Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Identitatea misionară a preotului

Publicăm în continuare prezentarea scrisă de cardinalul Mauro Piacenza a scrisorii circulare a Congregației pentru Cler: "Identitatea misionară a Preotului în Biserică drept dimensiune intrinsecă a exercitării celor tria munera".

* * *

Cu bucurie Congregația pentru Cler oferă scrisoarea circulară "Identitatea misionară a Preotului în Biserică drept dimensiune intrinsecă a exercitării celor tria munera", care reprezintă unul din roadele ultimei Adunări Plenare desfășurată în martie 2009.

Ca premisă indispensabilă la text, s-a considerat oportun să se repropună alocuțiunea adresată de Sfântul Părinte participanților la plenară, la 16 martie 2009, în care se pot repera fie liniile directoare fundamentale pentru a interpreta scrisoarea, care derivă din cadrul teologic benedictian, fie referințele la care nu se poate renunța pentru însăși activitatea dicasterului, mai ales în unele probleme actuale, de importanță crucială pentru viața Bisericii.

Părinții de la adunarea plenară au fost de acord în găsirea, printre prioritățile Bisericii contemporane, necesitatea unei angajări misionare reînnoite. Înaintarea progresivă constantă a secularizării, cu respectiva destrămare a acelor structuri culturale și sociale, care concurau în manieră nu irelevantă la transmiterea credinței, sugerează o autentică "tresăltare" de responsabilitate, fie în privința misiunii ad gentes, fie față de exercitarea zilnică a slujirii, care cere să fie trăită în manieră autentică apostolică și, de aceea, misionară.

Scrisoarea se oprește numai pe scurt asupra necesității misiunii și asupra teologiei și spiritualității misionarității, întemeindu-le în mod explicit pe însăși misiunea lui Cristos, de care preoții sunt făcuți părtași, în virtutea hirotonirii sacramentale.

În schimb, mai pe larg se oprește asupra necesității universale a unei practici misionare reînnoite (cf. § 3 din scrisoare), care depinde, în primul rând, de conștiința pe care o are fiecare că este discipol. De fapt, nu există eficacitate pastorală și misionară autentică acolo unde nu ne concepem și nu suntem afectiv și efectiv "discipoli ai Domnului". Misiunea, în acest sens, nu este atât o organizare de evenimente, a căror reușită ar fi legată de capacitățile umane, nici cu atât mai puțin o strategie de progresivă "îndoctrinare universală". Misiunea are loc și este eficace acolo unde trăiește, se roagă, suferă și acționează un discipol autentic al lui Cristos!

Aprofundarea uceniciei este element constitutiv al oricărei posibile practici misionare reînnoite. Dacă Bisericile noastre particulare, Comunitățile noastre și înseși persoanele noastre nu simt urgent exigența de a-l vesti pe Cristos tuturor celor pe care îi întâlnim, prima întrebare fundamentală și urgentă pe care trebuie să ne-o punem este: "Cât de mult suntem discipoli ai lui Isus din Nazaret, Domn și Cristos?".

De fapt, misionaritatea nu este un quid, care se adaugă din exterior la structura Bisericii, ci este aproape o caracteristică a ei, legată intim de catolicitate și de apostolicitate. Scrisoarea vorbește despre "înrădăcinarea trinitară, cristologică și ecleziologică a slujirii preoților ca fundament al identității misionare" (cf. § 2).

Din ucenicie, care include dimensiunea comuniunii ecleziale, provin fie deschiderea la universalitatea catolică a misiunii ad gentes, fie înflorirea acelei creativități sănătoase, care permite o evanghelizare autentic misionară, și care, având ca unic scop real întâlnirea personală, în Biserică, a fiecărui om cu Cristos Mântuitorul, este capabilă - așa cum ar spune apostolul - "să se facă totul pentru toți" (cf. 1Cor 9,22).

Scrisoarea, la § 3, dă și câteva indicații concrete, declinate după domeniile lui munus docendi, sanctificandi și regendi, făcând trimitere la eventuale indicații ale Conferințelor Episcopale naționale pentru precizarea lor ulterioară. Spiritul textului, care răspunde intenției părinților de la adunarea plenară, este, în orice caz, acela de a revigora zelul apostolic și misionar al preoților, pornind de la aprofundarea identității lor și evidențiind importanța formării la orice nivel. "Formarea este absolut determinantă pentru viitorul Bisericii! Un preot cu identitate specifică clară, cu o solidă formare umană, intelectuală, spirituală și pastorală, va genera mai ușor noi vocații, pentru că va trăi consacrarea ca misiune și, bucuros și sigur de iubirea Domnului față de propria existență sacerdotală, va ști să răspândească «buna mireasmă a lui Cristos» în jurul lui, și să trăiască fiecare clipă a propriei slujiri ca o ocazie misionară" (cf. § 3.4).

Dorința este ca scrisoarea circulară să poată contribui la susținerea angajării misionare zilnice a preoților, având conștiința că ea derivă, și într-un anumit fel depinde, în mod fundamental din primirea rugătoare a lucrării Duhului în viața lor. Fie ca sfânta Fecioară Maria, regina apostolilor, să susțină munca fiecăruia și să garanteze largă rodnicie apostolică slujirii noastre.

Din Vatican, 21 ianuarie 2011

Cardinal Mauro Piacenza
prefect al Congregației pentru Cler

(După Zenit, 25 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat