Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși "Sf. Anton de Padova": Sceneta în cinstea episcopului dr. Anton Durcovici

Tinerii Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Huși au organizat un mic spectacol în cinstea PS Anton Durcovici, duminică, 12 decembrie 2010, la ora 18.30.

De o lună încoace tinerii parohiei noastre au încercat să pregătească cât mai bine pentru a comemora martiriul episcopului Anton Durcovici. De aceea, ei au învățat cu multă ardoare rolurile unei scenete ce prezintă întreaga viată a Preasfințitului, de la primii pași ai credinței până la punctul culminant al dragostei creștine. Sub îndrumarea părintelui vicar Cristi Hodea, ei au reușit să încânte sufletele credincioșilor noștri ce au promis prin simpla lor prezență să poarte mai departe mesajul vieții părintelui Durcovici.

Acestea sunt cuvintele membrei Acțiunii Catolice responsabile cu partea liturgică, Maria Romila, rostite în deschiderea spectacolului:

"Bună seara! Bine v-am găsit în această seară binecuvântată de Domnul în care împreună ne vom ruga pentru beatificarea episcopului Anton Durcovici alături de tinerii Acțiunii Catolice din parohia noastră care vor încerca în următoarele minute să aducă un omagiu acestui martir al vremurilor noastre.

Spre deosebire de stelele cerului, care ne luminează noaptea cu propria lor ființă, martirii reprezintă reflecția strălucirii lui Dumnezeu. Ei sunt pentru omenire un exemplu de viață, un punct de referință. Tocmai de aceea Dumnezeu s-a îngrijit mereu ca Biserica să nu ducă niciodată lipsă de suflete care să înfrunte puterile lumești.

Episcopul Anton Durcovici face parte din această constelație a celor care și-au vărsat sângele pentru a întări credința creștinilor. Sfinția sa a fost înzestrat de Creator cu numeroase virtuți și calități, dintre care cea mai importantă rămâne credința în Dumnezeu întrupată în dragostea față de aproape, sub chipul sacrificiului. Episcopul Durcovici a murit pentru credința fraților săi, pe care i-a iubit până în ultima clipă prin rugi fierbinți și suferință. Torturat fără milă în tăcerea de mormânt a închisorii din Sighetul Marmației, el a continuat să creadă și să se roage pentru oile sale. Luptător al lui Cristos în Dieceza de Iași, el a susținut eforturile tuturor creștinilor și a mărturisit dragostea mesianică înaintea tuturor, chiar și acelor care încercau să ne smulgă din suflet rădăcinile credinței noastre. Fără dedicarea sa necondiționată, probabil că astăzi nu ne-am afla aici.

Să-l luam drept model de căutător al adevărului și poate urmând cu fidelitate în iubire exemplul său vom putea scăpa din agonia păcatului".

De asemenea, spre finalul activității, tinerii care au participat la activități de voluntariat au primit diplome și un tort uriaș din partea Centrului de Îngrijire la Domiciliu, cu ocazia Zilei Mondiale a Voluntarului,

Așa s-a mai scurs o zi la Huși "Sfântul Anton". Fie ca PS Anton Durcovici să fie ridicat la rangurile sfințeniei cerești, pentru a sta ca mărturie tuturor sufletelor din dieceza noastră.

Au consemnat Maria Romila și Gabriel Ambărus

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 decembrie: Huși "Sf. Anton de Padova": Sceneta în cinstea episcopului dr. Anton Durcovici


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat