu timpurile. Vorbește despre asta, în acest interviu acordat ziarului nostru, iezuitul Claudio Barriga Dominguez, director general delegat al Apostolatului Rugăciunii.

Ce inițiative aveți în proiect pentru anul următor?

Anul 2011 este un an important pentru Apostolatul Rugăciunii. Ducem înainte un proiect pentru a regândi, a reînnoi, într-un fel și pentru a "recrea" asociația noastră. Asta nu înseamnă că vrem să facem această slujire de spiritualitate în Biserică - ce are de acum 168 de ani - mai adaptată la necesitățile creștinilor de astăzi. Am început consultări și am organizat întâlniri pentru a revizui angajarea noastră, fie în limbaj, fie în metodologie. Vrem să ne întoarcem la conținutul său esențial, născut cu intuiția originară din anul 1844, și a o relansa ca un valoros instrument de spiritualitate în această lume care are atât de multă nevoie de asta. Desigur, va trebui să respectăm "culorile culturale" ale diferitelor regiuni din lume. Știm că în societatea multiculturală actuală, "întruparea" Apostolatului Rugăciunii va trebui să fie diferită de la un continent la altul, de la un popor la altul. Însă sunt sigur că fiecare poate să participe la acest proces de recreare a Apostolatului, chiar trimițând propriile opinii prin chestionarul online care se poate găsi pe situl internet www.apostleshipofprayer.net.

Multe din intențiile încredințate de papa Apostolatului Rugăciunii pentru anul 2012 au ca temă problemele sociale: de la lipsa locului de muncă la accesul la apă pentru toți, la contribuția femeilor la dezvoltare. După părerea dumneavoastră, pentru ce această alegere?

Este adevărat că în intențiile pentru anul 2012 există, ca întotdeauna, multe teme, ca să spunem așa, intra-ecleziale, cum ar fi vocațiile la preoție și necesitățile creștinilor din Europa, dar se poate spune că privirea papei scoate în evidență și situațiile foarte grave de suferință umană, care sunt motiv de îngrijorare nu numai pentru creștini, ci pentru toți oamenii. În mare parte, aceste intenții vor să fie un canal de dialog și cu necreștinii, invitându-i pe toți să colaboreze împreună și să se deschidă față de alții pentru a căuta soluții la marile probleme. Și dialogul cu celelalte religii se alimentează mult mai mult pornind de la acțiunile și de la serviciile solidare împărtășite, decât de la simplele enunțări teoretice.

Cum pot grupurile apostolatului să favorizeze dialogul cu celelalte religii și să mărturisească Evanghelia într-o societate indiferentă și adesea contrară mesajului creștin?

Cei care trăiesc profund spiritualitatea ofrandei zilnice a vieții și îndeplinesc rugăciunea pentru intențiile papei - cele două practici de bază ale Apostolatului Rugăciunii - vor putea să dea mărturia unei vieți coerente și plină de sens. Acesta este primul răspuns care trebuie oferit unei lumi dezorientate, care a pierdut sensul vieții umane și nu mai reușește să găsească prezența lui Dumnezeu. Pornind de la o credință creștină trăită cu profunzime se poate dialoga cu atâtea persoane care sunt în căutarea luminii, care au nevoie de un mesaj nou, de speranță.

Asociația nu riscă să fie prea concentrată asupra dimensiunii spirituale în dauna angajării concrete în viața de zi cu zi?

Dacă rugăciunea nu schimbă viața mea, nu este o rugăciune autentică. Dacă eu mă rog, de exemplu, pentru dreptate față de deținuți și nu fac nimic concret pentru ei, sau cel puțin nu mă străduiesc să trăiesc viața mea într-un mod mai drept față de alții, rugăciunea nu folosește la nimic: dimpotrivă, este goală și falsă. Rugăciunea făcută de cei înscriși trebuie să ducă la slujirea fraților, altminteri devine fariseism. Pot spune că în general membrii apostolatului răspândiți în lume sunt în mare majoritate oameni săraci și simpli. Au o mare iubire față de Dumnezeu și, în același timp, sunt foarte concreți în a presta servicii mici și mari pentru cei mai nevoiași care trăiesc în jurul lor. Nu există acest pericol de a disocia credința de viață: viața lor devine rugăciune, rugăciunea lor devine viață.

(După L'Osservatore romano, 28 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat