Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferința Episcopilor din România
Str. Popa Tatu, nr. 68, 010804 București, Sector 1
Tel. +40-21-311 12 89, Fax +40-21-311 15 91
București
Nr. 94/23.12.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

A trecut la cele veșnice arhiepiscopul John Bukovski,
primul nunțiu apostolic în România după 1990

În dimineața zilei de 18 decembrie 2010, a murit, la vârsta de 86 de ani, arhiepiscopul John Bukovsky, primul nunțiu apostolic în România după 1990. Duminică, 26 decembrie, în catedrala "Sf. Iosif" din București, în timpul sfintei Liturghii de la ora 10.30, se vor face rugăciuni pentru odihna veșnică a sufletului Monseniorului Bukovsky. Sfânta și dumnezeiasca Liturghie va fi prezidată de Înalt Preasfințitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și vicepreședinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România. La sfânta Liturghie va concelebra și Monseniorul Baudouin Biajila Muankembe, consilier la Nunțiatura Apostolică din România.

"Dumnezeu să-l fericească pentru totdeauna pe Monseniorul John Bukovski. A iubit mult România și Biserica noastră locală; aș spune chiar că pentru mult timp a fost protectorul nostru, și atunci când lucra în Secretariatul de Stat al Vaticanului, și atunci când a activat câțiva ani ca nunțiu apostolic în România, începând din 1990. Sunt sigur că nu numai în amintirea mea el rămâne un exemplu de slujire și iubire totală a Bisericii și a poporului lui Dumnezeu", a declarat ÎPS Ioan Robu, vicepreședinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România.

John (Jan) Bukovsky s-a născut la 18 ianuarie 1924 în localitatea Cerova (districtul Senica) din Slovacia. În 1945 a devenit misionar în Congregația "Misionarii Cuvântului Divin", iar în 1947 a plecat în Statele Unite ale Americii pentru completarea studiilor teologice. În 1950 a fost hirotonit preot la Techny (Illinois), în Statele Unite ale Americii. Din anul 1973 și până în 1990 a lucrat în Secretariatul de Stat din Vatican, aducând un aport important în încercările Sfântului Scaun de a stabili contacte cu țări precum Cehoslovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Albania. În acea perioadă a vizitat deseori România, însoțindu-l, în misiunile sale diplomatice, pe cardinalul Luigi Poggi, pe atunci nunțiu itinerant în țările din estul Europei.

În 1989 John Bukovsky a intrat în serviciul diplomatic al Vaticanului, iar în august 1990 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit arhiepiscop (titular de Tabalta) și totodată nunțiu apostolic în România. A fost consacrat episcop în bazilica "Sf. Petru" din Roma, la 13 octombrie 1990, de către cardinalul Agostino Casaroli, secretar de stat în Vatican.

Între anii 1990-1994 a fost nunțiu apostolic în România, primul nunțiu apostolic după ieșirea țării noastre de sub regimul totalitar comunist. Prin activitatea sa diplomatică, arhiepiscopul Bukovsky a marcat istoria Bisericii Catolice din țara noastră: a realizat restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun, a redeschis Nunțiatura Apostolică și a sprijinit Biserica Catolică locală în demersurile sale pentru reintrarea în drepturi și pentru reluarea activităților pastorale. La 20 decembrie 1994 și-a încheiat misiunea diplomatică în țara noastră, fiind numit nunțiu apostolic în Federația Rusă. În cartea sa de memorii, publicată în anul 2006, relatând momentul despărțirii de România, arhiepiscopul Bukovsky scria: "Trebuie să vă mărturisesc că plecarea nu a fost lipsită de durere. În timpul îndelungaților ani de muncă sub regimul comunist și ai celor patru ani în care am fost nunțiu m-am simțit bine în România, cu episcopii, cu preoții lor și credincioșii, și în această țară am lăsat o fărâmă din inima mea".

În anul 2000 Monseniorul Bukovsky s-a pensionat și a trăit la Viena până în anul 2006, când s-a retras în casa comunității din Techny (Illinois) a congregației religioase din care făcea parte. Aici, în ziua de 18 decembrie, sufletul său s-a reîntors la Tatăl.

Arhiepiscopul John Bukovsky va fi înmormântat în Slovacia, țara sa natală.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Biroul de presă


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat