Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sora Serena - noua superioară generală a Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Providenței"

Miercuri, 8 decembrie 2010, în solemnitatea Neprihănita Zămislire a Preacuratei Fecioare Maria, Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Providenței" a trăit un moment aparte: alegerea superioarei generale. În prezența Excelenței sale cardinalul Angelo Amato, surorile delegate, care au participat la Cel de-al XVII-lea Capitul general, au ales noua superioară, pe perioada 2010-2016, în persoana sr. Elisabetta Serena Ciserani. Sora Serena a lucrat o perioadă lungă, între anii 1995-2010 în România, mai exact casele din Iași, Șcheia, și mai nou Sagna.

Într-o atmosferă de solemnitate și, în același timp, de emoție, a fost făcut cunoscut surorilor că sora Serena a fost aleasă superioară generală. După aceasta s-a cântat Te Deum, ca un moment de preamărire lui Dumnezeu pentru această alegere. Apoi, cardinalul Amato, împreună cu vicarul general al Slujitorilor Carității și cu alți confrați preoți au celebrat sfânta Liturghie. Cardinalul Amato, în cadrul predicii, i-a invitat pe toți cei prezenți, având în suflet bucuria noii alegeri și a apropiatei canonizări a fondatorului congregației, don Alois Guanella, să folosească trei cele arme necesare în drumul spre sfințenie: trăirea cu perseverență și coerență a vieții harului; comuniunea cu Isus, prin participarea la sfânta Liturghie și la adorația euharistică; și o intensă devoțiune mariană.

Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" este o familie religioasă care a văzut lumina zilei la sfârșitul secolului al XIX-lea, în nordul Italiei. Primește și face să rodească acele comori de har dăruite în Biserică de orânduirea milostivă și providențială a Tatălui prin carisma Fondatorului ei, părintele Alois Guanella, preot înzestrat de Duhul Sfânt cu o inimă capabilă de a se face frate și tată al celui sărac, ca dar al Providenței pentru cei nevoiași.

Fondatorul, fericitul Alois Guanella, s-a născut la Fraciscio di Campodolcino (Sondrio), la 19 decembrie 1842, al nouălea din cei treisprezece copii ai lui Lorenzo Guanella și ai Mariei Bianchi. Este hirotonit preot în zorii zilei de 26 mai 1866, în secret, fără nici o solemnitate, la Como, de către episcopul Mons. Frascolla, exilat acolo de autorități, în condițiile vitrege pentru Biserică din timpul războiului împotriva Austriei. Vibrând în sufletul său la "îndemnurile înflăcărate și recomandările" acelui martor al credinței, își propunea ca program: "Vreau să fiu sabie de foc în ministerul sfânt. Vreau să fiu sare a pământului". Moare la 24 octombrie 1915. Recunoscute fiind, prin proces canonic, viața sa sfântă și eroismul virtuților, este declarat fericit de papa Paul al VI-lea, la 25 octombrie 1964.

Opera a crescut prin intermediul surorilor, Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe și a preoților săi, Slujitorii Carității, precum două brațe active, afectuoase și sănătoase, continuând opera inimii sale de tată.

Ajutate de preoți și de Biserica locală din Moldova, sosesc în această zonă în anul 1994 primele surori. Intrând în realitatea românească ele își desfășoară activitatea mai întâi în zona județului Iași prin activități de voluntariat și binefacere, descoperind nevoile concrete, sprijinind copii, tineri, familii, persoane greu încercate de calamitățile naturale, confruntându-se îndeosebi cu fenomenul sărăciei, în continuare greu de depășit în ciuda eforturilor făcute de autoritățile locale, de organizații non-guvernamentale, de instituții religioase ori de biserici.

Casa Providenței din Iași - "Plopii fără soț" - a fost binecuvântată solemn de către Preasfințitul episcop Petru Gherghel, în iunie 1995, în sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus.

Patronată de sfântul Iosif, tatăl purtător de grijă al Sfintei Familii de la Nazaret, Căminul de bătrâni "Sfântul Iosif" a fost inaugurat la 26 octombrie 2002. Este destinat primirii și asistării persoanelor în vârstă, fiind dotat corespunzător, conform standardelor europene. Oferă îngrijire și ocrotire la 36 de bătrâni aflați în diferite situații de viață, fie dificultăți financiare, fie legate de starea de sănătate. Ei sunt îngrijiți și iubiți, oferindu-li-se servicii de calitate într-un ambient de familie.

La Șcheia funcționează Centrul de zi "Fericita Clara", desfășurând un proiect intitulat Pâine și iubire de care beneficiază în mod direct 40 de copii ce se confruntă cu dificultăți, cum ar fi cele de natură socio-educațională, provenind din familii cu mari dificultăți economice. Comunitatea din Șcheia efectuează de asemenea vizite la domiciliul bătrânilor în dificultăți care solicită ajutor. În acest an, 2010, a mai apărut o mică comunitate la Sagna, unde surorile desfășoară o activitate social-pastorală: se ocupă de îngrijirea bătrânilor, a copiilor și a tinerilor.

Sora Elisabetta Serena Ciserani s-a născut la San Colombano al Lambro (Lodi) la 26 iunie 1947 și este călugăriță guaneliană din data de 14 iunie 1969. Din întreaga familie mai are o soră care este în congregație, sr. Ana Maria, iar un frate, părintele Domenico și o soră, sr. Giuseppina sunt la Missionari del Pime. Sora Serena are doctorat în psihologie și a fost primită în capitul general ca delegata ad personam în anul 2000. Înainte de această misiune, a mai desfășurat activități pastorale cu tinerii între anii 1969 și 1972. Din anul 1972 până în anul 1975 s-a pregătit ca educatoare pentru persoanele cu handicap în casa Sf. Roza. Între anii 1975-1991 a fost responsabilă cu Casa "Sfânta Maria" de la Roma și, în același timp, a fost secretară a Delegației Romane a Congregației.

Întrucât Providența a îndrumat Congregația să se îndrepte spre România, sr. Serena a făcut numeroase drumuri în România pentru a pregăti terenul. A reușit astfel să deschidă Opera feminină guaneliană în Europa de Est. I s-au alăturat și tinere dornice să se consacre lui Dumnezeu, urmând exemplul lui don Guanella. Între anii 1995-2000 a îndeplinit slujirea de educatoare și de superioară în România.

Fericitul Alois Guanella să ne ajute pe noi toți, și bunul Dumnezeu să o binecuvânteze pe sora Serena în noua slujire care i-a fost încredințată.

Sr. Fiorella

* * *

La Radio Maria, în luna aprilie 2010, a fost transmisă emisiunea "Oameni și fapte" realizată de pr. Iosif Dorcu în studioul din Iași și având-o ca invitată pe sr. Elisabetta Serena Ciserani. Cei interesați pot asculta înregistrarea acestei emisiuni.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat