Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

În toată lumea creștină se desfășoară, în perioada 18-25 ianuarie, Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În orașul Torino la celebrarea deschiderii acestor zile de rugăciune (18 ianuarie 2011), prezidată de Mons. Cesare Nosiglia, arhiepiscopul de Torino, de părintele Gheorghe Vasilescu, parohul comunității române ortodoxe, și de pastorul Paolo Ribet, responsabilul Bisericii Valdese din Torino au participat un mare număr de preoți, persoane consacrate, credincioși catolici, ortodocși și protestanți care au venit în domul din Torino, cel care păstrează Sfântul Giulgiu, ca să se roage pentru unitatea tuturor creștinilor. La această celebrare a fost prezent și episcopul Petru Gherghel, care în aceste zile a vizitat comunitățile din Italia.

Lecturile din Sfânta Scriptură au creat o atmosferă de meditație și de reamintire a momentelor care au dus la distrugerea acestei unități, dar și la acele evenimente petrecute în istoria recentă care a făcut posibilă o oarecare apropiere între credincioșii de diferite rituri.

Cuvintele de învățătură rostite de celebranți au dat de înțeles că și rugăciunea - care trebuie să fie un moment de unire cu Dumnezeu și aproapele - poate duce la divizare atunci când este făcută doar în scopuri personale. Spunea un părinte "Ne străduim să ne trăim credința cu toată puterea ei, ne străduim să mărturisim credința după toată tradiția pe care am moștenit-o de la părinți și de la Biserica în care ne-am născut, dar dacă nu trăim în unitate suntem departe de idealul pe care îl mărturisim". Sperăm că aceste gânduri să aibă rezonanță și pe meleagurile noastre în care chiar și rugăciunea unității s-a stins.

În jurul sfântului altar, la invitația celebrantului: "Dăruiți-vă pacea", au predominat cuvintele "Pace, frate!" întrucât majoritatea preoților erau cei care păstoresc comunitățile române ortodoxe din regiunea Piemonte, unde trăiesc circa 120.000 de români.

Aceste întâlniri nu au loc doar în această săptămână dedicată ecumenismului, ci vor continua în fiecare primă sâmbătă din lună în diferite biserici, invocând în rugăciune unitatea creștinilor.

În această lume greu de înțeles, învingem dezbinarea, prin iubire, rugăciune și speranță, aceea speranță în Isus Cristos "ca toți să fie una".

Pr. Laurențiu Ignat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Torino: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat