Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: "Sexualitatea - limbajul misterios al iubirii"

Sâmbătă, 22 ianuarie 2011, la oratoriul "Maria Bambina" din Bacău s-au întâlnit peste 55 de tineri pentru o zi de formare, în continuitate cu alte teme formative, lunare, despre iubire. Tema acestei zile a fost "Sexualitatea - limbajul misterios al iubirii".

Prin participare activă, dezbatere, discuții, în grupuri mici și grup mare din partea tinerilor și expunere și prezentare din partea pr. Anton Săboanu, grupul a avut ocazia să aprofundeze o temă de actualitate și interes pentru toți cei prezenți.

Iubirea este aventura cea mai fermecătoare a persoanei. Se încarcă de resurse personale care o exprimă și o alimentează. Sexualitatea este resursă de iubire, care se prezintă adolescentului plină de fascinație și de mister. De aceea ocupă multă parte din fanteziile și din așteptările sale.

Explodează ca o energie puternică din viață, e plină de vitalitate și solicită la experiență. Apare ca o lume misterioasă de explorat și de cucerit, cu mare dorință de anticipare, aproape cu grabă. Dar generează incertitudine și jenă: ai vrea să o gestionezi în mod autonom, dar te descoperi blocat de dubii, bombardat de multe întrebări care așteaptă un răspuns.

Ai nevoie de multă atenție și de reflecție plină de răbdare pentru a o descoperi în adevărul său.

Acesta este drumul cel mai fascinat al adolescenței și al tinereții tale.

Fără pretenția unei elaborări sistematice, care să fi epuizat toate informațiile despre această temă, am căutat totuși să fixăm câteva puncte de reper care să orienteze calea tinerilor prezenți la această zi de formare, spre iubirea deplină.

Ziua am deschis-o printr-o dinamică de grup care a antrenat, încă de dimineață, grupul la participare activă. Împărțiți în două grupe, tinerii au căutat să culeagă informații despre temă. O parte din ei erau cercetători ce căutau informații cât mai multe în "biblioteci", iar cealaltă parte reprezentau o carte din bibliotecă care putea fi răsfoită prin întrebări de tot felul. După cincisprezece minute au fost schimbate rolurile. Fișele cu informațiile adunate au folosit ca material pentru discuțiile în grupurile mici care au alcătuit o prezentare a temei și o întrebare care devenea apoi material pentru expunerea și explicația părintelui Anton Săboanu.

Atât cunoștințele cât și întrebările au fost foarte variate și ample. Tema despre sexualitate nu este o noutate pentru tineri, dar nici nu prezintă siguranță în iubirea lor. Persoana trebuie să fie protagonista devenirii ei. Să se înțeleagă, să se interpreteze, să se gestioneze în mod conștient.

Drumul educării sexualității nu e ușor în contextul unei culturi care a făcut din sex unul din miturile fundamentale, dând origine, astfel multor sensuri echivoce.

Sexualitatea este înțeleasă ca "obiect" de folosit: un bun ce poate fi consumat finalizat într-o căutare exasperată a plăcerii. De asemenea, sexualitatea e înțeleasă ca instinct pur și genitalitate. O resursă care nu admite nici un fel de responsabilitate sau referințe la norme morale și etice. Sau e înțeleasă numai ca spontaneitate, totalmente emotivă: intervenția voinței e văzută ca reducere a vitalității. De multe ori sexualitatea se prezintă totalmente desprinsă de referințe la valori.

Maturitatea sexuală, în contextul creșterii personale, cere angajamentul serios la educarea pe cei doi versanți: eliminarea înțelesului echivoc despre sexualitate și înțelegerea și educarea la adevăratele valori care alcătuiesc persoana umană. Sexualitatea umană se localizează în contextul persoanei, este instinctivitate: explozie de atracție spontană; este emotivitate: se simte ca o bucurie, gingășie, entuziasm de prietenie; este raționalitate: se exprimă în descoperirea semnificației sexualității și în angajamentul iubiri personale.

Pentru a facilita reflecția s-a făcut referință și la cuvântul lui Dumnezeu, îndeosebi capitolul 1 din Geneză. Valorile sexualității derivă de la persoană și deci se localizează la nivele diferite: corporalitate (instinct, simțuri, legi biologice, comunicare non verbală), afecțiune (sentimente, emoții, acțiune), nevoi (supraviețuire, siguranță, apartenență și iubire, stimă, autorealizare), raționalitate (gândire, logică, opinie, capacitatea de a face diferența între bine și rău), relație (comunicare corporală, afectivo-rațională).

Maturitatea sexuală nu implică doar genitalitatea, ci persoana. A umaniza sexualitatea nu înseamnă să o sufoci, ci să o localizezi în spațiul persoanei și a valorilor sale. Să o faci limbaj al iubirii "în adevăr", în deplină respectare a etapelor evolutive ale persoanei și ale exigențelor vocației personale. A trece de la instinct la realizarea dorințelor e nevoie neapărat de un plan de viață.

Bine meritata pauză de masă oferită de surorile "Maria Bambina" a permis cristalizarea ideilor și dialogul personal pentru cei care, lipsiți de curaj sau jenați, mai aveau nevoie de unele clarificări și răspunsuri la întrebări importante.

În următoarea etapă de după masă s-a trecut la descrierea posibilităților practice care ajută la educarea și maturizarea adolescenților și a tinerilor în a-și trăi sexualitatea ca pe o valoare în toată sacralitatea sa.

Dinamicele de care avem nevoie în micro-universul nostru pentru această mică dar necesară educație ar putea fi:

Disciplina de sine: totul la momentul și la locul potrivit - inimă disciplinată. Sexualitatea e focul la care te poți încălzi sau te poți arde.

Intimitatea cu sine: Intimitatea autentică începe cu conștiința de sine. Nu-l putem descoperi pe celălalt dacă nu ne-am descoperit mai întâi pe noi.

Transcendență de sine: A te deschide spre celălalt este un semn al maturității psihologice. Cea mai înaltă realizare de sine este viața dăruită celorlalți în slujire și iubire gratuită.

Dacă, pe de o parte, descoperirea iubirii devine invitație la o deschidere, în același timp acest drum nu e fără pericole și posibilități de devieri.

Am încheiat ziua cu o reflecție asupra corpului ajutați de un joc interactiv. Pe parcursul acestui exercițiu tinerii au putut să își clarifice identitatea sexuală, analizându-se după unele întrebări precum: cine sunt eu ca fată sau băiat? Ce semnificație are pentru mine faptul că aparțin unui anume sex și nu altuia? Cine sunt eu în comparație cu celălalt sex? Tinerii au avut ocazia să aprofundeze în timpul reflecției aspectele particulare personale, ce le place cel mai mult la ei înșiși și ce anume îi irită, ce importanță are corpul în viață, care sunt emoțiile cel mai puternice în fața unei noi relații cu persoane de alt sex sau chiar de același sex.

Discuțiile au fost de o mare bogăție, sinceritate și adevărate.

"Lumea crede că a iubi este simplu și că nu e dificil decât să găsești subiectul pe care să îl iubești, sau de care să fii iubit... Această teorie poate fi asemănată cu aceea a unui om care vrea să picteze, dar, în loc să învețe arta, susține că nu trebuie decât să aștepte obiectul potrivit și că va picta minunat de bine imediat ce-l va găsi" (E. From, Arta de a iubi).

Nu trebuie să ne fie teamă de sexualitatea noastră, ci să ne bucurăm de ea: este spațiul libertății noastre, sfidată de o vertiginoasă propunere de iubire. Nu e o joacă, ci un angajament, nu e improvizare sau consum, ci responsabilitate. Trebuie gestionată cu respect și adevăr. Sexualitatea e cu adevărat limbajul misterios al iubirii.

Sr. Silvia Brandiu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Bacău: "Sexualitatea - limbajul misterios al iubirii"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat