Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Epifania de Prudentius

Poezia unui dar triplu

De Inos Biffi

Adorația magilor și darul lor triplu din Orient. Este tema versurilor lui Prudentius stabilite pentru oficiul lecturilor în sărbătoarea Epifaniei: dimetri iambici acatalectici, nu deosebit de inspirați, dar clari și liniari. Ei transpun în poezie textul din Matei (2,11): "Magii, intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi căzând la pământ, l-au adorat și, deschizându-și tezaurele lor, i-au oferit în dar aur, tămâie și smirnă", ilustrate în semnificația lor ascunsă.

De fapt fac aluzie la misterul surprinzător cuprins în acel prunc, invitat de poet să recunoască sensul înțeles de acele daruri: "Recunoaște, o, pruncule, semnele puterii și regalității pe care Tatăl tău ți le-a încredințat". Și mai precis comoara prețioasă a aurului și mirosul plăcut al tămâii simbolizează demnitatea regală și divinitatea; în timp ce praful de smirnă reprezintă mortalitatea și îi prevestește înmormântarea.

Cât privește Betleemul, este înnobilat și înălțat peste toate cetățile din Iudeea, datorită privilegiului de a fi dat naștere Celui care, coborât din cer și făcut trup, este călăuză spre mântuire.

Prin hotărârea Creatorului, în conformitate cu vestea semnată de Profeți, el - continuă imnul - va exercita judecata și va asuma împărăția: "O împărăție care se extinde la întregul univers, de la răsărit la apus, și cuprinde ceea ce este deasupra cerurilor sau zace în adâncuri".

Simțim în versurile lui Prudentius ecoul diferitelor referințe și motive scripturistice. Sunt împletite în ele oracolul lui Mihea, "Și tu, Betleeme, nu ești ultimul dintre cetățile principale ale lui Iuda" (5,1-3); promisiunile divine făcute lui Mesia: "Domnul va întinde din Sion sceptrul puterii tale (...) În ziua puterii tale, tu domnești" (Ps 110 [109]); înălțarea lui din partea lui Dumnezeu, care "i-a dăruit un nume care este mai presus de orice alt nume, pentru ca în numele lui Isus să se plece tot genunchiul, al celor din cer, al celor de pe pământ și al celor din adâncuri, și orice limbă să proclame spre mărirea lui Dumnezeu Tatăl: Isus Cristos este Domnul" (Fil 2,9-11) sau însăși afirmația lui Isus: "Tatăl toată judecata i-a dat-o Fiului" (In 5,22).

Relatarea venirii înțelepților din Orient, atrași ca primiții în lumina stelei, în timp ce reevocă vicisitudinile trecute ale lui Israel, schițează, cu anticipație profetică, misiunea universală a lui Isus, Israelul cel nou, recunoscut de națiuni dar refuzat de neamul său. În suferințele lui precoce se repetă vicisitudinile dureroase ale poporului ebraic asuprit în Egipt de către faraon, acum reapărut în figura lui Irod care în zadar încearcă să-l ucidă pe prunc.

În sărbătoarea Epifaniei, reevocând venirea magilor care, "căzând la pământ, l-au adorat", Biserica reînnoiește credința ei fericită în Isus, Fiul lui Dumnezeu, unic Mântuitor al lumii și proclamă stăpânirea lui. Toată identitatea și consistența Bisericii se concentrează și se adună în această adorație absolută. Nici un alt mântuitor, care nu este identicul Isus întâlnit la Betleem de acei misterioși căutători ai astrelor, nu reușește nicidecum s-o vrăjească sau s-o distragă. În afară de El, proclamat în fiecare zi de aceeași Biserică "singurul Domn" al ei, există numai idoli înșelători, care vor s-o pervertească. Mai mult, ea însăși, Biserica, știe că strălucește în lume ca steaua exclusivă și prevăzătoare care luminează drumul pentru toți oamenii și se oprește acolo unde se află pruncul.

(După L'Osservatore romano, 6 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat