Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Sărbătoare în Parohia "San Bartolomé"

Parohia "San Bartolomé" din Palestina (Ecuador) a sărbătorit 40 de ani de la înființarea parohiei, al cărei păstor este pr. Bartolomeu Blaj. Cu ocazia acestui eveniment, luni, 24 ianuarie 2011, a avut loc o celebrare specială. La aceasta au fost prezenți atât preoți din împrejurimi, cât și preoții parohi care au activat în această comunitate.

Ca și aniversarea zilei de naștere a unei persoane, aniversarea unui eveniment care a dat naștere unei instituții, unei comunități de persoane unite prin comuniunea credinței, este un moment de sărbătoare. Iar această sărbătoare semnifică momente de retrospectivă și perspectivă, de recunoștință și reînnoire.

Este vorba de recunoștința sau mulțumirea adusă lui Dumnezeu pentru darul și ajutorul înființării instituției, dar și recunoștința și prețuirea arătate persoanelor care au contribuit la creșterea acestei instituții. În acest sens, pr. Bartolomeu i-a invitat la această sărbătoare pe toți preoții parohi care și-au dus activitatea pe meleagul acestei comunități. Și-a anunțat prezența și Antonio Arregui Yarza, arhiepiscopul de Guayaquil, însă dintr-un motiv solid și urgent nu a putut fi alături cu trupul la celebrarea ce a avut loc luni, însă a lăsat un mesaj comunității palestiniene și i-a dat permisiunea părintelui paroh de a celebra sacramentul Mirului, întrucât erau 14 persoane incluse în ritualul acestei Liturghii pentru primirea Duhului Sfânt.

Liturghia a fost celebrată de pr. Bartolomeu într-o atmosferă de bucurie, speranță, iar singurul inconvenient a fost căldura care pur și simplu epuiza mulțimea. Chiar și așa celebrarea a ținut două ore, iar credincioșii erau încântați că au putut oferi bunului Dumnezeu recunoștința. Cuvântul de învățătură l-a ținut pr. Martin Kelly, al treilea paroh al acestei comunități, în care a reușit să-i poarte pe credincioși pe aripile timpului, aducându-le nostalgia în suflete. A fost un moment de-a dreptul minunat, ținând cont că cei mai vârstă și-au văzut liderii spirituali din copilărie, de care au fost botezați și poate chiar și căsătoriți, iar cei mai tineri au putut da un contur unor personaje atât de prezente în discuțiile de acasă cu părinții. Parcă și acum se aud vocile tremurânde de la finalul Liturghiei: "Părinte, mă mai cunoașteți? Sunt eu..."

Înainte de binecuvântarea finală, un grup de istorici au prezentat o monografie a acestei instituții, lucrare susținută cu multă fervoare de pr. Bartolomeu, iar cu această ocazie unul din istorici ce deținea documente originale de o mare importanță, cu privire la comunitatea din Palestina, le-a oferit acestei parohii spre păstrare. Alt moment l-a reprezentat dezvelirea unei plăci pe care comunitatea vrea s-o așeze la intrarea în biserică și în care mulțumește pr. Bartolomeu pentru ce a realizat, pentru munca și pentru dorința de a scoate din anonimat această comunitate. După o simplă statistică, părintele are în 6 ani de activitate aici 1.897 de botezuri, ceea ce spune multe... După aceasta, primarul orașului avea să de-a o veste extraordinară comunității catolice de Palestina, anume că costurile acoperișul Centrului Pastoral (clădire aflată în construcție) vor fi suportate de municipalitate.

După Liturghie a urmat prânzul, la care au fost invitați toți preoții, dar și oficialitățile prezente la liturghie. Într-adevăr numai momente de bucurie, și pentru ca acestea să nu treacă repede din sufletele și gândurile palestinienilor, pr. Bartolomeu a dat spre vânzare multe amintiri ale acestui eveniment, cum ar fi calendare 2011 cu imaginile tuturor parohilor ce au activat aici, dar și cu imaginile celor trei capele premergătoare a acestei grandioase biserici construită de preotul român, un set de birou cu inscripțiile parohiei, ceasuri cu imaginea bisericii și multe altele.

Îl rugăm pe bunul Dumnezeu ca această parohie să rămână înrădăcinată în credință și să crească în iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele, urmând exemplul comunității creștine primare, care era o singură inimă și un singur suflet.

Seminarist Marius Mărtinaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Ecuador: Sărbătoare în Parohia "San Bartolomé


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat