Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Familia și viața"

În pragul marii sărbători a Nașterii Domnului, Asociația "Familia și Viața" a lansat primul număr al revistei "Familia și viața".

De ce această revistă?

Au trecut mai bine de cinci ani de când Asociația "Familia și Viața" și-a deschis porțile. Un grup de persoane - profesori, educatori, medici, surori, preoți formatori pentru familie - am constituit atunci această structură cu statut de organizație nonguvernamentală, pentru că aveam ceva de spus într-un domeniu atât de vast și de important care este educația pro familia și educația pro vita. Am considerat că, făcând parte din societatea civilă, putem deveni lideri de opinie în cadrul acesteia, cu privire la valorile fundamentale pe care se construiește familia și apărători ai vieții, ca drept fundamental al fiecărei ființe umane.

În acești ani ne-am construit activitatea dând curs unor programe și proiecte în slujba familiei și vieții, mai ales pe considerentul că azi familia este într-o mare criză de identitate și de valori. Așa cum scria papa Ioan Paul al II-lea, în familie... "nu lipsesc semne de degradare îngrijorătoare a unor valori fundamentale: o concepție teoretică și practică greșită despre independența soților, unul față de altul; grave ambiguități față de raporturile de autoritate între părinți și copii; greutăți concrete pe care familia le întâmpină în transmiterea valorilor; numărul crescând al divorțurilor, plaga avorturilor și recurgerea tot mai crescândă la sterilizare și instaurarea unei adevărate mentalități anticoncepționale" (FC6).

Astăzi sunt puse sub semnul întrebării valori care până mai ieri erau socotite veșnice. Legile anti-creștine sunt promovate agresiv, prin toate mijloacele mass-media suntem copleșiți de tot felul de "reglementări" și reforme care, sub motivul civilizării și al modernizării, de fapt caută să ne uniformizeze pe măsura "omului global" sau "european". Spațiul public este invadat de această ofensivă brutală a unor forțe, obiceiuri și practici care sunt străine, în ultimă instanță, însăși firii umane, nu numai poporului nostru. Totodată familia este din ce în ce mai izolată și mai singură. Însă familia nu poate exista singură. Are nevoie de înmdrumători și prieteni care să o ajute să descopere valorile pe care le poartă în sine și pe care se construiește ea zi de zi. Familia bazată pe sacramentul căsătoriei dintre un bărbat și o femeie și deschisă vieții este o realitate ce depășește simpla construcție umană, o realitate a cărei putere divină are în sine toate resursele necesare pentru a-și împlini propria vocație.

Din aceste considerente se naște astăzi Revista "Familia și Viața" care vrea să fie, să devină unul din acești îndrumători și prieteni, vrea să intre mai ales în casa familiei tinere, care caută repere și modele pentru a alege calea dreaptă, pentru propria "creștere", pentru a-și educa cum se cuvine fii, pentru a fi exemplu pentru alții dar mai ales, pentru a descoperi valorile sacre pe care le poartă în propria ființă. Familia se construiește, iar noi vrem să contribuim la înălțarea acestui "edificiu" care să fie durabil, puternic, de neclintit în fața furtunilor, asemenea casei construite pe stâncă.

Prin această revistă, prin articole, eseuri, relatări, situații dorim să arătăm că suntem apărători ai familiei, așa cum a fost ea orânduită de Creator, dorim să sensibilizăm cititorii cu privire la miracolul vieții ca dar divin, dorim să devenim prieteni ai familiei și tinerilor care vor construi familia de mâine; dorim să acordăm consiliere, pentru a găsi soluții adecvate la anumite dileme.

Vom acorda spațiu pentru cele mai delicate probleme de cuplu, pentru soți și părinți, pentru tinerii logodnici care se pregătesc pentru a întemeia o familie, pentru adolescenți și copii, pentru a-i ajuta să se descopere ca persoane create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Acum, când s-a declarat Anul Familiei la nivel diecezan, ca grup de persoane laice, dorim să ne aducem cu modestie contribuția la susținerea acestei inițiative de apărare a demnității familiei - univers minunat al iubirii, bucuriei și speranței.

Prof. Maria Gherghel

*

Este un început modest prin care dorim să contribuim la inițiativele dedicate Anului Familiei. Sperăm să vă facem o bucurie și v-o trimitem ca dar de Crăciun. Vă rugam să ne comunicați opiniile dumneavoastră. De asemenea, vă rugăm să ne ajutați în difuzarea ei, trimițându-ne adresele de e-mail ale cunoscuților și persoanelor care ar dori s-o primească în viitor. Dorim ca revista noastră să ajungă la cât mai multe persoane și în cât mai multe familii. Ne puteți contacta la adresa: Str. Ștefan cel Mare, nr. 228, Roman, jud. Neamț, România, tel. 0233/742505, prin e-mail: afav_roman@hotmail.com sau vizitând situl www.familiasiviata.ro.

Revista este disponibilă doar în format electronic (PDF). Primul număr are 12 pagini și poate fi descărcat dând clic aici (adresă valabilă până la 20 ianuarie 2011) sau pe situl asociației: www.familiasiviata.ro.

Asociația "Familia și Viața"


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat