Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam John Bukovsky: Pioasă aducere aminte și vie recunoștință

Vestea morții vrednicului părinte, episcop și diplomat, nunțiu emerit, John Bukovsky, ne-a umplut inima de întristare și ne lasă o durere în suflet, care nu se va șterge ușor.

L-am cunoscut în anii grei ai dictaturii comuniste și am rămas cucerit de prietenia pe care a arătat-o față de noi, cei care sufeream din cauza persecuțiilor și a urmăririlor de tot felul. Făcea parte din delegația Sfântului Scaun, ce căuta o reglementare juridică în Dieceza de Iași, în urma decesului episcopului Petru Pleșca, ordinarius substitutus al diecezei noastre, din 19 martie 1977. Îl însoțea la toate deplasările pe care le efectua Monseniorul Luigi Poggi, nunțiu special al acelor timpuri, în țara noastră pentru căutarea asigurării jurisdicției canonice. S-a demonstrat a avea calități de mare diplomat și abil secretar de nunțiu, recunoscut chiar de autoritățile din acel timp. Asta a făcut ca după evenimentele din 1989 să se bucure de aprecierea Secretariatului de Stat al Vaticanului și de încrederea Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea, care l-a numit cel dintâi nunțiu în România de după eliberare. Cu aleasă pricepere și mult suflet a știut să redeschidă vechea nunțiatură din București și a împlinit misiunea primită cu mult tact și rezultate binecuvântate.

Putem spune că, în această perioadă de refacere a tuturor structurilor bisericești, arhiep. John a condus și a coordonat toată lucrarea de reașezare a vieții bisericești din întreaga Românie. Biserica a reluat toată activitatea sa și a început cu nou avânt noua sa misiune în mijlocul poporului catolic din România.

La promovarea sa ca nunțiu în Federația Rusă ne-a venit greu să ne despărțim de Excelența sa. Am rămas mereu în comuniune, uniți în rugăciune, și ne-am simțit onorați când a reușit să se reîntoarcă în România, în vizită la frați.

Personal m-am bucurat să depun prima mea profesiune de credință și fidelitate ca ordinarius ad nutum Sanctae Sedis în mâinile lui. Din acel moment l-am considerat ca nașul meu în misiunea încredințată și i-am simțit mereu iubirea și ocrotirea spirituală.

Vreau să cred că trecerea lui la Domnul, deși o putem numi o pierdere, o considerăm cu toții un câștig, știind că avem un model de slujire, un ocrotitor în ceruri și un prieten pe lângă tronul milostivirii divine.

Îi aducem cu toții un pios omagiu și înălțăm spre ceruri, cu vie credință și puternică speranță, rugăciuni fierbinți pentru răsplata veșnică lângă tronul Marelui Preot, Cristos, care l-a ales să fie pe pământ slujitor și martorul său.

Familiei îndurerate, surorilor pe care le-a iubit așa de mult și confraților săi verbiți, compasiune frățească și prietenească, și asigurarea că imaginea lui va rămâne mereu în amintirea noastră atunci când vom aduce pe altar jertfa sfintei Liturghii.

Requiescat in pace!

Iași, 20 decembrie 2010

În numele tuturor preoților din dieceza noastră,

Petru Gherghel
episcop de Iași
 

* * *

A trecut la Domnul arhiep. John Bukovsky


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat