Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XLV-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale

Adevăr, vestire și autenticitate de viață în era digitală

Cu ocazia Celei de-a XLV-a Zile Mondiale a Comunicațiilor Sociale doresc să împărtășesc câteva reflecții, motivate de un fenomen caracteristic al timpului nostru: răspândirea comunicației prin rețeaua internet. Este tot mai comună convingerea că, așa cum revoluția industrială a produs o profundă schimbare în societate prin noutățile introduse în ciclul de producție și în viața muncitorilor, tot așa astăzi profunda transformare în domeniul comunicațiilor conduce fluxul marilor schimbări culturale și sociale. Noile tehnologii nu schimbă numai modul de a comunica, ci comunicarea în ea însăși, motiv pentru care se poate afirma că suntem în fața unei vaste transformări culturale. Cu acest mod de a răspândi informații și cunoștințe, se naște un nou mod de a învăța și de a gândi, cu oportunități inedite de a stabili relații și de a construi comuniune.

Se prospectează ținte inimaginabile până cu câtva timp în urmă, care trezesc uimire datorită posibilităților oferite de noile mijloace și, în același timp, impun în mod tot mai urgent o reflecție serioasă despre sensul comunicării în era digitală. Acest lucru este deosebit de evident când ne confruntăm cu potențialitățile extraordinare ale rețelei internet și cu complexitatea aplicațiilor sale. Ca orice alt rod al inteligenței umane, noile tehnologii ale comunicației cer să fie puse în slujba binelui integral al persoanei și al întregii omeniri. Dacă sunt folosite cu înțelepciune, ele pot contribui la satisfacerea dorinței de sens, de adevăr și de unitate care rămâne cea mai profundă aspirație a ființei umane.

În lumea digitală, a transmite informații înseamnă tot mai des a le pune într-o rețea socială, unde cunoașterea este împărtășită în domeniul schimburilor personale. Distincția clară dintre producătorul și consumatorul informației este relativizată și comunicația ar vrea să fie nu numai un schimb de date, ci tot mai mult și împărtășire. Această dinamică a contribuit la o reînnoită evaluare a comunicării, considerată înainte de toate ca dialog, schimb, solidaritate și creare de relații pozitive. Pe de altă parte, acest lucru se ciocnește cu unele limite tipice ale comunicației digitale: parțialitatea interacțiunii, tendința de a comunica numai unele părți ale propriei lumi interioare, riscul de a cădea într-un soi de construcție a imaginii de sine, care poate să ducă la autocomplăcere.

Mai ales tinerii trăiesc această schimbare a comunicației, cu toate neliniștile, contradicțiile și creativitatea proprii celor care se deschid cu entuziasm și curiozitate la noile experiențe ale vieții. Implicarea tot mai mare în arena digitală publică, aceea creată de așa-numitele social network, conduce la stabilirea a noi forme de relație interpersonală, influențează asupra percepției de sine și pune deci, în mod inevitabil, nu numai problema corectitudinii propriei acțiuni, ci și a autenticității propriei ființe. Prezența în aceste spații virtuale poate să fie sensul unei căutări autentice de întâlnire personală cu altul dacă suntem atenți să-i evităm pericolele, cum ar fi refugierea într-un soi de lume paralelă, de "prietenii", ne aflăm în fața provocării de a fi autentici, fideli față de noi înșine, fără a ceda iluziei de a construi în mod artificial propriul "profil" public.

Noile tehnologii permit persoanelor să se întâlnească dincolo de granițele spațiului și chiar ale culturilor, inaugurând astfel o întreagă lume nouă de potențiale prietenii. Aceasta este o mare oportunitate, dar presupune și o atenție mai mare și o conștientizare cu privire la posibilele riscuri. Cine este "aproapele" meu în această lume nouă? Există pericolul de a fi mai puțin prezenți spre cel pe care îl întâlnim în viața noastră zilnică obișnuită? Există riscul de a fi mai distrați, pentru că atenția noastră este fragmentată și absorbită într-o lume "diferită" față de cea în care trăim? Avem timp să reflectăm în mod critic asupra alegerilor noastre și să alimentăm raporturi umane care să fie într-adevăr profunde și durabile? Este important să ne amintim mereu că un contact virtual nu poate și nu trebuie să înlocuiască un contact uman direct cu persoanele la toate nivelurile vieții noastre.

Și în era digitală, fiecare este pus în fața necesității de a fi persoană autentică și reflexivă. De altfel, dinamicile proprii ale social network arată că o persoană este mereu implicată în ceea ce comunică. Atunci când persoanele își schimbă informații, se împărtășesc deja pe ele însele, viziunea lor despre lume, speranțele lor, idealurile lor. Rezultă că există un stil creștin de prezență și în lumea digitală: el se concretizează într-o formă de comunicare onestă și deschisă, responsabilă și respectuoasă față de celălalt. A comunica evanghelia prin noile media înseamnă nu numai a insera conținuturi în mod declarat religioase pe platformele diferitelor mijloace, ci și a mărturisi cu coerență, în propriul profil digital și în modul de a comunica, alegeri, preferințe, judecăți care să fie profund coerente cu evanghelia, chiar și atunci când despre ea nu se vorbește în formă explicită. De altfel, și în lumea digitală nu poate să existe vestirea unui mesaj fără o coerentă mărturie din partea celui care vestește. În noile contexte și cu noile forme de exprimare, creștinul este încă o dată chemat să ofere răspuns oricui i-ar cere cont despre speranța care este în el (cf. 1Pt 3,15).

Angajarea pentru o mărturie adusă evangheliei în era digitală cere tuturor să fie deosebit de atenți la aspectele acestui mesaj care pot sfida unele din logicile tipice ale web-ului. Înainte de toate trebuie să fim conștienți că adevărul pe care încercăm să-l împărtășim nu-și scoate valoarea sa din "popularitatea" sa sau din cantitatea de atenție pe care o primește. Trebuie să-l facem cunoscut în integritatea sa, mai degrabă decât să încercăm să-l facem acceptabil, eventual "diluându-l". Trebuie să devină aliment zilnic și nu atracție de un moment. Adevărul evangheliei nu este ceva care să poată fi obiect de consum sau de realizare superficială, ci este un dar care cere un răspuns liber. El, deși proclamat în spațiul virtual al rețelei, cere mereu să se întrupeze în lumea reală și în raport cu fețele concrete ale fraților și surorilor cu care împărtășim viața zilnică. Pentru aceasta rămân mereu fundamentale relațiile umane directe în transmiterea credinței!

Oricum, aș vrea să-i invit pe creștini să se unească cu încredere și cu creativitate conștientă și responsabilă în rețeaua de raporturi pe care era digitală a făcut-o posibilă. Nu pur și simplu pentru a satisface dorința de a fi prezenți, ci pentru că această rețea este parte integrantă a vieții umane. Web-ul contribuie la dezvoltarea de forme noi și mai complexe de conștiință intelectuală și spirituală, de conștiință împărtășită. Și în acest domeniu suntem chemați să vestim credința noastră că Isus Cristos este Dumnezeu, Mântuitorului omului și al istoriei, cel în care toate lucrurile ajung la împlinirea lor (cf. Ef 1,10). Proclamarea evangheliei cere o formă respectuoasă și discretă de comunicație, care stimulează inima și mișcă mereu conștiința; o formă care amintește de stilul lui Isus înviat când s-a făcut însoțitor pe drumul discipolilor din Emaus (cf. Lc 24,13-35), care au fost conduși treptat la înțelegerea misterului prin faptul că el s-a apropiat de ei, prin dialogul lui cu ei, prin evidențierea cu delicatețe a ceea ce era în inima lor.

Adevărul care este Cristos, în ultimă analiză, este răspunsul deplin și autentic la acea dorință umană de relație, de comuniune și de sens care se evidențiază și în participarea masivă la diferitele social network. Cei care cred, mărturisind convingerile lor cele mai profunde, oferă o contribuție prețioasă pentru ca web-ul să nu devină un instrument care reduce persoanele la categorii, care încearcă să le manipuleze din punct de vedere emotiv sau care permite celui care este puternic să monopolizeze opiniile altuia. Dimpotrivă, cei care cred să-i încurajeze pe toți să mențină vii întrebările veșnice ale omului, care mărturisesc dorința lui de transcendență și nostalgia pentru forme de viață autentică, vrednică să fie trăită. Tocmai această tensiune spirituală propriu-zis umană se află în spatele setei noastre de adevăr și de comuniune și ne stimulează să comunicăm cu integritate și onestitate.

Îi invit mai ales pe tineri să se folosească bine de prezența lor în arena digitală. Le reînnoiesc întâlnirea mea la următoarea Zi Mondială a Tineretului de la Madrid, a cărei pregătire datorează mult avantajelor noilor tehnologii. Pentru lucrătorii din comunicație invoc de la Dumnezeu, prin mijlocirea patronului, sfântul Francisc de Sales, capacitatea de a desfășura mereu munca lor cu mare conștiință și profesionalitate scrupuloasă, în timp ce trimit tuturor binecuvântarea mea apostolică.

Vatican, 24 ianuarie 2011, sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat