Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Lumina Păcii de la Betleem

Cercetașii catolici din centrele scout din Moldova au celebrat, la 18 decembrie 2010, Lumina Păcii de la Betleem împreună cu episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, care, după sfânta Liturghie în biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus din Roman, a împărțit participanților "lumina".

Cu ajutorul lui Dumnezeu activitățile prilejuite de aducerea Luminii Păcii de la Betleem au avut o amploare record în acest an. În toată țara au fost implicate multe centre locale de cercetași de diferite confesiuni, au fost nenumărate articole în presa multor orașe și emisiuni la radio, iar cercetașii catolici au dovedit multă seriozitate prin implicare, prin participarea unui număr mare, printr-o bună organizare și printr-un spirit viu în trăirea liturgică. Alături de cercetașii catolici din Adjudeni, Bacău (toate cele 3 centre), Hălăucești, Iași, Lespezi, Nicolae Bălcescu, Piatra Neamț, Pildești, Sagna, Valea Lupului au fost și cercetașii din Pașcani.

Se pare că Providența a pus la cale ca bucuria celebrării să fie împărțită cu mai mulți membri ai asociației Acțiunea Catolică din zona Roman, organizați pentru colinde sub "bagheta" asistenților lor spirituali și a preotului Felix Roca, președintele Oficiului pentru Pastorația Tineretului, Copiilor și Asociațiilor.

Cuvântul de bun venit l-a avut părintele paroh, Dumitru Farcaș, iar meditația propusă de asistentul General Scout ar putea fi sintetizată în citatul central preluat de la Sfântul Părinte Benedict al XV-lea care, acum câțiva ani, propunea următoarele reflecții: "Împreună cu pomul de Crăciun, prietenii noștri austrieci ne-au adus și o mică făclie aprinsă la Betleem, pentru a ne spune că adevăratul mister al Crăciunului este splendoarea interioară care vine de la Isus. Să lăsăm ca o astfel de splendoare interioară să pătrundă în noi, ca să aprindă în inima noastră flacăra bunătății lui Dumnezeu; să purtăm cu toții, cu iubirea noastră, lumina în lume! Să nu permitem ca această flacără luminoasă aprinsă datorită credinței să se stingă din cauza curentelor reci ale timpului nostru! Să o păstrăm cu fidelitate și să o dăruim altora!"

Momentul cel mai sfânt a fost când mulți dintre participanți l-au primit pe Isus simbolizat de Lumina Păcii la sfânta Împărtășanie devenind, în acest fel, ei înșiși lumină și purtători de lumină sufletească.

Episcopul Petru, care a prezidat sfânta Liturghie și a împărțit Lumina Păcii, a primit să fie colindat și înainte de a o oferi în numele lui Isus, în discursul său a accentuat că trebuie să învățăm de la Isus, care a oferit lumina dăruindu-se, sacrificându-se, consumându-se pe altarul iubirii și al mântuirii, ca și noi să trăim în același spirit ca să devenim mai buni, ca să-i slujim pe alții. Dăruirea include ca și noi asemenea lumânării ce se arde, a uleiului ce se consumă, să ne consumăm din iubire față de alții în numele lui Dumnezeu.

La 18 decembrie s-au făcut celebrări și în multe orașe mari ca apoi să fie dusă în alte localității în sute de familii și instituții. Să mergem la esențial! Plecând de la Betleem o rază de lumină, de iubire, de adevăr străbate secolele făcându-i pe oameni sfinți. Ei au dovedit multă bunătate față de ceilalți, o atenție plină de grijă pentru cei slabi și suferinzi, capacitatea de a ierta și de a sluji. Ducând lumina, să devenim noi înșine sfinți.

A consemnat pr. dr. Alois Hîrja,
asistent general ASCRO

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 decembrie: Roman: Distribuirea "Luminii păcii de la Betleem"

* * *

Comunicat de presă: Lumina păcii de la Betleem

Lumina păcii de la Betleem a ajuns la Viena


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat