Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bucuria așteptării Crăciunului: speranță, dăruire, slujire

Emoția Crăciunului pare să ne cuprindă pe toți: fiecare găsește, într-un fel sau altul, limbajul personal de a exprima bucuria acestei mari sărbători. Colindul și darurile sunt mijloace prin care putem evidenția din plin această bucurie specială.

Cu puțin timp în urmă, am avut ca oaspeți în biserica unde activez, "Sfânta Maria a Biruinței" din Viena, un grup de soliști de la Opera de Stat, printre ei numărându-se și o româncă. Acești soliști au adus prin muzica lor înălțătoare bucuria și așteptarea plină de emoție a Crăciunului, dar pentru mine a fost și mai mare pentru că mi-au oferit un bilet la concertul de Crăciun susținut în cadrul Operei din Viena. A fost un eveniment extraordinar și unic pentru mine deoarece s-au interpretat cântece din întreaga lume, dintr-un arc de timp de aproximativ 300 de ani. A fost frumos să vezi în sală un număr foarte mare de persoane, mulți nepracticanți, care au cântat la sfârșit în cor "O du fröhliche, o du selige", un cântec arhicunoscut pentru spațiul german.

Crăciunul, evenimentul care s-a petrecut cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, este cea mai grăitoare dovadă că Dumnezeu este iubire. Ne amintim de nașterea lui Isus Cristos, de anumite daruri de sub pomul de Crăciun, pe care le-am trăit ca și copii sau le trăiesc unii și astăzi. În nici o altă situație, bucuria și dezamăgirea nu sunt atât de apropiate ca în perioada Crăciunului și aceasta pentru că oamenii așteaptă cadouri diverse. Bucuria cea mai mare constă în faptul că Dumnezeu ni l-a dăruit pe unicul său Fiu, Isus Cristos. Sfântul Ioan evanghelistul confirmă acest lucru: "Cuvântul era la Dumnezeu..., a devenit trup și a locuit printre noi". Acesta este cel mai mare cadou pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii, moment ce conferă bucuria deplină pentru toți oamenii de pe pământ.

Cadourile pe care le primim cu ocazia Crăciunului au o semnificație deosebită. În ziua de naștere a Domnului Cristos avem un motiv special pentru a ne bucura, având de față pomul de Crăciun, care a devenit un adevărat simbol de sărbătorii. Că nu a fost întotdeauna așa o știm foarte bine. Cu secole în urmă, ieslea de Crăciun a fost și a stat în centrul familiei, care este atribuită sfântului Francisc de Assisi încă din anul 1223. Cel mai popular cântec pentru pomul de Crăciun este "O, brad frumos" (O, Tannenbaum). Copacul veșnic verde, acul, simbolizează viața care nu se mai termină. Prima menționare a bradului de Crăciun o găsim în anul 1419, la Freiburg, Germania. Era un copac împodobit cu produse delicioase de patiserie și fructe pentru copii. Astăzi, sub bradul de Crăciun se așază majoritatea darurilor, dar multe din acestea sunt compensate astăzi cu globuri colorate și ciocolată.

În țările vestice, sceneta reprezentării nașterii lui Isus este numită "Herbergsuche": sunt figuri ale lui Iosif și Maria care pornesc în căutarea unui loc pentru Isus în fiecare familie. Astăzi foarte multe familii sunt bucuroase să primească și să adăpostească aceste personaje care se îndreaptă spre Betleem pentru a căuta un loc pentru nașterea lui Isus. Acest moment deosebit al Adventului este o ocazie potrivită și un moment de cateheză pentru familie deoarece pot să invite vecinii și astfel să se pregătească împreună pentru sărbătoarea Nașterii Domnului Isus Cristos. Tradiția de a merge în mai multe familii în timpul Adventului îi face pe oameni să fie mai responsabili asupra misterului pe care se pregătesc să-l trăiască. Din ceea ce se adună din acest periplu prin familii se susțin diverse proiecte sociale.

Crăciunul este sărbătoarea iubirii prin excelență, iar celebrarea lui ne învăță să oferim mai multă atenție aproapelui și lui Dumnezeu. Darurile atât de mari pe care ni le dăruiește Cristos ne fac și pe noi să devenim responsabili pentru ceea ce am primit. Astfel, Crăciunul a devenit unul dintre cele mai importante momente simbolice din viața noastră.

Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat