Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași;
tel. 0232/212003; fax 0232/211527;
www.ercis.ro
Nr. 26/15.12.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Lumina păcii de la Betleem

PS Petru Gherghel va oficia sâmbătă, 18 decembrie 2010, la ora 10.00, în biserica "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman, o Liturghie în cadrul căreia va avea loc ceremonia de împărțire a Luminii păcii de la Betleem.

Vor fi prezenți scoutiști (cercetași) din mai multe comunități catolice din Moldova care vor purta apoi Lumina în felinare în propriile biserici parohiale.

Tinerii vor fi îndemnați să ducă Lumina păcii mai departe, mai ales în casele unde se trăiește într-o situație de "întuneric" din mai multe cauze: sărăcie, singurătate (bătrâni, văduve), lipsă de credință, neînțelegeri, probleme de sănătate etc.

După cum se știe, în Bazilica Nașterii Domnului din Betleem arde mereu, încă de la începuturile creștinismului, o lumină care-l semnifică pe Cristos, lumina lumii.

"Lumina păcii de la Betleem" este un simbol al păcii și al ecumenismului, reprezentat printr-o flacără aprinsă la grota din Betleem, unde s-a născut Isus Cristos, și distribuită apoi în toată Europa și peste ocean cu ajutorul cercetașilor.

Proiectul "Lumina păcii de la Betleem" a fost inițiat de un grup de cercetași din Viena care au preluat ideea televiziunii publice austriece ORF, în urmă cu 21 de ani.

Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, scoutiștii (cercetașii) din Moldova au adus în țară Lumina păcii de la Betleem. În acest scop, zece tineri, însoțiți de pr. Adrian Blăjuță, asistent spiritual scout pe zona Bacău, s-au deplasat la Viena (Austria), unde, în ziua de 11 decembrie, într-o ceremonie religioasă ecumenică, au primit felinarul aprins cu lumina adusă direct de la Betleem. La ceremonia din biserica fraților salezieni "Sf. Ioan Bosco" din Viena au participat tineri din aproape 30 de țări, din mai multe confesiuni: catolici, ortodocși, protestanți, anglicani.

De la Viena, cercetașii au mers în propria țară pentru a da mai departe acest simbol, prin diferite acțiuni.

Lumina păcii a ajuns în România la Iași, București, Cluj. În mai multe comunități ceremonia de împărțire a Luminii se va desfășura concomitent, în seara zilei de 18 decembrie, la ora 18.00. În zilele care vor urma, tinerii vor vizita diferite instituții medicale, de asistență socială sau de educație, în care vor oferi acest simbol însoțit de un mesaj specific.

În preajma Crăciunului, prin Lumina păcii, se dorește transmiterea unui mesaj de pace în comunități, în familii și în viața fiecăruia prin Pruncul Isus născut la Betleem care este semănătorul păcii în lume.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar

 



Persoană de contact: pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853, participant la celebrarea de la Viena)

* * *

Lumina păcii de la Betleem a ajuns la Viena


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat