Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Colind cu miros de brad, cu nuci și mere

Pentru "a nu uita de unde am plecat", sâmbătă și duminică, respectiv 18 și 19 decembrie 2010, la Roma, comunitatea română, prin reprezentanții săi, a pornit să colinde.

Ca de obicei, prima gazdă a fost Parohia "San Vitale", reprezentată de cei doi parohi: pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române, și Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene.

Colindătorii au ținut să "se desfășoare" pe scările bisericii "San Vitale" (vreo 40 de trepte), spre uimirea tuturor trecătorilor. Biserica "San Vitale" se află pe Via Nazionale, una dintre principalele străzi turistice ale Romei. Turiștii, de toate națiunile, încântați de glasurile colindătorilor români, nu s-au sfiit să imortalizeze momentul cu ajutorul aparatelor de fotografiat și de filmat. Unii, probabil amintindu-și de atmosfera de Crăciun din țara lor, "au uitat" să mai plece.

Au urmat apoi copiii care se pregătesc pentru prima sfântă Împărtășanie și Mir, cor pregătit de sr. Alina Ignat și sr. Maria Tereza. Ei și-au colindat păstorii, dar și părinții prezenți la sfânta Liturghie. În timp ce cântau colinde, "fiind în treacăt" și auzindu-i, a venit și Moș Crăciun care a împărțit tuturor copiilor daruri din sacul său.

După sfânta Liturghie din Grotte Celoni, dar și de la "San Vitale", două coruri (corul din Casilina, pregătit în prima parte de pr. Anton Damian, OFMConv. apoi de Marina Balașcă, și corul tinerilor de la San Vitale, pregătit de pr. Daniel Iacobuț), care puteau să rivalizeze în orice moment cu marile coruri ale scenelor lumii, au adus în sufletul românilor prezenți o parte din "Crăciunul de acasă", dar și multe lacrimi.

Totul s-a încheiat în atmosfera colindului "Galbenă gutuie", recitat magnific de pr. Isidor Iacovici, după care a cântat colindul "Împodobește, mamă, bradul", care "a strâns" nu numai nenumărate aplauze, dar "a stors" și nenumărate lacrimi.

Cum colindătorii sunt răsplătiți cu nuci și mere, la sfârșit, pr. Isidor Iacovici a împărțit, ca o gazdă bună, nuci și mere din coșul de nuiele, special pregătit pentru acest frumos eveniment de Crăciun.

Întregul concert s-a desfășurat lângă bradul împodobit cu beteală, globuri și steluțe, cu miros "de acasă", dar și lângă ieslea care, deși montată, își aștepta Pruncul.

Românii catolici din Roma, împreună cu preoții care îi păstoresc, transmit tuturor românilor de acasă, dar și celor prezenți în lumea întreagă un Crăciun binecuvântat și un nou an cu multe binecuvântări.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 & 19 decembrie: Roma: Colind cu miros de brad, cu nuci și mere


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat