Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrala "Adormirea Maicii Domnului"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a opta - încheierea

PS Petru Gherghel a condus ora de rugăciune care a încheiat Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Celebrarea ecumenică a avut loc în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", marți, 25 ianuarie 2011, la ora 17.00.

Ultima zi din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a fost marcată printr-o celebrare solemnă, condusă de PS Gherghel. În jurul altarului au fost mai mulți un grup de preoți catolici, iar din partea Bisericii Ortodoxe a fost prezent la celebrare pr. prorector Gheorghe Popa. În biserică au fost mulți credincioși, atât catolici și ortodocși, care au înălțat rugăciuni spre Dumnezeu "ca toți să fie una" (In 17,20).

Ora de rugăciune a urmat schema stabilită de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și anume: Adunarea, Liturgia cuvântului, Rugăciunea penitențială, Litania unității creștinilor și Trimiterea.

Prima lectură a fost luată din Cartea Genezei. Mesajul lecturii a fost unul de speranță. Dumnezeu spune, prin autorul sacru, că nu-și va retrage promisiunea făcută lui Iuda. Dumnezeu ne asigură că sceptrul de domnie nu va fi luat de la seminția lui Iuda. Astfel ne confirmă faptul că nu credem în zadar. Cuvântul lui este veșnic.

Cea de-a doua lectură, luată din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Corinteni, este în sintonie cu prima lectură. Paul îi încurajează pe corinteni, și odată cu ei și pe noi, că prin credința în Isus Cristos, mort și înviat, noi suntem împăcați cu Dumnezeu. Astfel avem siguranță că Dumnezeu nu ne-a părăsit și el este Domnul nostru, cel care ne călăuzește în pelerinajul nostru pe pământ.

Evanghelia face referire la înțelegerea dintre membrii poporului lui Dumnezeu. Evanghelistul Matei dorește să evidențieze atitudinea corectă a fiilor lui Dumnezeu. Comuniunea este o caracteristică a Sfintei Treimi, de aceea, pentru a fi în comuniune cu Dumnezeu, este necesar ca noi să fim în comuniune cu frații noștri.

La predică, PS Petru a vorbit despre importanța acestei săptămâni de rugăciune. Excelența sa a subliniat urgența unirii tuturor creștinilor. Faptul că mesajul din acest an a venit de la Ierusalim, locul unde s-a născut Biserica, trebuie să fie un impuls pentru noi, creștinii, impuls care să ne facă să distrugem zidurile care ne despart.

La final, episcopul Gherghel a mulțumit lui Dumnezeu pentru această săptămână de rugăciune, care este un moment de comuniune, deși nu deplină.

Pr. prorector Gherghe Popa a transmis salutul mitropolitului Teofan și a mulțumit lui Dumnezeu că i-a îngăduit să participe și în acest an la această celebrare ecumenică.

Ora de rugăciune a fost animată de corul seminariștilor de la "Don Orione".

Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași (catedrala "Adormirea Maicii Domnului"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a opta - incheierea. Foto: Sergiu Gabor


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat