Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sunetul colindelor românești în Ladispoli și Cesano

Sâmbătă, 18 decembrie 2010, și duminică, 19 decembrie 2010, în Ladispoli și Cesano (Italia), credincioșii romano catolici din România și nu numai s-au putut bucura ascultând mesajul colindelor tradiționale românești, mesaj transmis împreună cu corurile comunităților italiene din aceste localități.

Biserica "San Giovanni Battista" din Ladispoli (Italia), sâmbătă 18 decembrie, începând cu ora 21.00 a reușit să creeze pentru mai bine de 100 de minute o atmosferă de sărbătoare, bucurie, pace și speranță, atmosferă specifică Crăciunului. Ca și un gest de mulțumire și de recunoștință pentru ospitalitatea de care dă dovadă comunitatea italiană, corul "Sfânta Cecilia" al comunității românești s-a alăturat corului italian pentru a susține un minunat concert de colinde.

Astfel, după ce corul acestei comunități a prezentat un ansamblu de colinde italiene și englezești, a urmat corul comunității românești care a transmis o parte din minunatul repertoriu al colindelor tradiționale românești. Ca un semn de comuniune, în loc de rugăciunea finală, ambele coruri s-au adunat pentru a cânta împreună minunatul colind "Noapte de vis" în 6 limbi internaționale, dintre care nu au lipsit germana, româna și italiana. Ca semn specific și distinctiv, pentru ca publicul sa poată recunoaște mai ușor în ce limbă urmează a se cânta acest colind, un copil sau adult îmbrăcat în costum tradițional din acea țară a prezentat o lumânare aprinsă pruncușorului Isus.

Pentru a ne reaminti de obiceiurile de acasă, când colindam din casă în casă, același cor "Sfânta Cecilia" împreună cu alte 4 coruri din Ladispoli, miercuri 22 decembrie, începând cu ora 17.30, pe strada principală din localitate vor cânta minunatele colinde de Crăciun în diferite limbi printre care și limba română. Este pentru prima dată când se propune această inițiativă în localitate și are drept scop de a reaminti tutor acelora care vor fi pe străzi și în febra cumpărăturilor că de Crăciun noi sărbătorim nașterea lui Cristos.

Duminică, 19 decembrie, începând cu ora 16.00, a fost rândul comunității catolice românești din Cesano să transmită o parte din minunatul repertoriu al colindelor românești, împreună cu corul copiilor din comunitatea catolică italiană din aceeași localitate. În cuvântul de deschidere al pr. Federico Tartaglia, parohul comunității italiene, cei prezenți au putut găsi un îndemn la a redescoperi bucuria și sărbătoarea Crăciunului. Pr. Adrian Chili, parohul comunități românești din Cesano, a dorit în câteva cuvinte să mulțumească comunității italiene pentru ospitalitatea de care dă dovadă în faptul că ne găzduiește în biserica lor, dar și să explice pe scurt farmecul colindelor tradiționale românești.

Acest concert susținut în biserica "San Sebastian" din localitate a avut drept scop să transmită tuturor că bucuria Crăciunului constă în nașterea pruncului Isus la Betleem. Astfel, anumite fragmente din Sfânta Scriptură au dorit să prezinte fiecare colindă recitată de corul copiilor italieni, care nu a fost altceva decât relatarea nașterii Mântuitorului. Corul comunității românești prin cele patru colinde pe care le-au cântat au reușit foarte repede să atragă simpatia publicului italian, care, chiar dacă la prima colindă era puțin distrat, a reușit să simtă din plin bucuria și farmecul minunatelor cântece tradiționale românești, fapt remarcat prin minunatele aplauze pe care le-a primit.

Credincioșii catolici români din aceste localități și din împrejurimi doresc să transmită tuturor celor dragi de acasă să aibă parte de un Crăciun cu adevărat fericit și special plin de haruri și binecuvântări cerești.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 & 19 decembrie: Ladispoli și Cesano (Italia): Sunetul colindelor românești


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat