Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nitra (Slovacia): Funeraliile arhiepiscopului John Bukovsky

Funeraliile arhiepiscopului John Bukovsky, fost nunțiu pentru România, s-au desfășurat în ziua de 3 ianuarie 2011, la Nitra, în Slovacia,. Conferința Episcopilor din România a fost reprezentată de către episcopul Petru Gherghel.

Mică biserică a călugărilor verbiți din Nitra, Slovacia, în ziua de 3 ianuarie 2011, a trăit un moment important și deopotrivă emoționant. Arhiepiscopul John Bukovsky, membru al familiei verbite și un diplomat de excepție al Vaticanului, își lua rămas bun de la această lume, prin sfântă Liturghie ocazionată de celebrarea funeraliilor sale.

La ora 11.00, au început ceremoniile funerare la care au participat 12 episcopi și numeroși preoți verbiți și diecezani, rude, prieteni, precum și membrii ai diplomației slovace. Sfânta Liturghie a fost prezidată de către arhiepiscopul Bratislavei, ES Stanislav Zvolenskę, însoțit de către episcopul de Nitra, Viliam Judák și membri ai Conferinței Episcopilor din Slovacia. Printre celebranți se afla și episcopul Petru Gherghel, care a fost însoțit de către părintele Pavel Balint (paroh și decan de Bad Deutsch Altenburg, Austria) și părintele Mihai Budău.

Momentul a fost deosebit de emoționant prin sobrietatea și frumusețea cântărilor gregoriene, a sicriului simplu care i-a întâmpinat pe participanți, cât și prin discursurile care evocau personalitatea înaltului ierarh chemat la Domnul, care s-a remarcat prin simplitate, inteligență și mai ales prin bunătatea ce izvorăște dintr-o inimă care îl slujește pe Domnul și se dedică total misiunii sale.

Vădit emoționat, la sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a prezentat un mesaj din partea Conferinței Episcopilor din România, dar și personal: "Mulțumim lui Dumnezeu și vouă, dragi confrați în episcopat, iubiți credincioși și membri ai familiei, pentru darul care a fost pentru noi arhiepiscopul John Bukovsky. Am o motivație specială pentru care am dorit să particip la acest moment: voi ați oferit o personalitate importantă Bisericii noastre locale, care ne-a fost exemplu de adevărat apostol, frate și nunțiu. Putem spune că el a fost cel care a contribuit la reformarea Bisericii noastre locale după anii grei ai comunismului. A cunoscut foarte bine realitățile din România, ajutându-l pe cardinalul Poggi în misiunea să de nunțiu itinerant, chiar și în momentele dificile pentru libertatea religioasă din România. Astfel, am simțit că a fost mereu alături de noi, și că iubea cu adevărat Biserica din România. Eu însumi pot să spun că sunt un fruct al activității sale rodnice și pentru dieceza noastră de Iași. Când a primit o altă misiune și a trebuit să-și încheie activitatea în România, a suferit, pentru că el iubea cu adevărat poporul român, Biserica din România, pe episcopii și pe preoții noștri. Azi, fiind aici la acest moment emoționant, doresc să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce a făcut pentru noi prin preaiubitul nostru arhiepiscop John Bukovsky, care ne-a fost nunțiu și adevărat frate. Vă mulțumesc și vouă, dragi credincioși ai aceste iubite patrii, și în mod deosebit Bisericii locale și familiei, pentru fructul credinței voastre pe care l-am primit în dar. Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot binele pe care l-a făcut și să-l primească în patria celor vii".

La finalul celebrării euharistice, pe fundalul cântecelor intonate de către cor, trupul neînsuflețit al arhiepiscopului John Bukovsky a fost coborât în cripta bisericii mănăstirești, locul unde așteaptă învierea și răsplată promisă de Domnul slujitorului credincios.

După sfânta Liturghie, Preasfințitul Petru Gherghel a dorit să întâlnească personal membrii familiei, oferindu-le un mesaj de condoleanțe, dar și încurajându-i și asigurându-i de rugăciunile sale.

Fiind convinși că a primit deja de la Domnul răsplata pentru tot ce a făcut în această viață, ne exprimăm speranța că arhiepiscopul John Bukovsky va mijloci, de sus, ajutorul Domnului și va veghea în continuare asupra Bisericii noastre locale din România.

Dumnezeu să-l fericească în patria celor vii!

Pr. Mihai Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 ianuarie: Nitra (Slovacia): Funeraliile arhiepiscopului John Bukovsky


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat