Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul arhiep. John Bukovsky

Mâhnire pentru moartea arhiepiscopului John Bukovsky, primul nunțiu apostolic în România după restabilirea relațiilor diplomatice cu Sfântul Scaun

A fost chemat la Domnul arhiepiscopul John Bukovsky, fost nunțiu apostolic în România și în Federația Rusă. Mons. Bukovsky a decedat sâmbătă, 18 decembrie 2010, ora 7, în Casa provincială a Părinților Verbiți (S.V.D - Societas Verbi Divini - Societatea Cuvântului Divin) din Arhidieceza de Chicago în Statele Unite ale Americii. A murit din cauza unei tumori la pancreas. Avea 86 de ani.

Cardinalului Francis George, arhiepiscop de Chicago, care l-a vizitat în urmă cu două zile, arhiepiscopul Bukovsky i-a cerut să exprime toată gratitudinea și fidelitatea sa față de Sfântul Părinte și Sfânta Biserică.

Funeraliile vor fi celebrate în formă privată de cardinalul Francis George, miercuri, 22 decembrie 2010. Prelatul defunct a dispus ca trupul său să fie transportat la Cerova în Slovacia unde trăiesc două surori ale sale și unde vor fi celebrate funeraliile oficiale.

Arhiepiscopul John (Ján) Bukovsky, SVD, naturalizat american, s-a născut la Cerova-Lieskové, în Slovacia pe 18 ianuarie 1924. A fost hirotonit preot pe 3 decembrie 1950 în Techny, Illinois, SUA, în rândul Misionarilor Cuvântului Divin. A lucrat mulți ani la Secretariatul de Stat fiind colaborator apropiat al viitorilor cardinali Agostino Casaroli și Luigi Poggi, însoțindu-l deseori pe acesta din urmă în România (încă din anii '70) și în alte țări din Europa de Est aflate sub regim comunist, mai ales în ceea ce s-a numit Ostpolitik.

Numit episcop titular de Tabalta și nunțiu apostolic în România pe 18 august 1990, a primit consacrarea episcopală pe 13 octombrie 1990. Între 1990 și 1994 a fost primul nunțiu apostolic în România, după restabilirea relațiilor diplomatice dintre Sfântul Scaun și România. Pe 20 decembrie 1994 a devenit primul nunțiu apostolic în Federația Rusă. În 2000 s-a retras din activitate din motive de vârstă.

Cu gratitudine pentru binele pe care l-a făcut poporului și țării, în special Bisericii din România, un gând pios și o rugă fierbinte:

Requiem aeternam dona ei Domine et lux perpetua luceat ei.
Requiescat in pace!

Să se odihnească în pace în Casa Tatălui!

Mons. Anton Lucaci

Adaptare după Radio Vatican


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat