Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A doua predică de Advent a părintelui Raniero Cantalamessa (10 decembrie 2010)

Răspunsul creștin dat secularismului

"Vă vestim viața veșnică" (1In 1,2)

1. Secularizare și secularism

În această meditație ne ocupăm de al doilea obstacol pe care-l întâlnește evanghelizarea în lumea modernă, secularizarea. În Motu Proprio cu care papa a instituit Consiliul Pontifical pentru promovarea noii evanghelizări se spune că el "este în slujba Bisericilor particulare, în special în acele teritorii cu veche tradiție creștină unde se manifestă cu evidență mai mare fenomenul secularizării".

Secularizarea este un fenomen complex și ambivalent. Poate să indice autonomia realităților pământești și separarea dintre împărăția lui Dumnezeu și împărăția Cezarului și, în acest sens, nu numai că nu este împotriva Evangheliei, ci are în ea una din rădăcinile sale profunde. Însă poate să indice un întreg ansamblu de atitudini contrare religiei și credinței motiv pentru care se preferă folosirea termenului de secularism. Secularismul este secularizare așa cum scientismul este științificitate și raționalismul este raționalitate.

Ocupându-ne de obstacolele sau de provocările pe care le întâlnește credința în lumea modernă, noi ne referim exclusiv la această accepție negativă a secularizării. Chiar și așa delimitat, fenomenul secularizării prezintă multe fețe în funcție de domeniile în care se manifestă: teologia, știința, etica, hermeneutica biblică, cultura în general, viața zilnică. În această meditație iau termenul în semnificația sa primordială. Secularizare, ca și secularism, derivă de fapt din cuvântul "saeculum" care în limbajul obișnuit a ajuns să indice timpul prezent ("eonul actual", conform Bibliei), în opoziție cu veșnicia (eonul viitor, sau "vecii vecilor", din Biblie). În acest sens, secularism este un sinonim cu temporalism, cu reducerea realului numai la dimensiunea pământească.

Căderea orizontului veșniciei are asupra credinței creștine efectul pe care-l are nisipul aruncat pe o flăcări: o sufocă, o stinge. Credința în viața veșnică constituie una din condițiile de posibilitate a evanghelizării. "Dacă ne-am pus speranța în Cristos numai în viața aceasta - exclamă sfântul Paul - suntem cei mai de plâns dintre toți oamenii" (1Cor 15,19).

2. Afirmarea și declinul ideii de veșnicie

Amintim în linii mari istoria credinței într-o viață dincolo de moarte; ne va ajuta să măsurăm noutatea adusă de Evanghelie în acest domeniu. În religia ebraică din Vechiul Testament această credință se afirmă numai tardiv. Numai după exil, în fața eșecului așteptărilor temporale, se afirmă ideea învierii trupului și a unei recompense ultrapământești a celor drepți, și pe atunci nu la toți (saduceii, se știe, nu erau de acord cu această credință).

Acest lucru dezminte în mod clar teza celor (Feuerbach, Marx, Freud) care explică credința în Dumnezeu cu dorința după o recompensă eternă, ca proiecție în lumea de dincolo a așteptărilor pământești dezamăgite. Israel a crezut în Dumnezeu cu multe secole înainte de a crede într-o răsplată veșnică în lumea de dincolo! Așadar, nu dorința după o răsplată veșnică a produs credința în Dumnezeu, ci credința în Dumnezeu a produs credința într-o răsplată ultrapământească.

Revelarea deplină a vieții veșnice are loc, în lumea biblică, odată cu venirea lui Cristos. Isus nu întemeiază certitudinea vieții veșnice pe natura omului (nemurirea sufletului), ci pe "puterea lui Dumnezeu", care este un "Dumnezeu al celor vii și nu al celor morți" (Lc 20,27-38). După Pa?ti, la acest fundament teologic, apostolii vor adăuga cel cristologic: învierea lui Cristos din morți. Pe ea Apostolul întemeiază credința în învierea trupului și în viața veșnică: "Iar dacă se vestește că Cristos a înviat din morți, cum spun unii dintre voi că nu există înviere din morți?... Dar acum, Cristos a înviat din morți, fiind începutul învierii celor adormiți" (1Cor 15,12.20).

Și în lumea greco-romană se asistă la o evoluție în concepția despre lumea de dincolo de mormânt. Ideea cea mai veche este că viața adevărată se termină cu moartea; după ea există numai o existență de larve, într-o lume de umbre. O noutate se înregistrează cu apariția religiei orfico-pitagoreice. Conform ei, adevăratul eu al omului este sufletul care, eliberat din închisoarea (sema) trupului (soma), poate în sfârșit să trăiască adevărata sa viață. Platon va da acestei descoperiri o demnitate filozofică, bazând-o pe natura spirituală, deci nemuritoare, a sufletului1.

Totuși, această credință va rămâne pe larg minoritară, rezervată celor inițiați la mistere și adepților unor școli filozofice deosebite. În rândul maselor va persista convingerea veche că viața adevărată se termină cu moartea. Sunt cunoscute cuvintele pe care împăratul Adrian le adresează sieși fiind aproape de moarte:

Mic suflet rătăcit și suav,

Însoțitoare și oaspete a trupului,

acum te pregătești să cobori în locuri

incolore, arzătoare și goale,

unde nu vi mai avea distracțiile obișnuite.

Încă o clipă

Să privim împreună malurile familiare,

lucrurile pe care cu siguranță nu le vom mai revedea...2.

Se înțelege pe acest fond impactul pe care trebuia să-l aibă vestea creștină despre o viață după moarte infinit mai deplină și mai fericită decât cea pământească; se înțelege și pentru ce ideea și simbolurile vieții veșnice sunt așa de frecvente în mormintele creștine din catacombe.

Dar ce i s-a întâmplat ideii creștine despre o viață veșnică pentru suflet și pentru trup, după ce a triumfat asupra ideii păgâne despre "întunericul dincolo de moarte"? Spre deosebire de momentul actual în care ateismul se exprimă mai ales în negarea existenței unui Creator, în secolul al XIX-lea el s-a exprimat de preferință în negarea unei lumi de dincolo. Preluând afirmația lui Hegel, conform căreia "creștinii irosesc în cer energiile destinate pământului", Feuerbach și mai ales Marx au combătut credința într-o viață după moarte, sub pretextul că ea înstrăinează de angajarea pământească. Ideea despre o supraviețuire personală în Dumnezeu este înlocuită cu ideea despre o supraviețuire în specia și în societatea din viitor.

Puțin câte puțin, cu suspiciunea, a căzut asupra cuvântului veșnicie uitarea și tăcerea. Materialismul și consumismul au făcut restul în societățile opulente, făcând chiar să apară nepotrivit să se mai vorbească despre veșnicie printre persoanele culte și în pas cu timpurile. Toate acestea au avut o contralovitură clară asupra credinței credincioșilor care a devenit, cu privire la acest punct, timidă și reticentă. Când am auzit ultima predică despre viața veșnică? Noi continuăm să recităm în Crez: "Et expecto resurrectionem mortuorum et vitam venturi saeculi": "Aștept învierea morților și viața veacului ce va veni", dară fără a da prea mare importanță acestor cuvinte. Avea dreptate Kierkegaard când scria: "Lumea de dincolo a devenit o glumă, o exigență așa de nesigură încât nu numai că nimeni n-o mai respectă, dar nici măcar n-o mai prospectează, până acolo încât se distrează chiar și la gândul că exista un timp în care această idee transforma întreaga existență"3.

Care este consecința practică a acestei eclipse al ideii de veșnicie? Sfântul Paul prezintă propunerea celor care nu cred în învierea din morți: "Să mâncăm, să bem, mâine vom muri" (1Cor 15,32). Dorința naturală de a trăi mereu, deformată, devine dorință, sau frenezie, de a trăi bine, adică în mod plăcut, chiar și pe cheltuiala altora, dacă este necesar. Întregul pământ devine ceea ce Dante spunea despre Italia din timpul său: "stratul de flori care ne face atât de fioroși". Dispărând orizontul veșniciei, suferința umană apare dublu și iremediabil absurdă.

3. Nostalgia de veșnicie

Și cu privire la secularism, ca și pentru scientism, răspunsul cel mai eficace nu constă în a combate eroarea contrară, ci în a face să strălucească din nou în fața oamenilor certitudinea vieții veșnice, bazându-ne pe forța intrinsecă pe care o are adevărul atunci când este însoțită de mărturia vieții. "Unei idei, scria un vechi Părinte, i se poate opune mereu o altă idee și unei opinii o altă opinie; dar ce se va putea opune unei vieți?".

Trebuie să ne bazăm și pe corespunderea acestui adevăr cu dorința cea mai profundă, chiar dacă e reprimată, a inimii umane. Unui prieten care-i reproșa, ca și cum era o formă de orgoliu și de prezumție, dorința lui după veșnicie, Miguel de Unamuno, care nu era desigur un apologet al credinței, a răspuns într-o scrisoare:

"Nu spun că merităm o lume de dincolo, nici că logica ne demonstrează asta; spun că avem nevoie de ea, că o merităm sau nu, și atât. Spun că ceea ce trece nu mă satisface, că mi-e sete de veșnicie, și că fără aceasta totul îmi este indiferent. Am nevoie de ea, am nevoie de ea! Fără ea nu mai există bucurie de a trăi și bucuria de a trăi nu mai are nimic să-mi spună. Este prea ușor a afirma: 'Trebuie trăit, trebuie să ne mulțumim cu viața'. Și cei care nu se mulțumesc cu ea?"4.

Nu cel care dorește veșnicia, adăuga în aceeași ocazie, arată că disprețuiește lumea și viața de aici de pe pământ, ci dimpotrivă cel care n-o dorește: "Iubesc așa de mult viața încât a o pierde mi se pare cel mai rău dintre rele. Nu iubesc cu adevărat viața cei se bucură de ea, zi de zi, fără a se îngriji să știe dacă va trebui s-o piardă total sau nu". Sfântul Augustin spunea același lucru: "Cui non datur semper vivere, quid prodest bene vivere?", "La ce folosește a trăi bine, dacă nu este dat să se trăiască întotdeauna?"5. "Totul, în afară de veșnic, în lume e zadarnic", a cântat un poet al nostru6.

Oamenilor din timpul nostru care cultivă în adâncul inimii această nevoie de veșnicie, poate fără să aibă curajul de a mărturisi asta altora și nici lor înșiși, noi le putem repeta ceea ce Paul le spunea atenienilor: "Ceea ce voi căutați fără să cunoașteți, eu vă vestesc" (cf. Fap 17,23).

Răspunsul creștin la secularism în sensul pe care-l înțelegem aici nu se întemeiază, ca pentru Platon, pe o idee filozofică - nemurirea sufletului - ci pe un eveniment. Iluminismul pusese problema celebră: cum se poate lua veșnicia, în timp ce suntem în timp și cum se poate da un punct istoric de plecare pentru o conștiință veșnică7. Cu alte cuvinte: cum se poate justifica pretenția credinței creștine de a promite o viață veșnică și de a amenința cu o pedeapsă la fel veșnică, pentru faptele săvârșite în timp.

Singurul răspuns valabil la această problemă este acela care se întemeiază pe credința în întruparea lui Dumnezeu. În Cristos, veșnicul a intrat în timp, s-a manifestat în trup; în fața lui este posibil a lua o decizie pentru veșnicie. Așa vorbește evanghelistul Ioan despre viața veșnică: "Vă vestim viața veșnică ce era la Tatăl și care ni s-a arătat" (1In 1,2).

4. Veșnicia: o speranță și o prezență

Pentru cel care crede, veșnicia nu este, după cum se vede, numai o speranță, este și o prezență. Experimentăm asta ori de câte ori facem un adevărat act de credință în Cristos, pentru că cine crede în el are deja viața veșnică (cf. 1In 5,13); ori de câte ori primim împărtășania, pentru că în ea "ne este dată garanția gloriei viitoare" ("futurae gloriae nobis pignus datur"); ori de câte ori ascultăm cuvintele Evangheliei care sunt "cuvinte de viață veșnică" (cf. In 6,68). Și sfântul Toma de Aquino spune că "harul este deja începutul gloriei"8.

Această prezență a veșniciei în timp se numește Duhul Sfânt. El este definit "zălogul moștenirii noastre" (Ef 1,14; 2Cor 5,5), și ne-a fost dăruit pentru ca, primind primele roade, noi să tânjim la plinătate. "Cristos - scrie sfântul Augustin - ne-a dat garanția Duhului Sfânt cu care el, care oricum nu ne-ar putea înșela, a voit să ne facă siguri de împlinirea promisiunii sale. Ce anume a promis? A promis viața veșnică a cărei garanție este Duhul pe care ni l-a dat"9.

Între viața de credință în timp și viața veșnică există un raport asemănător cu acela care există între viața embrionului în sânul matern și cea a copilului, odată venit în lume. Scrie Cabasilas:

"Această lume poartă în gestație omul interior, nou, creat conform lui Dumnezeu, până când el, plăsmuit, modelat și devenit perfect, nu este născut pentru acea lume perfectă care nu îmbătrânește. La fel ca embrionul pe care, în timp ce este în existența întunecoasă și fluidă, natura îl pregătește pentru viața în lumină, tot așa este cu sfinții [...]. Totuși pentru embrion viața viitoare este în mod absolut viitoare: nu ajunge la el nici o rază de lumină, nimic din ceea ce este din această viață. Nu tot așa pentru noi, din moment ce veacul viitor a fost ca revărsat și amestecat cu cel prezent [...]. De aceea, deja acum este acordat sfinților nu numai să se dispună și să se pregătească pentru viață, ci să trăiască și să acționeze în ea"10.

Există o istorioară care ilustrează această asemănare. Erau doi gemeni, un băiat și o fetiță, așa de inteligenți și precoci care, încă în sânul mamei, vorbeau deja între ei. Fetița îl întreba pe frățior: "După părerea ta, va fi o viață după naștere?". El răspundea: "Nu fi ridicolă. Ce te face să te gândești că este ceva în afara acestui spațiu îngust și întunecat în care ne aflăm?". Fetița, făcându-și curaj: "Cine știe, poate că există o mamă, cineva care ne-a pus aici și se va îngriji de noi". Și el: "Vezi tu oare o mamă pe aici pe undeva? Ceea ce vezi este tot ceea ce există". Ea din nou: "Dar nu simți și tu uneori ca o presiune pe piept care crește din zi în zi și ne împinge spre înainte?". "Dacă mă gândesc bine, răspundea el, este adevărat; simt asta tot timpul". "Vezi, încheia triumfătoare surioara, această durere nu poate să fie pentru nimic. Eu cred că ne pregătește ceva mai mare decât acest spațiu mic".

Am putea folosi această istorioară simpatică atunci când trebuie să vestim viața veșnică persoanelor care au rătăcit credința în viața veșnică, însă păstrează nostalgia de ea și poate că așteaptă ca Biserica, asemenea acelei fetițe, să le ajute să conștientizeze această dorință a lor.

5. Cine suntem? De unde venim? Încotro mergem?

Sunt întrebări pe care oamenii nu încetează să și le pună de când lumea e lume și oamenii de astăzi nu fac excepție: "Cine suntem? De unde venim? Încotro mergem?". În "Istoria ecleziastică a poporului englez", Beda Venerabilul relatează că credința creștină a intrat în nordul Angliei. Atunci când misionarii veniți de la Roma au ajuns la Northumberland, regele Edwin a convocat un consiliu al demnitarilor pentru a decide dacă să le permită sau nu să răspândească noul mesaj. S-a ridicat unul dintre ei și a spus:

"Imaginează-ți, rege, această scenă. Tu stai la cină cu slujitorii și conducătorii tăi de oști: este iarnă, focul arde în mijloc și încălzește camera, în timp ce afară șuieră furtuna și cade zăpada. O vrăbiuță, intră printr-o spărtură a peretelui și imediat iese pe o altă spărtură. În timp ce este înăuntru, este la adăpost de furtuna de iarnă; dar după ce s-a bucurat de scurta încălzire, imediat dispare, pierzându-se în întunericul de iarnă de unde a venit. Așa ne apare viața oamenilor pe pământ: noi ignorăm complet ceea ce urmează după ea și ceea ce o precede. Dacă această nouă învățătură ne aduce ceva mai sigur despre asta, eu spun că trebuie să fie primită"11.

Cine știe dacă credința creștină nu se poate întoarce în Anglia și în continentul european pentru același motiv pentru care a intrat: ca singura care are un răspuns sigur de dat marilor întrebări ale vieții pământești. Ocazia cea mai propice pentru a veni acest mesaj sunt înmormântările. La ele persoanele sunt mai puțin distrase decât în alte rituri de trecere (botez, căsătorie), se întreabă cu privire la destinul lor. Atunci când plângem la un răposat drag, plângem și asupra noastră. Plângeam "asupra ei și pentru ea, asupra mea și pentru mine", scrie sfântul Augustin la moartea mamei sale Monica12.

Am ascultat odată un program interesant la BBC despre așa-numitele "înmormântări seculare" sau "umaniste", cu înregistrare directă a desfășurării uneia dintre ele. La un moment dat se auzea un oficiant care le spunea celor prezenți: "Nu trebuie să fim triști. A trăi o viață bună, satisfăcătoare, timp de șaptezeci și opt de ani (vârsta răposatului) este ceva de care trebuie să fim recunoscători". Cui să fim recunoscători?, mă întrebam eu. O astfel de înmormântare nu face decât să facă mai evidentă dispariția totală a omului în fața morții.

Ocazia de evanghelizare pe care o reprezintă înmormântările poate să fie stricată în două moduri: ori pentru că lipsește în slujitorul Bisericii un genuin simț de umanitate care ne duce să ne interesăm de răposat, să plângem, așa cum făcea Isus, în fața durerii altora; ori pentru că nu se merge dincolo de planul onorurilor umane și nu avem curajul de a anunța marea veste a victoriei lui Cristos asupra morții.

Cardinalul Newman pe care l-am ales ca maestru special în acest Advent ne ajută să completăm reflecțiile noastre cu un adevăr până acum nespus. Face asta cu micul poem "Visul lui Geronțiu", pus pe note de compozitorul englez Edgar Elgar. O adevărată capodoperă prin profunzimea de gânduri, suflu liric, coralitate liturgică și dramatism.

Descrie visul unui bătrân care se simte aproape de sfârșit, dar care se știe că e vorba de însuși Newman într-un moment special din viața sa. La gândurile cu privire la sensul vieții, al morții, cu privire la abisul nimicului în care se prăbușește, se suprapun comentariile celor de față, glasul rugător al Bisericii: "Pleacă din această lume, suflet creștin" ("proficiscere, anima christiana"), glasul contrastante de îngeri și diavoli care cântăresc viața lui și cer sufletul lui. Momentul trecerii de la timp la veșnicie este descris cu imagini foarte eficace:

"Simt în mine o ușurătate de nedescris, și un sens

de libertate, ca și cum aș fi eu însumi în sfârșit,

și niciodată n-am fost așa înainte. Câtă pace!

Nu mai aud neîncetata bătaie a timpului,

nici respirația mea gâfâită, nici pulsul greu;

nu un moment diferă de ceea ce vine după aceea"13.

Ultimele cuvinte pe care le rostește sufletul în poem sunt cele cu care se îndreaptă senin, și chiar nerăbdător, spre Purgator:

Acolo îl voi cânta pe Domnul meu și Iubirea mea absenți: -

duceți-mă,

pentru ca mai devreme să pot învia și să mă înalț acolo sus.

Și să-l văd pe El în adevărul zilei veșnice"14.

Pentru împăratul Adrian, moartea era trecerea de la realitate la umbre, pentru creștinul John Newman ea este trecerea de la umbre la realitate, "ex umbris et imaginibus in veritatem", așa cum a voit să fie scris pe mormântul său.

Deci, care este adevărul pe care Newman ne obligă să nu-l trecem sub tăcere? că trecerea de la timp la veșnicie nu este rectilinie și egală pentru toți. Există o judecată care trebuie înfruntată și o judecată care poate să aibă două rezultate foarte diferite, iadul sau paradisul. Spiritualitatea lui Newman este una austeră, uneori cvasi-rigoristă; amintește pe aceea din Dies irae. "De-a lungul vieții mele pământești - spune sufletul lui Geronțiu îngerului său păzitor - gândul morții și al Judecății a fost pentru mine destul de teribil: îl aveam mereu în fața mea, și-l vedeam pe Judecătorul sever chiar și în Cel Răstignit". Dar tocmai pentru aceasta poate să fie un corector util într-o epocă înclinată să ia totul ușor și să glumească, așa cum spunea Kierkegaard, cu gândul despre veșnicie!

6. Vom merge la casa Domnului!

O credință reînnoită în veșnicie nu ne folosește numai pentru evanghelizare, adică pentru vestea care trebuie făcută altora; ne folosește, mai înainte încă, pentru a imprima un nou elan drumului nostru spre sfințenie. Ofilirea ideii despre veșnicie acționează și asupra celor care cred, diminuând în ei capacitatea de a înfrunta cu curaj suferința și încercările vieții.

Să ne gândim la un om cu un cântar în mână: unul din acele cântare care se țin cu o singură mână și au de o parte un talger pe care trebuie puse lucrurile ce trebuie cântărite și de cealaltă parte o bară gradată care ține greutatea sau măsura. Dacă ea cade la pământ, sau își pierde măsura, tot ceea ce se pune pe talger face să ridice în sus bara și face să se încline cântarul la pământ. Totul are valoare, chiar și un pumn de pene.

Așa suntem noi atunci când pierdem greutatea, măsura a toate care este veșnicia: lucrurile și suferințele pământești aruncă la pământ sufletul nostru cu ușurință. Totul ni se pare prea greu, excesiv. Isus spunea: "Dacă mâna ta te împiedică, tai-o; dacă ochiul tău te împiedică, scoate-l; este mai bine să intri în viață cu o singură mână sau cu un singur ochi, decât cu amândoi să fi aruncat în focul veșnic" (cf. Mt 18,89). Însă noi, pierzând din vedere veșnicia, considerăm deja excesiv să ni se ceară să închidem ochii în fața unui spectacol imoral.

Sfântul Paul îndrăznește să scrie: "Căci suferința noastră scurtă și ușoară ne pregătește un belșug nemărginit al gloriei veșnice, pentru că noi nu căutăm cele care se văd, dar cele care nu se văd, căci cele care se văd sunt trecătoare, pe când cele care nu se văd sunt veșnice" (2Cor 4,17-18). Greutatea încercării este "ușoară" tocmai pentru că este trecătoare, cea a gloriei este nemăsurată tocmai pentru că este veșnică. Pentru aceasta același Apostol poate să spună: "Eu consider că suferințele timpului prezent nu se pot compara cu gloria viitoare care ni se va revela" (Rom 8,18).

În psaltirea ebraică există un grup de psalmi, numiți "psalmi ai înălțimilor", sau "cântările Sionului". Erau psalmii pe care-i cântau pelerinii israeliți atunci când "urcau" în pelerinaj spre cetatea sfântă, Ierusalim. Unul din ei începe așa: "M-am bucurat când mi s-a spus: «Vom merge la casa Domnului»" (Ps 122,1). Acești psalmi ai înălțimilor au devenit de acum psalmii celor care, în Biserică, sunt în drum spre Ierusalimul ceresc; sunt psalmii noștri. Comentând aceste cuvinte de la începutul psalmului, sfântul Augustin le spunea credincioșilor săi:

"Să alergăm pentru că vom merge la casa Domnului; să alergăm pentru că această fugă nu obosește; pentru că vom ajunge la o țintă unde nu există oboseală. Să alergăm la casa Domnului și sufletul nostru să se bucure pentru cei care ne repetă aceste cuvinte. Ei au văzut înaintea noastră patria, au văzut-o apostolii și ne-au spus: Alergați, grăbiți-vă, veniți în urma noastră! «Să mergem la casa Domnului!»"15.

Avem în fața noastră, în această capelă, o reprezentare în mozaic a Ierusalimului ceresc, cu Maria, apostolii și o lungă procesiune de sfinți orientali și occidentali. Ei ne repetă în tăcere invitația: "Alergați, grăbiți-vă, veniți în urma noastră!". În fața oricărei dificultăți și probleme, să repetăm împreună cu sfântul Bernard: "Quid hoc ad aeternitatem?", "Ce importanță are asta pentru veșnicie?"; să repetăm și împreună cu poetul: "Totul, în afară de veșnic, în lume este zadarnic".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Răspunsul creștin dat scientismului ateu

Prima predică de Advent a părintelui Raniero Cantalamessa (3 decembrie 2010)

"Când privesc cerurile tale, luna și stelele, ce este omul?" (Ps 8,4-5)

1. Tezele scientismului ateu

Cele trei meditații din acest Advent 2010 vor să fie o contribuție mică la necesitățile Bisericii care l-au făcut pe Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea să instituie "Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări" și să aleagă ca temă a următoarei Adunări generale obișnuite a Sinodului Episcopilor tema "Noua evanghelizare pentru transmiterea credinței creștine".

Intenția este aceea de a găsi câteva noduri sau obstacole de fond care fac multe țări cu veche tradiție creștină "refractare" față de mesajul evanghelic, așa cum spune Sfântul Părinte în Motu Proprio cu care a instituit noul Consiliu16. Nodurile sau provocările pe care vreau să le iau în considerare și la care voi încerca să dau un răspuns de credință sunt scientismul, secularismul și raționalismul. Apostolul Paul le-ar numi "armele de luptă și fortărețele care se ridică împotriva cunoașterii lui Dumnezeu" (cf. 2Cor 10,4).

În această primă meditație examinăm scientismul. Pentru a înțelege ce se înțelege cu acest termen, putem porni de la descrierea pe care a făcut-o Ioan Paul al II-lea.

"Un alt pericol este scientismul; de fapt, această concepție filozofică refuză să admite ca forme valabile de cunoaștere diferite de cele care sunt proprii științelor pozitive, izolând în granițele simplei imaginații fie cunoașterea religioasă și teologia, fie știința etică și estetică"17.

Putem rezuma astfel tezele principale ale acestui curent de gândire:

Prima teză: Știința, și în mod deosebit cosmologia, fizica și biologia, sunt unica formă obiectivă și serioasă de cunoaștere a realității. "Societățile moderne, a scris Monod, sunt construite pe știință. Îi datorează bogăția lor, puterea lor și certitudinea că bogății și puteri și mai mari vor fi accesibile omului în viitor, dacă el va voi asta [...]. Înzestrate cu orice putere, dotate cu toate bogățiile pe care le oferă lor știința, societățile noastre încearcă încă să trăiască și să învețe sisteme de valori, deja minate la bază chiar de această știință"18.

A doua teză. Această formă de cunoaștere este incompatibilă cu credința care se bazează pe idei care nu sunt nici demonstrabile și falsificabile. În această linie ateul militant R. Dawkins ajungă până acolo încât să definească "analfabeți" pe acei oameni de știință care se mărturisesc credincioși, uitând câți oameni de știință mult mai vestiți decât el s-au declarat și continuă să se declare credincioși.

A treia teză. Știința a demonstrat falsitatea, sau cel puțin non-necesitatea ipotezei lui Dumnezeu. Este afirmația pe care au evidențiat-o mult mass-media din toată lumea în lunile trecute, din cauza afirmației astrofizicianului englez Stephen Hawkins. Acesta, contrar cu ceea ce a scris anterior, în ultima sa carte The Grand Design, Marele plan, susține că toate cunoștințele dobândite de fizică fac de acum inutil a crede într-o divinitate creatoare a universului: "creația spontană este motivul pentru care există ceva".

A patra teză. Cvasi-totalitatea, sau cel puțin marea majoritate a oamenilor de știință sunt atei. Aceasta este afirmația ateismului științific militant care are în Richard Dawkins, autorul cărții God's Delusion, Iluzia lui Dumnezeu, cel mai activ propagator al său.

Toate aceste teze se dovedesc false, nu pe baza unui raționament apriori sau a argumentelor teologice și de credință, ci din însăși analizarea rezultatelor științei și ale opiniilor multora dintre oamenii de știință cei mai iluștri din trecut și din prezent. Un om de știință de calibrul lui Max Planck, întemeietorul teoriei "cuantice", spune, despre știință, ceea ce Augustin, Toma de Aquino, Pascal, Kierkegaard și alții au afirmat despre rațiune: "Știința - spune el - conduce la un punct dincolo de care nu ne mai poate conduce"19.

Eu nu insist în respingerea tezelor enunțate care a fost făcută de oameni de știință și filozofi ai științei, cu o competență pe care eu n-o am. Citez, de exemplu, critica punctuală a lui Roberto Timossi, în cartea Iluzia ateismului. Pentru ce știința nu-l neagă pe Dumnezeu, care are prezentarea cardinalului Angelo Bagnasco (Edizioni San Paolo 2009). Mă limitez la o observație elementară. În săptămâna în care mass-media au difuzat afirmația amintită, conform căreia știința a făcut inutilă ipoteza unui creator, am simțit necesitatea, în omilia duminicală, să explic unor creștini foarte simpli, într-un orășel din Reatino, unde este eroarea de fond a oamenilor de știință atei și pentru ce nu trebuiau să se lase impresionați de zgomotul produs de acea afirmație. Am făcut-o cu un exemplu care probabil poate fi util să-l repet și aici, într-un context așa de diferit.

Există păsări nocturne, cum este bufnița și cucuveaua, al căror ochi este făcut pentru a vedea noaptea în întuneric, nu ziua. Lumina soarelui le-ar orbi. Aceste păsări știu totul și se mișcă în voie în lumea nocturnă, dar nu știu nimic din lumea diurnă. Să adoptăm pentru un moment genul fabulelor, unde animalele vorbesc între ele. Să presupunem că o acvilă se împrietenește cu o familie de cucuvele și le vorbește despre soare: cum el luminează totul, cum, fără el, totul s-ar prăbuși în întuneric și în ger, cum însăși lumea lor nocturnă n-ar exista fără soare. Ce ar răspunde cucuveaua dacă nu: "Tu povestești născociri! N-am văzut niciodată soarele vostru. Noi ne mișcăm foarte bine și ne procurăm hrana fără el; soarele vostru este o ipoteză inutilă, deci nu există".

Este exact ceea ce face omul de știință ateu atunci când spune: "Dumnezeu nu există". Judecă o lume pe care n-o cunoaște, aplică legile sale unui obiect care nu este la îndemâna lor. Pentru a-l vedea pe Dumnezeu trebuie deschis un ochi diferit, trebuie să se aventureze în afara nopții. În acest sens, este încă valabilă vechea afirmație a psalmistului: "Nebunul spune: Dumnezeu nu există".

2. Nu scientismului, da științei

Refuzarea scientismului nu trebuie să ne inducă desigur la refuzarea științei sau la neîncrederea față de ea. A face altfel ar fi o greșeală făcută credinței, mai înainte decât științei. Istoria ne-a învățat în mod dureros unde duce o asemenea atitudine.

Despre o atitudine deschisă și constructivă față de știință ne-a dat un exemplu luminos neo-fericitul John Henry Newman. La nouă ani după publicarea operei lui Darwin despre evoluția speciilor, când nu puține spirite în jurul lui se arătau tulburate și perplexe, el îi asigura, exprimând o judecată care anticipa cu un secol și jumătatea judecata actuală a Bisericii despre non-incompatibilitatea acestei teorii cu credința biblică. Merită să reascultăm textele centrale din scrisoarea sa adresată canonicului John Walker:

"Ea [teoria lui Darwin] nu mă sperie [...]. Nu mi se pare a proceda în mod logic să fie negată creația prin faptul că Creatorul, în urmă cu milioane de ani, a impus materiei legi. Nu-l negăm și nu-l circumscriem pe Creator pentru faptul că a creat acțiunea autonomă care a dat origine intelectului uman, înzestrat aproape cu un talent creativ; cu atât mai puțin deci negăm sau circumscriem puterea lui, dacă noi considerăm că El a dat materiei legi în măsură să plăsmuiască și să construiască prin propria sa instrumentalitate oarbă prin intermediul nenumăratelor ere lumea așa cum o vedem [...]. Teoria domnului Darwin nu trebuie să fie în mod necesar atee, fie că e adevărată sau nu; poate pur și simplu să sugereze o idee mai lărgită despre Preștiința și Capacitatea Divină... La prima vedere nu văd că 'evoluția întâmplătoare a ființelor organice' este incoerentă cu planul divin - Este întâmplător pentru noi, nu pentru Dumnezeu"20.

Marea sa credință îi permitea lui Newman să privească cu mare seninătate la descoperirile științifice prezente sau viitoare. "Atunci când un potop de fapte, constatate sau presupuse, vine asupra noastră, în timp ce altele infinite deja încep să se schițeze, toți cei care cred, catolici sau nu, se simt solicitați să examineze ce semnificație au aceste fapte"21. El vedea în aceste descoperiri o "legătură indirectă cu opiniile religioase". Un exemplu al acestei legături, cred eu, este tocmai faptul că drept în anii în care Darwin elabora teoria evoluției speciilor, el, independent, enunța doctrina "dezvoltării învățăturii creștine". Făcând aluzie la analogia, cu privire la acest punct, dintre ordinea naturală și fizică și cea morală el scria: "Așa cum Creatorul s-a odihnit în ziua a șaptea după lucrarea făcută, și totuși el 'acționează încă', tot așa el a comunicat o dată pentru totdeauna Crezul la origine, și totuși încă favorizează dezvoltarea sa și se ocupă de creșterea sa"22.

Despre atitudinea nouă și pozitivă din partea Bisericii catolice față de știință este expresie concretă Academia Pontificală de Științe, în care eminenți oameni de știință din toată lumea, credincioși sau necredincioși, se întâlnesc pentru a expune și a dezbate în mod liber ideile lor despre probleme de interes comun pentru știință și pentru credință.

3. Omul pentru cosmos sau cosmosul pentru om?

Dar, repet, nu este intenția mea să mă angajez aici într-o critică generală a scientismului. Ceea ce vreau să scot în evidență este un aspect special al său care are o incidență directă și decisivă asupra evanghelizării: e vorba de poziția pe care o ocupă omul în viziunea scientismului ateu.

Este de acum un concurs între oamenii de știință care nu cred, mai ales între biologi și cosmologi, față de cel care merge și mai înainte afirmând totala marginalitate și lipsă de semnificație a omului în univers și chiar în marea mare a vieții. "Vechea alianță este stricată - a scris Monod -; omul știe în sfârșit că este singur în imensitatea Universului din care a provenit din întâmplare. Datoria sa, precum și destinul său, nu este scrisă în nici un loc"23. "Am crezut mereu - afirmă un altul - că sunt nesemnificativ. Cunoscând dimensiunile Universului, nu fac decât să-mi dau seama cât de nesemnificativ sunt cu adevărat... Suntem numai un pic de noroi pe o planetă care aparține soarelui"24.

Blaise Pascal a respins cu anticipație această teză cu un argument pe care nimeni n-a putut până acum și nu va putea să-l respingă vreodată:

"Omul este numai o trestie, cea mai fragilă din natură; însă o trestie care gândește. Nu este nevoie ca întregul univers să se înarmeze pentru a-l elimina; un vapor, o picătură de apă sunt suficiente pentru a-l ucide. Însă, chiar și atunci când universul l-ar zdrobi, omul ar fi totuși mereu mai nobil decât ceea ce-l ucide, pentru că știe că moare, și superioritatea pe care o are universul asupra lui; în timp ce universul nu știe nimic despre asta"25.

Viziunea scientistă despre realitate, împreună cu omul, îl elimină dintr-o dată din centrul universului și pe Cristos. El este redus, pentru a folosi cuvintele lui M. Blondel, la "un incident istoric, izolat din cosmos ca un episod postum, un intrus sau un rătăcit în imensitatea zdrobitoare și ostilă a Universului"26.

Această viziune despre om începe să aibă și reflexe practice, la nivel de cultură și de mentalitate. Așa se explică anumite excese ale ecologismului care tind să echivaleze drepturile animalelor și chiar ale plantelor cu drepturile omului. Este bine știut că există animale îngrijite și hrănite mult mai bine decât milioane de copii. Influența se simte și în domeniul religios. Există forme răspândite de religiozitate în care contactul și sintonia cu energiile cosmosului a luat locul contactului cu Dumnezeu ca și cale de mântuire. Ceea ce Paul spunea despre Dumnezeu: "În el trăim, ne mișcăm și suntem" (Fap 17,28), se spune aici despre cosmosul material.

În anumite privințe, e vorba de întoarcerea la viziunea precreștină care avea ca schemă: Dumnezeu-omul-cosmosul. Cu alte cuvinte, cosmosul este pentru om, nu omul pentru cosmos. Una din acuzele cele mai violente pe care păgânul Celsul o aduce iudeilor și creștinilor este că ei afirmă că "există un Dumnezeu și, imediat după el, noi, din moment ce suntem creați de el după asemănarea lui completă; totul ne este subordonat: pământul, apa, aerul, stelele; totul există pentru noi și este rânduit spre slujirea noastră"27.

Însă există și o diferență profundă: în gândirea antică, mai ales greacă, omul, deși subordonat cosmosului, îmbracă o demnitate foarte înaltă, așa cum a scos în evidență opera magistrală a lui Max Pohlenz, "Omul grec"28; aici însă pare să se prefere deprimarea omului și despuierea lui de orice pretenție de superioritate asupra restului naturii. Mai mult decât despre "umanism ateu", cel puțin din acest punct de vedere, ar trebui să se vorbească, după părerea mea, de anti-umanism, sau chiar de dezumanism ateu.

Să venim acum la viziunea creștină. Celsus nu greșea făcând-o să derive din marea afirmație din Geneză 1,26 despre omul creat "după chipul și asemănarea" lui Dumnezeu29. Viziunea biblică a avut exprimarea sa cea mai splendidă în Psalmul 8:

Când privesc cerurile, lucrările mâinilor tale,

luna și stelele pe care le-ai făcut,

mă întreb: "Ce este omul, că te gândești la el,

sau fiul omului, că-l iei în seamă?".

L-ai făcut cu puțin mai mic decât pe îngeri,

l-ai încununat cu cinste și măreție.

I-ai dat în stăpânire lucrările mâinilor tale,

toate le-ai pus la picioarele lui.

Crearea omului după imaginea lui Dumnezeu are implicații în anumite privințe tulburătoare asupra concepției despre om pe care dezbaterea actuală ne face s-o evidențiem. Totul se întemeiază pe revelația Treimii adusă de Cristos. Omul este creat după imaginea lui Dumnezeu, ceea ce înseamnă că el participă la esența intimă a lui Dumnezeu care este relație de iubire între Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Numai omul, ca persoană capabilă de relații, participă la dimensiunea personală și relațională a lui Dumnezeu.

Asta înseamnă că el, în esența sa, chiar dacă la un nivel de creatură, este ceea ce, la nivel necreat, sunt Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, în esența lor. Persoana umană este "persoană" tocmai prin acest nucleu relațional care o face capabilă să primească relația pe care Dumnezeu a voit s-o realizeze cu ea și în același timp devine generator al relațiilor față de alții și față de lume. Este clar că există o prăpastie ontologică între Dumnezeu și creatura umană. Totuși, prin har (niciodată nu trebuie uitată această precizare!), această prăpastie este umplută, așa încât ea este mai puțin adâncă decât cea existentă între om și restul creației.

4. Forța adevărului

Să încercăm să vedem cum s-ar putea traduce pe planul evanghelizării această viziune creștină despre raportul om-cosmos. Înainte de toate o premisă. Rezumând gândirea învățătorului, un discipol al lui Dionis Areopagitul a enunțat acest mare adevăr: "Nu trebuie contestate opiniile celorlalți, nici nu trebuie să se scrie împotriva unei opinii sau unei religii care pare să nu fie bună. Trebuie să se scrie numai în favoarea adevărului și nu împotriva celorlalți"30.

Nu se poate absolutiza acest principiu (uneori poate fi util și necesar a contesta învățături false), dar e sigur că expunerea pozitivă a adevărului este adesea mai eficientă decât contestarea erorii contrare. Este important, cred, a ține cont de acest criteriu în evanghelizare și îndeosebi față de cele trei obstacole menționate: scientismul, secularismul și raționalismul. Mai eficientă decât polemica împotriva lor este, în evanghelizare, expunerea irenică a viziunii creștine, contând pe forța ei intrinsecă atunci când este însoțită de convingere intimă și este făcută, așa cum îndemna sfântul Petru, "cu blândețe și bună-cuviință" (1Pt 3,16).

Expresia cea mai înaltă a demnității și a vocației omului conform viziunii creștine s-a cristalizat în doctrina divinizării omului. Această doctrină nu a avut aceeași însemnătate în Biserica ortodoxă și în cea latină. Părinții greci, depășind toate ipotecile pe care folosirea păgână le acumulase asupra conceptului de deificare (theosis), au făcut din ea punctul de sprijin al spiritualității lor. Teologia latină a insistat mai puțin asupra ei. "Scopul vieții pentru creștinii greci - se citește în "Dictionnaire de Spiritualité" - este divinizarea, cel al creștinilor din Occident este dobândirea sfințeniei... Cuvântul s-a făcut trup, conform grecilor, pentru a-i reda omului asemănarea cu Dumnezeu pierdută în Adam și pentru a-l diviniza. Conform latinilor, el s-a făcut om pentru a răscumpăra omenirea... și pentru a plăti datoria cuvenită dreptății lui Dumnezeu"31.

Am putea spune, simplificând la maxim, că teologia latină, după Augustin, insistă mai mult pe ceea ce a venit să ridice Cristos - păcatul -, cea greacă insistă mai mult pe ceea ce el a venit să le dea oamenilor: imaginea lui Dumnezeu, pe Duhul Sfânt și viața divină.

Nu trebuie să se forțeze prea mult această contrapoziție, așa cum uneori se tinde să se facă din partea autorilor ortodocși. Spiritualitatea latină exprimă uneori același ideal chiar dacă evită termenul divinizare care, merită de amintit, este străin de limbajul biblic. În Liturgia Orelor din noaptea de Crăciun vom reasculta îndemnul vibrant al sfântului Leon cel Mare care exprimă aceeași viziune a vocației creștine: "Recunoaște-ți, creștinule, demnitatea ta și, pentru că ești făcut părtaș la natura divină, să nu degenerezi printr-o conduită nedemnă, întorcându-te la nemernicia de mai înainte. Amintește-ți cărui cap îi aparții și al cărui trup ești membru"32.

Din păcate, anumiți autori ortodocși s-au oprit la polemica din secolul al XIV-lea dintre Grigore Palamas și Barlaam și par să ignore bogata tradiție mistică latină. Doctrina sfântului Ioan al Crucii, de exemplu, conform căreia creștinul, răscumpărat de Cristos și făcut fiu în Fiul, este cufundat în fluxul operațiunilor trinitare și este părtaș la viața intimă a lui Dumnezeu, nu este mai puțin elevată decât aceea a divinizării, chiar dacă este exprimată în termeni diferiți. Și doctrina despre darurile înțelegerii și înțelepciunii Duhului Sfânt, așa de îndrăgită de sfântul Bonaventura și de autorii medievali, era animată de același suflu mistic.

Totuși nu se poate să nu se recunoască faptul că spiritualitatea ortodoxă, cu privire la acest punct, are ceva de învățat restul creștinătății, mai mult teologia protestantă decât teologia catolică. De fapt, dacă există ceva într-adevăr opus viziunii ortodoxe despre creștinul deificat de har, aceasta este concepția protestantă, și îndeosebi luterană, a justificării extrinsece și avocățească, prin care prin care omul răscumpărat este "în același timp drept și păcătos", păcătos în el însuși, drept în fața lui Dumnezeu.

Mai ales putem învăța de la teologia orientală să nu rezervăm acest ideal sublim al vieții creștine unei elite spirituale chemată să parcurgă căile misticii, ci s-o propunem tuturor celor botezați, să facem din ea obiect de catehizare a poporului, de formare religioase în seminarii și în noviciate. Dacă mă gândesc înapoi la anii formării mele observ o insistență cvasi-exclusivă asupra unei ascetici care se concentra în întregime pe corectarea de vicii și pe dobândirea virtuților. La întrebarea discipolului cu privire la scopul ultim al vieții creștine, un sfânt rus, sfântul Serafim de Sarov, răspundea fără a ezita: "Adevăratul scop al vieții creștine este dobândirea Duhului Sfânt al lui Dumnezeu. Cât privește rugăciunea, postul, vegherile, pomana și orice altă acțiune bună făcută în numele lui Cristos, sunt numai mijloace pentru a-l dobândi pe Duhul Sfânt"33.

5. "Toate au luat ființă prin el"

Crăciunul este ocazia ideală pentru a repropune nouă înșine și celorlalți acest ideal care este patrimoniu comun al creștinătății. Din întruparea Cuvântului Părinții greci fac să derive posibilitatea însăși a divinizării. Sfântul Atanasiu nu încetează să repete: "Cuvântul s-a făcut om pentru ca noi să putem fi deificați"34. "El s-a întrupat și omul a devenit Dumnezeu, pentru că este unit cu Dumnezeu", scrie la rândul său Grigore din Nazianz35. Cu Cristos este restaurată, sau readusă la lumină acea ființă "după imaginea lui Dumnezeu" care stă la baza superiorității omului asupra restului creației.

Notam mai sus că marginalizarea omului aduce cu sine în mod automat marginalizarea lui Cristos din cosmos și din istorie. Și din acest punct de vedere Crăciunul este antiteza cea mai radicală față de viziunea scientistă. La Crăciun vom auzi proclamându-se în mod solemn: "Toate au luat ființă prin el și făr el nu a luat ființă nimic din ceea ce există" (In 1,3); "Toate au fost făcute prin el și pentru el" (Col 1,16). Biserica a preluat această revelație și în Crez ne face să repetăm: "Per quem omnia facta sunt": Prin care toate s-au făcut.

A reasculta aceste cuvinte în timp ce în jurul nostru nu se face altceva decât să se repete: "Lumea se explică singură, fără a fi nevoie de ipoteza unui creator", sau "suntem rod al întâmplării și al necesității", provoacă fără îndoială un shock, dar este mai ușor ca o convertire și o credință să îmbobocească dintr-un shock de acest fel decât dintr-o lungă argumentare apologetică. Întrebarea crucială este: vom fi capabili, noi care aspirăm să reevanghelizăm lumea, să dilatăm credința noastră la aceste dimensiuni amețitoare? Credem noi cu adevărat, cu toată inima, că "toate au fost făcute prin Cristos și pentru Cristos"?

În cartea sa scrisă cu mulți ani în urmă, Introducere la creștinism, dumneavoastră, Sfinte Părinte, scriați: "Cu al doilea articol din 'Crez' sunte în fața scandalului autentic al creștinismului. El este constituit de mărturisirea că omul Isus, un individ executat pe la anul 30 în Palestina, este 'Cristosul' (unsul, alesul) lui Dumnezeu, ba chiar însuși Fiul lui Dumnezeu, deci centru focal, punct de sprijin determinant al întregii istorii umane... Ne este cu adevărat permis să ne agățăm de axul fragil al unui singur eveniment istoric? Putem risca să încredințăm întreaga noastră existență, ba chiar, întreaga istorie, acestui fir de paie al unui eveniment oarecare, ce plutește încoace și încolo în oceanul nemărginit al vieții cosmice?"36.

La aceste întrebări, Sfinte Părinte, noi răspundem fără ezitare așa cum faceți dumneavoastră în cartea aceea și cum nu încetați să repetați astăzi, în rolul de Suveran Pontif: Da, este posibil, este eliberator și este minunat. Nu prin forțele noastre, ci prin darul inestimabil al credinței pe care l-am primit și pentru care aducem mulțumiri infinite lui Dumnezeu.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note

1 Cf. M. Pohlenz, L'uomo greco, Firenze 1967, pag. 173 și urm.
2 Animula vagula, blandula, traducere de Lidia Storoni Mazzolani.
3 S. Kierkegaard, Postilla conclusiva, 4, în: Opere, a cura di C. Fabro, Firenze 1972, pag. 458.
4 Miguel de Unamuno, "Cartas inéditas de Miguel de Unamuno y Pedro Jiménez Ilundain," ed. Hernán Benítez, Revista de la Universidad de Buenos Aires, vol. 3, no. 9 (ianuarie-martie 1949), pag. 135.150.
5 Sf. Augustin, Tratate despre Evanghelia după Ioan, 45, 2 (PL, 35, 1720).
6 Antonio Fogazzaro, "A Sera", în: Le poesie, Milano, Mondadori, 1935, pag. 194-197.
7 G.E. Lessing, Über den Beweis des Geistes und der Kraft, ed. Lachmann, X, pag. 36.
8 Sf. Toma de Aquino, Summa theologica, II-IIae, q. 24, art.3, ad 2.
9 Sf. Augustin, Sermo 378,1 (PL, 39, 1673).
10 N. Cabasilas, Vita in Cristo, I, 1-2, ed. a cura di U. Neri, Torino, UTET, 1971, pag. 65-67.
11 Beda Venerabilul, Historia ecclesiastica Anglorum, II, 13.
12 Sf. Augustin, Confesiuni, XII, 33.
13 Visul lui Geronțiu, în Newman Poeta, a cura di L. Obertello, Jaka Book, Milano 2010, pag. 124.
14 Ibid., pag. 156.
15 Sf. Augustin, Enarrationes in Psalmos, 121, 2 (CCL, 40, pag. 1802).
16 Benedict al XVI-lea, Motu Proprio Ubicunque et semper.
17 Giovanni Paolo II, Parole sull'uomo, Rizzoli, Milano 2002, p. 443; cf. și enciclica Fides et ratio, nr. 88.
18 J. Monod, Il caso e la necessità, Mondadori, Milano, 1970, pag. 136-137.
19 M. Planck, La conoscenza del mondo fisico, pag. 155, (cit. de Timossi, o.c., pag. 160).
20 J.H. Newman, Scrisoare către canonicul J. Walker (1868), în: The Letters and Diaries, vol. XXIV, Oxford 1973, pag. 77 și urm. (Trad. ital. de P. Zanna).
21 J.H. Newman, Apologia pro vita sua, Brescia 1982, pag. 277.
22 J.H. Newman, Lo sviluppo della dottrina cristiana, Bologna 1967, pag. 95.
23 Monod, o.c., pag. 136.
24 P. Atkins, citat de Timossi, o.c., pag. 482.
25 B. Pascal, Pensieri, 377 (ed. Brunschwicg, n. 347).
26 M. Blondel et A. Valensin, Correspondance, Aubier, Paris 1957, pag. 47.
27 In Origene, Contra Celsum, IV, 23 (SCh 136, pag. 238); cf. și IV, 74 (ibid., pag. 366).
28 Cf. M. Pohlenz, L'uomo greco, Firenze 1962.
29 In Origene, o.c., IV, 30 (SCh 136, pag. 254).
30 Scolii a Dionis Areopagitul, în: PG 4, 536; cf. Dionis Areopagitul, Scrisoarea VI (PG, 3, 1077).
31 G. Bardy, în: Dict. Spir., III, col. 1389 și urm.
32 S. Leon cel Mare, Discurs 1 despre Nașterea Domnului (PL 54, 190 și urm.).
33 Dialogo con Motovilov, în: Irina Gorainoff, Serafino di Sarov, Gribaudi, Torino 1981, pag. 156.
34 S. Atanasiu, Întruparea Domnului, 54 (PG 25, 192B).
35 S. Grigore din Nazianz, Discursuri teologice, III, 19 (PG 36, 100A).
36 J. Ratzinger, Introducere la creștinism, Brescia 1969, pag. 149.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat